Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Συνεχίζονται τα μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης

Συνεχίζονται τα μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης

0

Το επόμενο μάθημα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στις 6:00μ.μ. με διδάσκοντα τον Θανάση Μουσόπουλο

Το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης συνεχίζει να φιλοξενεί τα μαθήματα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας με διδάσκοντα τον Θανάση Μουσόπουλο την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στις 6:00μ.μ. με θέμα «Αριστοτέλης – Ο Μέγας Βιολόγος της Αρχαιότητας».

Ο ίδιος ο διδάσκων Θανάσης Μουσόπουλος, αναφέρει για το μάθημα: «Ο Αριστοτέλης δεν ασχολήθηκε μόνο με τις θεωρητικές επιστήμες, αλλά υπήρξε και ο σημαντικότερος βιολόγος της αρχαιότητας, θεμελιωτής μεταξύ άλλων της ζωολογίας, της συγκριτικής ανατομίας και της βοτανικής. Στα αφιερωμένα στη βιολογία έργα του, τα οποία αποτελούν περίπου το 1/3 της έκτασης του σωζόμενου έργου του, έχει συλλέξει ένα τεράστιο όγκο υλικού από παρατηρήσεις (αναφέρονται 581 είδη ζώων!), κάποιες από τις οποίες οφείλονται σε δική του αυτοψία, πολλές άλλες όμως θα τις είχε ασφαλώς αντλήσει από συζητήσεις με ψαράδες, κυνηγούς, βοσκούς κ.ά.. Η μεγαλύτερη συμβολή του έγκειται ωστόσο στη συστηματοποίηση του υλικού, για την οποία πρώτος χρησιμοποίησε περισσότερα από ένα κριτήρια, αλλά και στην εξέταση των αιτίων των διαφόρων φαινομένων, Ως προς τα αίτια, στη σκέψη του Αριστοτέλη κυριαρχεί η τελολογική ερμηνεία της φύσης: κάθε μέλος και όργανο ενός ζωντανού οργανισμού υπάρχει ως εργαλείο για κάτι και εξυπηρετεί ένα σκοπό, τον οποίο μπορεί να διαγνώσει κανείς από το έργο που επιτελεί. Η αντίληψη αυτή είναι εμφανής και στο απόσπασμα που ακολουθεί. Στο προγραμματικό αυτό κείμενο, που ξεχωρίζει εκτός των άλλων και για το φροντισμένο ύφος του, ο Αριστοτέλης υποστηρίζει ότι η σπουδή της βιολογίας δεν είναι λιγότερο σημαντική από την σπουδή των άλλων επιστημών και ότι η μελέτη των κατώτερων από τον άνθρωπο οργανισμών παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον»

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…