Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στο 7,6% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα – στο 9,2% η Ευρωζώνη

Στο 7,6% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα – στο 9,2% η Ευρωζώνη

0

Την επιβράδυνση του πληθωρισμού στο τέλος του 2022 επιβεβαίωσαν τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε εχθές η Eurostat αν και οι τιμές παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, πάνω από 4 φορές τον επίσημο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 9,2% τον Δεκέμβριο του 2022 από 10,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν στο 5,0%.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 10,4% τον Δεκέμβριο από 11,1% τον Νοέμβριο και 5,3% ένα χρόνο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat.

Στην Ελλάδα, ο ετήσιος ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 7,6% από 8,8% το Νοέμβριο. Οι χαμηλότερες μετρήσεις του πληθωρισμού ήταν στην Ισπανία (5,5%), το Λουξεμβούργο (6,2%) και τη Γαλλία (6,7%). Οι υψηλότερες μετρήσεις ήταν σε Ουγγαρία (25,0%), Λετονία (20,7%) και Λιθουανία (20,0%).

Συνολικά, σε σύγκριση με το Νοέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε 22 κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε τρία.

Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός πήραν τη σκυτάλη από την ενέργεια, έχοντας τη μεγαλύτερη συμβολή στο άλμα του ετήσιου πληθωρισμού με +2,88 ποσοστιαίες μονάδες και ακολούθησαν ενέργεια (+2,79 ποσοστιαίες μονάδες), υπηρεσίες (+1,83) και μη ενεργειακή βιομηχανικά αγαθά (+1,70).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θραύση στο Μετρό οι «Μοναδικές Γεύσεις της ΑΜΘ»

  Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση – Πέντε συμμετοχές από την Ξάνθη Απόλυτα ικανο…