Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τράπεζα Ελλάδος: Στα 101,3 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Τράπεζα Ελλάδος: Στα 101,3 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

0

Τα 86,8 δισ. ευρώ ανήκουν σε funds και μόλις τα 14,5 δισ. ευρώ είναι στις τράπεζες

Το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος, παρά τη μείωση των κόκκινων δανείων που έχουν επιτύχει οι τράπεζες, παραμένει ακόμη και σήμερα σε υψηλά επίπεδα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ ανέρχεται σε 101,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 86,8 δισ. ευρώ ανήκουν σε funds και μόλις τα 14,5 δισ. ευρώ είναι στις τράπεζες.

Πρόκειται για χρέος που έχει αλλάξει χέρια μέσα από τις πωλήσεις δανείων και το οποίο αν και έχει φύγει από τους ισολογισμούς των τραπεζών αποτελεί ένα σημαντικό θύλακα αβεβαιότητας, καθώς κρατάει καθηλωμένο ένα σημαντικό τμήμα της οικονομίας. Από το σύνολο των 101,3 δισ. ευρώ οι οφειλές των επιχειρήσεων ανέρχονται σε 42,2 δισ. ευρώ, των νοικοκυριών (από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) σε 46,7 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 12,2 δισ. ευρώ είναι τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η διευθέτηση αυτού του χρέους –είτε αφορά τα φυσικά είτε τα νομικά πρόσωπα– έχει μεταφερθεί στις εταιρείες διαχείρισης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών διαχείρισης, περίπου το ένα τρίτο της διεκδίκησης του ιδιωτικού χρέους θα προέλθει από ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή από πλειστηριασμούς.

Βασικό εργαλείο για τη διάσωση επιχειρήσεων με την είσοδο επενδυτή στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου, που τέθηκε ουσιαστικά σε ισχύ από τις αρχές του 2021, είναι η διαδικασία της εξυγίανσης, η οποία αφορά κυρίως μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με χρέη άνω των 10 εκατ. ευρώ. H διαδικασία της εξυγίανσης που έχει απλοποιηθεί, στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου, μέσω του περιορισμού της εμπλοκής των δικαστηρίων, που παρεμβαίνουν μόνο στο στάδιο της επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης. Μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει αίτηση περίπου 70 επιχειρήσεις και σχέδιο εξυγίανσης έχει εγκριθεί για περίπου 20 από αυτές, μεταξύ των οποίων η Χαλυβουργία Ελλάδος, η Καλλιμάνης, η Φειδάς, η Μπουτάρης, η Verteplan, η Μαλαματίνα κ.ά.

Για μικρές επιχειρήσεις προκρίνεται η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, που παράγει αυτοματοποιημένες λύσεις ρύθμισης οφειλών μέσω της ειδικής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα η εξέλιξη των αιτήσεων σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα να είναι ικανοποιητική για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, από το σύνολο των 25,3 δισ. ευρώ των χρεών που μπορούν να ρυθμιστούν μέσω του εξωδικαστικού, μόνο το 26% αντιπροσωπεύει χρέη νομικών προσώπων, καθώς ο κύριος όγκος των αιτήσεων προέρχεται από φυσικά πρόσωπα.

Τα προς ρύθμιση χρέη των επιχειρήσεων ανέρχονται σε 6,6 δισ. ευρώ, ενώ τα υποψήφια προς ρύθμιση χρέη των φυσικών προσώπων ανέρχονται σε 18,7 δισ. ευρώ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής με σοκ και «ΔΕΟΣ»

 Επιδρομή στους επιτήδειους με νέα ψηφιακά όπλα και ειδική μονάδα Η καταπολέμηση της φοροδ…