Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εντυπωσιακές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλήνων και Αμερικανών πραγματοποιήθηκαν στο Πετροχώρι

Εντυπωσιακές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλήνων και Αμερικανών πραγματοποιήθηκαν στο Πετροχώρι

0

Πλήθος στρατιωτικών, πολίτες, ανάμεσα τους και μαθητές, παρακολούθησαν τις ασκήσεις ετοιμότητας

«Η συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Η.Π.Α. είναι πιο αναγκαία τώρα περισσότερο από ποτέ» ανέφερε ο διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ», αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στο στρατόπεδο «Τριανταφυλλίδη» στο Πετροχώρι Ξάνθης πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της άσκησης «Θρακική Συνεργασία-23» με στρατιωτικές ασκήσεις οι οποίες αποτελούσαν σύμπραξη της ελληνικής ΧΧV ΤΘ Μεραρχίας με το 1ο Τάγμα 502Ο Σύνταγμα Πεζικού και της 1ης Μοίρας 320ο Σύνταγμα Πυροβολικού των Η.Π.Α.

Οι εν λόγω Δυνάμεις των Η.Π.Α έγιναν γνωστές ως μέρος των επιχειρήσεων «Desert Shield», «Iraqi Freedom I, III, V» στο Ιράκ και υποστήριξαν την δύναμη Joint Task Force North (JTF-N) στο Αφγανιστάν.

Πλήθος στρατιωτικών, πολίτες, ανάμεσα τους και μαθητές, παρακολούθησαν τις ασκήσεις οι οποίες αποτέλεσαν επίδειξη δύναμης αλλά και ετοιμότητας καθώς προσομοίωσαν καταστάσεις πολέμου με όλο το στρατιωτικό προσωπικό να βρίσκεται επί ποδός.

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις αποτέλεσαν την τελική φάση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδας, των Η.Π.Α και του Ισραήλ που διήρκησαν από τις 13 έως τις 21 Φεβρουαρίου.

Ύστερα από τις ασκήσεις ετοιμότητας, ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ», αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος και ο Επικεφαλής των Αμερικανικών Δυνάμεων, JP McGee παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου. «Δόθηκε μεγάλη έμφαση, μέσω αυτών των ασκήσεων, στις επιχειρήσεις μέσα σε κατοικημένους τόπους, στις αεροκίνητες επιχειρήσεις όπως και στις ρίψεις του πυροβολικού. Είναι η πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο που είχαμε τη συνεκπαίδευση με τις Ισραηλινές Δυνάμεις η οποία υπήρξε τρομερά χρήσιμη και εποικοδομητική. Η συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Η.Π.Α. είναι πιο αναγκαίες τώρα περισσότερο από ποτέ καθώς είναι σημαντικό να ενδυναμώσουμε το πνεύμα συνεργασίας έτσι ώστε να ενεργούμε μαζί, να μαχόμαστε μαζί ώστε να πετυχαίνουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στο πεδίο των επιχειρήσεων» δήλωσε ο Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος.

Με τη σειρά του ο Επικεφαλής του 1ου Τάγματος 502ου Σύνταγματος Πεζικού, JP McGee τόνισε ότι «είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μέρος σε μία εκπαίδευση υψηλού επιπέδου με τους Έλληνες συμμάχους μας καθώς βελτιωθήκαμε σε όλους τους τομείς. Είναι σημαντικό να ενδυναμώνουμε τις σχέσεις μας, ακριβώς ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια της Ευρώπης. Φεύγουμε από την Ελλάδα όντας καλύτεροι στο πεδίο της μάχης και έχοντας χτίσει δυνατές συμμαχίες και δυνατές φιλίες».

Οι ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν οι εξής:

  • ΤΑΜΣ Διπλής ενέργειας με χρήση ΣΕΤΕ
  • Βολές Πυροβολικού
  • Βολές Αρμάτων με πραγματικά πυρά
  • Εκπαίδευση στην παροχή Α’ βοηθειών μάχης (TCCC)
  • Επίδειξη βολών αρμάτων και σταθμού διοικήσεως
  • Εκπαίδευση στην τακτική «ΒΑΛΛΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΑΙ» και ταχείας ανάπτυξης πυροβολαρχίας
  • ΤΑΜΣ «Επιχειρήσεις σε κατοικημένους τόπους»

Μετά το πέρας των προγραμματισμένων ασκήσεων ακολούθησε παρέλαση όλων των αρμάτων που συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νο mood(y’s)

Σίγουρα τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν τον εύλογο συνειρμό. Η έκθεση της Moody’s που δημοσι…