Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Επεκτείνονται τα Θερμοκήπια Θράκης και στην Κεσσάνη  

Επεκτείνονται τα Θερμοκήπια Θράκης και στην Κεσσάνη  

0

Υπογράφεται  το επόμενο διάστημα η σύμβαση μίσθωσης του γεωθερμικού πεδίου

 

Τα Λουτρών Θερμών και Ποταμιάς και ο νέος νόμος

 

«Ζεστά» έχουν πάρει  το θέμα της γεωθερμίας στο ΥΠΕΝ καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται ο διαγωνισμός για την διερεύνηση και ανάπτυξη τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων στη Βόρεια Ελλάδα για χρήση αγροτικής παραγωγής, λουτροθεραπειών και τηλεθέρμανσης. Πρόκειται για το Δέλτα του Νέστου (περιοχή Χρυσούπολης-Ερατεινού, Κεραμωτής και Κόλπου Καβάλας), το Δέλτα του Έβρου μεταξύ Αλεξανδρούπολης και ποταμού Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Αρίστηνου- Αλεξανδρούπολης, το κεντρικό και νότιο τμήμα της Λεκάνης του Στρυμόνα και την περιοχή Ακροποτάμου Καβάλας. Οι ίδιες περιοχές είχαν βγει σε διαγωνισμό και το 2011 , ο οποίος παρότι ανέδειξε προτιμητέους επενδυτές δεν κατέληξε και στην υπογραφή συμβάσεων λόγω αξιώσεων εκτός πλαισίου της προκήρυξης που υπέβαλαν εκ των υστέρων με αποτέλεσμα να κηρυχθεί άγονος.

Υπογράφεται η σύμβαση μίσθωσης για Θερμοκήπια Θράκης  και στην Κεσσάνη

Η χρήση γεωθερμίας στην  Ξάνθη είναι σε καλό επίπεδο ιδιαίτερα μετά την μεγάλη επένδυση του Ομίλου Πλαστικών με τα Θερμοκήπια Θράκης στον δήμο Τοπείρου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας το επόμενο διάστημα αναμένεται  να υπογραφεί  η σύμβαση μίσθωσης έκτασης 130 στρεμμάτων στο βόρειο τμήμα του γεωθερμικού πεδίου στην Κεσσάνη μεταξύ της Αποκεντρωμένης και των Θερμοκηπίων Θράκης. Όπως είναι γνωστό ο Όμιλος θα κατασκευάσει θερμοκήπιο και στην Κεσσάνη. Στο μεταξύ έχει γίνει λύση της σύμβασης μίσθωσης του πεδίου με τον Όμιλο Ευθυμιάδη καθώς η επένδυση που επρόκειτο να υλοποιήσει δεν προχώρησε. Η έκταση θα επαναπροκυρχθεί εφόσον υπάρχει πρόσκληση ενδιαφέροντος από ιδιώτες.

loutra potamias-empros

Τα Λουτρών Θερμών και Ποταμιάς και ο νέος νόμος

Εκτός της αγροτικής χρήσης η  γεωθερμία έχει και λουτροθεραπεραπευτική  σε δύο δήμους στο νομό μας Στο δήμο Μύκης με τα Λουτρά των Θερμών και στον δήμο Αβδήρων με τα Λουτρά της Ποταμιάς. Ο νέος νόμος που έχει ψηφιστεί δίνει το περιθώριο των τριών ετών στου δήμους που έχουν ιαματικές πηγές στην επικράτειά τους να κάνουν υποδομές και να τα λειτουργούν διαφορετικά θα τους αφαιρεθεί η παραχώρηση από την ΕΤΑΔ. Να σημειώσουμε ότι στο δήμο Μύκης έχουν γίνει κάποιες υποδομές από τον δήμο και η λειτουργία τους είναι σε ένα καλό επίπεδο. Το ίδιο δεν συμβαίνει όμως στον δήμο Αβδήρων που λειτουργούν υποτυπωδώς. Επίσης να σημειώσουμε ότι αυτή την στιγμή τα Λουτρά λειτουργούν χωρίς ωστόσο να υπογραφεί νέα παραχώρηση καθώς έχει λήξει το προηγούμενο παραχωρητήριο. Υπενθυμίζουμε ότι ο δήμος Αβδήρων εδώ και χρόνια επιζητεί να του παραχωρηθούν τα Λουτρά από την ΕΤΑΔ ενώ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αβδήρων ζήτησε να τα εξαγοράσει. «Όμως τίποτε απ’ αυτά δεν έχει γίνει και καθώς δεν έχουν γίνει νέες υποδομές, τίθεται το ερώτημα αν κινδυνεύει να τα χάσει. Το ερώτημα τέθηκε στο δήμαρχο Αβδήρων κ. Τσιτιρίδη ο οποίος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί καθώς ο δήμος έχει κατακυρώσει στο όνομά του την αναγνώριση του φυσικού ιαματικού πόρου κι αυτό αποτελεί δικαίωμα στην χρήση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νο mood(y’s)

Σίγουρα τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν τον εύλογο συνειρμό. Η έκθεση της Moody’s που δημοσι…