Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Διαφωνούν ανοιχτά με τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας οι Σύλλογοι Υπαλλήλων της Περιφέρειας ΑΜΘ

Διαφωνούν ανοιχτά με τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας οι Σύλλογοι Υπαλλήλων της Περιφέρειας ΑΜΘ

0

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν όλοι οι σύλλογοι υπαλλήλων των ΠΕ της ΑΜΘ. Γιατί δεν υπέγραψε ο σύλλογος της ΠΕ Ξάνθης

Π. Λύρατζης: «Η ανακοίνωση που βγάλαμε είναι στο ίδιο πνεύμα με τις άλλες ΠΕ- Συμπεριλαμβάνουμε και στοιχεία αναφορικά με τις θέσεις των υπαλλήλων της ΠΕ Ξάνθης»

Οι Σύλλογοι Υπαλλήλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους στον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι, στο τελικό κείμενο του Ο.Ε.Υ., επισημαίνουν πως πολύ λίγες προτάσεις τους έγιναν δεκτές και εξακολουθούν να θεωρούν ότι ο ΟΕΥ δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους και το όραμα των υπαλλήλων. Την ανακοίνωση δεν υπογράφει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ξάνθης…κάτι που «γεννά» ερωτήματα!

Γιατί αντιδρούν οι σύλλογοι των υπαλλήλων- Η ανακοίνωση

Στο κείμενο της ανακοίνωσης οι τέσσερις σύλλογοι σημειώνουν: «τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε  το Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα ημερήσιας διάταξης, την 2η Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ) της Περιφέρειας, ο οποίος και υπερψηφίστηκε με ψήφους 20 υπέρ , 15 κατά και δύο παρών.

Οι σύλλογοι υπαλλήλων της ΠΑΜΘ – παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις από τη διοίκηση –  συμμετείχαμε μόνο σε κάποια αρχική φάση της διαδικασίας διαβούλευσης και καταθέσαμε έγγραφες και προφορικές  προτάσεις με σκοπό να είναι όσο το δυνατόν ο Ο.Ε.Υ  πιο κοντά στις θέσεις μας, οι οποίες συνίστανται από τις παρακάτω αρχές:

α) οι υπηρεσίες της περιφέρειας να βρίσκονται όσο το δυνατό πιο κοντά στο χώρο που ζουν και δραστηριοποιούνται οι πολίτες της ΠΑΜΘ,

β) να στελεχώνονται με επαρκή και κατάλληλα εκπαιδευμένο  προσωπικό και

γ) να διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα για να παρέχουν ποσοτικές και κυρίως ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Με τον Ο.Ε.Υ η διοίκηση στην ουσία επιχείρησε μια αναδιάταξη των υφιστάμενων οργανικών μονάδων, καθορίζοντας νέες προτεραιότητες, παρότι η Περιφέρεια σαν θεσμός είναι αυτοδιοικούμενος και δεν απαιτείται η έγκριση από οποιοδήποτε υπουργείο για να ορίσει η ίδια τις δομές που θεωρεί απαραίτητες για τη λειτουργία της. Γι’ αυτό άλλωστε και «δέχτηκε» τη μείωση των οργανικών μονάδων , την ίδια ώρα που σε άλλες περιφέρειες  (Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου κλπ) με τις τροποποιήσεις των Ο.Ε.Υ δημιουργήθηκαν επιπλέον οργανικές μονάδες.

Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο ότι η υποστελέχωση αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, με αποτέλεσμα τα κενά στις υπηρεσίες ανέρχονται στο 40% περίπου των οργανικών θέσεων».

Μεταφέροντας και άλλες συγκεκριμένες διαφωνίες καταλήγουν: διαπιστώσαμε δυστυχώς ότι, στο τελικό κείμενο, πολύ λίγες προτάσεις μας έγιναν δεκτές και κρίνοντάς τον συνολικά εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας και το όραμα των υπαλλήλων».

«Η Περιφέρεια οφείλει να αφουγκράζεται την κοινωνία, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την εύρυθμη λειτουργία υπαλλήλων και τμημάτων»
Πασχάλης Λύρατζης
Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΠΕ Ξάνθης

Π. Λύρατζης: «Ήμασταν η μοναδική ΠΕ που κάναμε έκτακτη Γενική Συνέλευση!»

Ο Πασχάλης Λύρατζης ως Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΠΕ Ξάνθης, εξηγεί στο ‘’Ε’’: «Εμείς έχουμε βγάλει ήδη ανακοίνωση στο ίδιο πλαίσιο που έβγαλαν και οι υπόλοιποι σύλλογοι, με τη μόνη διαφορά ότι εμείς όταν γινόταν η διαβούλευση για τον Οργανισμό διαφοροποιηθήκαμε στο εξής κομμάτι:  Ήμασταν η μοναδική Περιφερειακή Ενότητα που έκανε έκτακτη Γενική Συνέλευση προκειμένου να συγκεντρώσουμε τα αιτήματα όλων των συναδέλφων και των υπηρεσιών (κάτι που δεν είχε κάνει η Περιφέρεια) κι έπειτα να τα καταθέσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το δελτίο τύπου που έβγαλαν οι υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες ναι μεν μας βρίσκει σύμφωνους, ωστόσο αν δείτε τη δική μας ανακοίνωση βάζουμε μέσα και την απόφαση της ΠΕ Ξάνθης. Συγκεκριμένα η απόφαση έλεγε ότι εμείς καταθέτουμε στην Περιφέρεια όλες τις προτάσεις των συναδέλφων. Τώρα, αναφορικά με τις προτάσεις δεν αφορούν μόνο στο κομμάτι ποιος θα προΐσταται, αλλά σχετίζονται και με την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών. Ήταν μία επίπονη προσπάθεια  τουλάχιστον 20-25 ημερών από τους ίδιους τους συναδέλφους, οι οποίοι ετοίμασαν τις προτάσεις τους και τις έστειλαν στην Περιφέρεια. Τονίζω ξανά πως η ανακοίνωση που βγάλαμε είναι στο ίδιο πνεύμα, με τη μόνη διαφορά ότι έχει επιπλέον στοιχεία που αφορούν τις θέσεις των υπαλλήλων της ΠΕ Ξάνθης μέσα από τη Γενική Συνέλευση. Δεν διαφοροποιούμαστε, συμμετέχουμε!».

«Απορρίπτονται οι βιαστικές ενέργειες-Ο Οργανισμός έχει κενά!»

«Αρχικά, οφείλουμε να επισημάνουμε πως ένας οργανισμός δεν αφορά μόνο τους υπαλλήλους, αλλά και τους πολίτες. Αρχικά, αναφορικά με την Περιφέρεια οφείλει να αφουγκράζεται την κοινωνία, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών κι έπειτα την εύρυθμη λειτουργία των υπαλλήλων και των τμημάτων.13 του μηνός ήρθε ένας νέος τροποποιημένος οργανισμός , ο οποίος δεν μπήκε σε διαβούλευση. Θεωρώ, θα έπρεπε να υπάρχει εκ νέου διαβούλευση. Σίγουρα ο Οργανισμός έχει κενά, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνονται ενέργειες με βιασύνη. Τέλος, αναγκαία κρίνεται η παρέμβαση μίας ειδικής τεχνοκρατικής ομάδας που να βλέπει και τις πραγματικές συνθήκες εργασίας, τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και πολίτες για να μπορέσει να λειτουργήσει πιο σωστά, για να εξυπηρετεί στην πράξη την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών», συμπληρώνει ακολούθως αναφερόμενος στην δραστηριότητα της Περιφέρειας.

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …