Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η προσωπική διαφορά «καταπίνει» τις αυξήσεις στις συντάξεις

Η προσωπική διαφορά «καταπίνει» τις αυξήσεις στις συντάξεις

0

Ανάσα ανακούφισης ύψους 7,75% στους συνταξιούχους αλλά…

 

«Πάγωμα» της προσωπικής διαφοράς για να …ξεπαγώσουν οι αυξήσεις στις συντάξεις τους ζητούν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ Ξάνθης

 

Το «πάγωμα» της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις τους που καθιερώθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου,  ζητούν τουλάχιστον 200.000 συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και του πρώην ΤΕΒΕ καθιστώντας την υπεύθυνη για το γεγονός ότι είδαν μηδενική αύξηση στις συντάξεις τους ή στην καλύτερη περίπτωση αύξηση κάτω των 10 ευρώ! Υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στους συνταξιούχους αυτή της κατηγορίας που κάνουν λόγο για κατάφορη αδικία εις βάρος τους σε μια εποχή με μεγάλη ακρίβεια να μην έχουν παίρνουν αυτή την αύξηση που δόθηκε της τάξης του 7,75%. Να διευκρινίσουμε ότι η  προσωπική διαφορά  λειτουργεί σαν «κόφτης» και μπλοκάρει οποιεσδήποτε αυξήσεις οι οποίες υπολογίζονται με βάση της βασικής και όχι μαζί και την ανταποδοτική σύνταξη. Να σημειώσουμε οι αυξήσεις στις συντάξεις ήταν  «παγωμένες» τα 12 προηγούμενα χρόνια.

Τι είναι προσωπική διαφορά στις συντάξεις

Προσωπική διαφορά είναι ένας παράγοντας που απαλύνει την μεγάλη πτώση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ή των συνταξιούχων (λόγω της οικονομικής κρίσης) και αφορά μόνο τους παλαιότερους.

Με απλά λόγια ισχύει το εξής:

Επειδή λόγω της κρίσης οι μισθοί του δημοσίου και οι συντάξεις μειώθηκαν, για να μην υπάρχει τεράστια πτώση στους παλιούς συνταξιούχους ή στους παλιούς δημοσίους υπαλλήλους που είχαν υψηλούς μισθούς, η προσωπική διαφορά εφαρμόστηκε για να μετριάσει την απότομη πτώση.

Έτσι παρόλο που οι νέες συντάξεις και οι μισθοί των νέων υπαλλήλων του δημοσίου πέσαν αρκετά, οι συντάξεις των παλαιότερων συνταξιούχων καθώς και οι μισθοί των παλαιότερων υπαλλήλων συγκρατήθηκαν έως ένα βαθμό λόγω της προσωπικής διαφοράς (δηλαδή δεν πέσαν τόσο πολύ όσο των νέων υπαλλήλων και συνταξιούχων).

Βέβαια οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση γίνει στους μισθούς και στις συντάξεις, η αύξηση αυτή θα απορροφάται από την προσωπική διαφορά:

δηλαδή οι παλιοί συνταξιούχοι και οι παλιοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα λάβουν αύξηση καθώς ήδη λαμβάνουν περισσότερα χρήματα λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Η αύξηση στους παλιούς ασφαλισμένους και δημοσίους υπαλλήλους θα φανεί μόνο όταν αυτή ξεπεράσει το ποσό της προσωπικής διαφοράς.

Παραδείγματα

Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν συνταξιούχο των 900€ , ο οποίος έχει προσωπική διαφορά 35€. Με την αύξηση του 7,75% , θα αυξηθεί η σύνταξη του κατά 70€ όμως στο πορτοφόλι του θα δει επιπλέον 35€ αφού πρέπει πρώτα να μηδενιστεί η προσωπική διαφορά.

Μια σύνταξη 740€ δεν έχει φόρο αφού το ετήσιο εισόδημα που δίνει είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο κι άρα δεν υπόκειται σε κρατήσεις φόρου. Με την αύξηση όμως 7,75% το αφορολόγητο όριο ξεπερνιέται και προκύπτει φόρος 84€ και μηνιαίες κρατήσεις 10€. Αντί λοιπόν ο συγκεκριμένος συνταξιούχος να δει αύξηση 57€ θα δει 47€.

«Πάγωμα» της προσωπικής διαφοράς για να …ξεπαγώσουν οι αυξήσεις στις συντάξεις του ζητούν οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ

«Κόλαφο» χαρακτηρίζει τις αυξήσεις και ιδιαίτερα αυτό που συμβαίνει με την προσωπική διαφορά ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ Ξάνθης κα μέλος της Διοίκησης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας συνταξιούχων ΟΑΕΕ κ. Σωτήρης Τσακίρογλου εκφράζοντας την απογοήτευση αλλά και την δυσαρέσκεια των συνταξιούχων: «Από τους 350.000 συνταξιούχους του ΟΑΕΕ μόνο 40.000 -50.000 πήραν την αύξηση. Εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς. Ζητήσαμε να παγώσει η προσωπική διαφορά για να μπορέσουμε κι εμείς να πάρουμε τις αυξήσεις που δίνονται. Είναι άδικο. Υπάρχουν συνταξιούχοι με υψηλές προσωπικές διαφορές που θα κάνουν χρόνια να μηδενιστούν. Ακόμη όμως και το επίδομα μπόνους που υποσχέθηκε η κυβέρνηση έχει εισοδηματικά κριτήρια και ως εκ τούτου δεν θα το πάρουν όλοι. Δυστυχώς ως Ομοσπονδία παρά τις συνεχείς μας παρεμβάσεις προς το υπουργείο δεν καταφέραμε το πάγωμα της προσωπικής διαφοράς».

Ανάσα ανακούφισης από τους συνταξιούχους του Δημοσίου

Το …άχθος της προσωπικής διαφοράς που φτάνει να καταπίνει τις αυξήσεις δεν είναι τόσο μεγάλο στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Όπως αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης συνταξιούχων του Δημοσίου Ξάνθης κα Άννα Μπαλτζοπούλου το θέμα θα συζητηθεί στην γενική συνέλευση στις 13/3 ωστόσο επισημαίνει: «Προφανώς και είναι πολύ θετικό ότι μετά από 12 χρόνια επιτέλους δίνονται αυξήσεις στις συντάξεις. Κάποιοι θα πάρουν όλο το ποσό κάποιοι άλλοι μικρότερο αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε με απόλυτη σαφήνεια».

Μέχρι και οι αναπηρικές συντάξεις έπεσαν «θύματα» της προσωπικής διαφοράς

Χιλιάδες συνταξιούχοι με αναπηρία δεν πήραν αύξηση στις συντάξεις τους. Οικονομική στήριξη ζητούν τα άτομα με αναπηρία καθώς δεν αυξήθηκε η σύνταξη τους λόγω του ότι απορροφήθηκε από την προσωπική διαφορά.

Ειδικότερα η ΕΣΑμεΑ ζητά για ακόμη μία φορά την προστασία της Πολιτείας και να δοθεί η αύξηση του 7,75% που δόθηκε στις συντάξεις και στους συνταξιούχους με αναπηρία που έχουν προσωπική διαφορά και ανεξαρτήτως αυτής.

Έξτρα επίδομα έως 300 ευρώ «φιλοδώρημα» σε συνταξιούχους που δεν είδαν καμία αύξηση

Ένα εφάπαξ επίδομα που θα στοχεύει σε αυτούς τους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά και δεν έλαβαν καμία αύξηση συντάξεων ούτε μέσω εισφοράς αλληλεγγύης ούτε μέσω της οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Τα ποσά που έχουν πέσει στο τραπέζι κυμαίνονται από 200 ως 300 ευρώ και οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στον Φεβρουάριο.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας των συνταξιούχων είναι τα εξής:

– Δεν έλαβαν καμία αύξηση (7,75%) καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά.

– Δεν έλαβαν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων, αφού οι συντάξεις τους κυμαίνονται από 800 – 1.000 ευρώ.

– Δεν ωφελήθηκαν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης.

Το μόνο τους όφελος ήταν η λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος των αυξήσεων και γι’ αυτούς στο μέλλον.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…