Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίσκεψη στην Ξάνθη του Ρενέ Κοέν

Επίσκεψη στην Ξάνθη του Ρενέ Κοέν

0

Απογόνου της Οικογένειας Κοέν- Ταμπάχ

Γιού του Λουί Κοέν, αγωνιστή της εθνικής αντίστασης

Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, επισκέφθηκε την πόλη μας ο κ.Ρενέ Κοέν, γιος του Λουί (Λουίτζι) Κοέν, γνωστού αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης με καταγωγή από την Ξάνθη.

Η οικογένεια του Λουί Κοέν είχε προλάβει να διαφύγει στην Αθήνα πριν το 1943 και έτσι διεσώθη πριν την συντονισμένη σύλληψη των Εβραίων της Ξάνθης, στις 3 προς 4 Μαρτίου του 1943.

Τον κ.Ρενέ Κοέν υποδέχτηκαν ο Κώστας Μαυρομάτης και ο Γιώργος Μπατζακίδης, καθώς και ο ιδρυτής της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ, κ.Ιωάννης Διαφωνίδης.

Στον κ.Κοέν έγινε ξενάγηση στην πόλη και κυρίως σε τοπόσημα της Εβραϊκής Κοινότητας Ξάνθης.

Επισκέφθηκε τον χώρο όπου υπήρχε η Εβραϊκή Συναγωγή, επί της οδού Χατζησταύρου με Αν. Θράκης, την καπναποθήκη της οδού Σαλαμίνος 1 (όπου συγκεντρώθηκαν όλοι οι Εβραίοι της Ξάνθης, στις 3 προς 4 Μαρτίου του 1943), το σπίτι του Προέδρου της Εβραϊκής Κοινότητας και γνωστού Καπνεμπόρου, Δαυΐδ Αρδίττη επί της οδού Μ.Καραολή 43, το Μέγαρο του Ισαάκ Ντανιέλ, ευεργέτη της Εβραϊκής Κοινότητας (σημερινό σπίτι Χατζιδάκι), το Μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Ξάνθης στην πλατεία Ελευθερίας και το Εβραϊκό Νεκροταφείο.

Εκεί ενημερώθηκε ότι η ταχτοποίηση και ο καλλωπισμός των ταφικών μνημείων καθώς και η συντήρηση όλου του Νεκροταφείου, έγινε με την φροντίδα και επιμέλεια του ΠΑΚΕΘΡΑ.

Ο κ.Ρενέ Κοέν, φανερά συγκινημένος και θέλοντας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, εκδήλωσε την επιθυμία να επισκεφθεί τον Δήμαρχο Ξάνθης, αφενώς μεν να τον γνωρίσει, αφετέρου δε να τον ευχαριστήσει και να τον συγχαρεί προσωπικά για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Εβραϊκό Κοιμητήριο αλλά και για την υλοποίηση του Μνημείου Ολοκαυτώματος της Εβραϊκής Κοινότητας Ξάνθης, όπερ και εγένετο.

Ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Εμμανουήλ Τσέπελης υποδέχτηκε θερμώς τον κ.Κοέν, μετά τις συστάσεις του Κώστα Μαυρομάτη και ακολούθησε φιλική συζήτηση. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Ρενέ Κοέν, αναχώρησε  από την πόλη μας, φανερά συγκινημένος και ενθουσιασμένος αφήνοντας την υπόσχεση ότι θα ξαναγυρίσει σύντομα!

*Η εφημερίδα στις 6/4/2022 δημοσίευσε άρθρο για τον Λουί Κοέν και την δράση του με τίτλο «Λουί Κοέν: Ο Εβραίος Αντιστασιακός της Ξάνθης».

smart
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πέντε αλήθειες για τη μειονοτική εκπαίδευση

Γράφει η Μ. Κοσμίδου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δ…