Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΛΓΑ: Καταβλήθηκαν αποζημιώσεις 110 εκατ. ευρώ

ΕΛΓΑ: Καταβλήθηκαν αποζημιώσεις 110 εκατ. ευρώ

0

Σε 35.000 παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές

Αποζημιώσεις ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ καταβλήθηκαν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, από τον ΕΛΓΑ στους 35.000 παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου υπέστησαν ζημίες εντός του έτους 2022.

Συνολικά, την τριετία 2020-2022 και αρχές του 2023, έχουν διατεθεί για αποζημιώσεις ζημιών τις οποίες καλύπτει ο ΕΛΓΑ και το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Γεωργαντάς και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ επέσπευσαν τις διαδικασίες, για να μεγιστοποιήσουν την καταχώρηση των πορισμάτων των εξατομικευμένων εκτιμήσεων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Οργανισμού, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται άμεσα τόσο κατά τον τελευταίο μήνα του προηγούμενου έτους όσο και αυτόν του πρώτου διμήνου του 2023, τα δύο τρίτα των οφειλόμενων αποζημιώσεων για τις ζημίες του έτους 2022. Κατά το παρελθόν η πληρωμή αποζημιώσεων ξεκινούσε τουλάχιστον μετά από 15 μήνες από την περίοδο των ζημιών.

Από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ έχουν διατεθεί 893 εκατομμύρια ευρώ και από το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 81 εκατομμύρια ευρώ. Προκαταβολές ενισχύσεων για τις ολέθριες καταστροφές από τις πυρκαγιές έχουν διατεθεί 34 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΛΓΑ έχει ενισχυθεί με 350 εκατομμύρια ευρώ στη διετία 2020-2022, ώστε να είναι σε θέση να καταβάλλει σε μία δόση την αξία των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…