Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Τα παραδοσιακά τραγούδια των Πομάκων της Ξάνθης στο ERTFLIX

Τα παραδοσιακά τραγούδια των Πομάκων της Ξάνθης στο ERTFLIX

0

Προβλήθηκε αφιέρωμα από την ΕΡΤ3 στις 20 Ιανουαρίου στην εκπομπή «Musical Families»

Διαθέσιμο στο κοινό βρίσκεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ERTFLIX, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας Δ.Π.Θ., το αφιέρωμα στα παραδοσιακά τραγούδια των Πομάκων της Ξάνθης που προβλήθηκε από την ΕΡΤ3 στις 20 Ιανουαρίου στην εκπομπή «Musical Families». Στην συγκεκριμένη εκπομπή συμμετείχαν μέλη του Δ.Π.Θ. από τη σχολή κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών.

Πρόλογος της εκπομπής:
Οι Πομάκοι αποτελούν μια ιδιαίτερη πολιτιστική ομάδα στον βαλκανικό χώρο και ιδιαίτερα στην οροσειρά της Ροδόπης. Η γλωσσική, θρησκευτική και μουσική ετερότητά τους έχει απασχολήσει τους επιστήμονες και έχει χρησιμοποιηθεί για την προώθηση των συμφερόντων κάθε εμπλεκόμενου ατόμου.

Συγκεκριμένα, το μουσικό τους ρεπερτόριο μοιάζει πολύ με αυτό της Θράκης και τα αφηγηματικά και πολύστιχα κείμενα μιλούν για μια κοινή βαλκανική πορεία, καθώς και το όραμα κάθε Βαλκάνιου να μιλήσει πρώτα για τον συνάνθρωπο, πέρα ​​από δόγματα και στερεότυπα που στοχεύουν στο στίγμα και τη μη αποδοχή του «άλλου».

Οι σημερινοί Πομάκοι σε όλα τα χωριά της ορεινής Ξάνθης, Έλληνες Μουσουλμάνοι, παραμένουν στα χωριά τους, ή απομακρύνονται και πάντα επιστρέφουν στη γενέτειρά τους.

Οι μουσικές προσεγγίσεις-ηχογραφήσεις που κάναμε εκφράζουν όλα εκείνα τα στοιχεία ταυτότητας που απαρτίζουν μια μικρή βαλκανική κουλτούρα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…