Ο Σύλλογος Γυναικών Νέας Κεσσάνης τίμησε τις κυρίες, Εύα Τσακίρη και Νίκη Αμοιρίδη, αναγνωρίζοντάς τες ως επίτιμα μέλη του συλλόγου
Η Πρόεδρος, Σούλα Εκμεκτσή περιγράφει στο ‘’Ε’’ τον εορτασμό του εθίμου από παλιά ως σήμερα, καθώς και το συμβολισμό του
Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της «Μπάμπως» στη Νέα Κεσσάνη στον Δήμο Αβδήρων στην Ξάνθη το απόγευμα της Κυριακής 8/1.Η «Μπάμπω» φέτος ήταν η κα Σοφία Μπλιούμη.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως ο Σύλλογος παράλληλα με το πολιτιστικό δρώμενο αποφάσισε να τιμήσει και δύο γυναίκες, την πρώην Δήμαρχο Αβδήρων, Εύα Τσακίρη, όπως επίσης και την κα. Νίκη Αμοιρίδη η οποία ασκούσε το επάγγελμα της μαίας στο Κουτσό. Οι δύο κυρίες αναγνωρίστηκαν ως επίτιμα μέλη.
Από το 1981 αναβιώνει το έθιμο με ρίζες στην Ανατολική Ρωμυλία
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Νέας Κεσσάνης, Σούλα Εκμεκτσή μιλώντας στο ‘’Ε’’ για το έθιμο, σημειώνει: «Φέτος συμπληρώνονται συνολικά 100 χρόνια από την ίδρυση του χωριού. Όσον αφορά το έθιμο, αξίζει να τονίσουμε πως προέρχεται από την περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας, από τον Άγιο Βλάση. Ο σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1981 και από τότε και στο εξής αναβιώνει το έθιμο με κατάληξη στο σήμερα».
Μπουγέλωμα… για τους άντρες που το «έσκαγαν» από το σπίτι
Στη συνέχεια, η κα Εκμεκτσή σε μία προσπάθεια να προσεγγίσει το έθιμο στην αρχική του μορφή, αναφέρει: «Παλιά οι γυναίκες μετά τις δουλειές αφιέρωναν μία μέρα για την ‘’Μπάμπω’’, η οποία ήταν η μαμή. Δηλαδή, έπλεναν τα χέρια της, έβγαιναν στους δρόμους και κερνούσαν τσίπουρο τις γυναίκες, έπαιρναν μαζί τους και τα όργανα και έπειτα πήγαιναν στην ‘’Μπάμπω’’ στην οποία χάριζαν και δώρο. Έπειτα, στηνόταν γλέντι. Όσον αφορά τους άντρες, εκείνοι ευλαβικά τηρούσαν το έθιμο. Χαρακτηριστικά, εκείνη την ημέρα οι άντρες δεν έβγαιναν από τα σπίτια. Μόνο για εκείνη την ημέρα αναλάμβαναν να καλύψουν όλες τις δουλειές του σπιτιού. Όποιος τολμούσε να βγει έξω τον περίμενε… μπουγέλωμα».
Κονάκι για την «Μπάμπω»
Καταληκτικά, φτάνοντας στο σήμερα η Πρόεδρος μοιράζεται με το ‘’Ε’’ της εντυπώσεις της από την φετινή «Μπάμπω». Επισημαίνει: «Σήμερα κάνουμε κονάκι για την ‘’Μπάμπω’’, την μεταφέρουμε με κάρο, κάνουμε τον γύρο της πλατείας κι έπειτα καταλήγουμε στο ΚΑΠΗ. Φέτος, βέβαια λόγω του κορωνοϊού και των ιώσεων δεν συγκεντρώθηκε πάρα πολύς κόσμος, όπως άλλες χρονιές. Μολαταύτα, εμείς το απολαύσαμε, χορέψαμε και φυσικά ο καιρός στάθηκε αρωγός μας».
Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr