Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ ‘’ΣΕΡΒΙΛΗ’’: Το καφεκοπτείο και η ιστορία γεύσης 60+ ετών!

‘’ΣΕΡΒΙΛΗ’’: Το καφεκοπτείο και η ιστορία γεύσης 60+ ετών!

0

Η ξανθιώτικη οικογενειακή επιχείρηση, η πορεία της και η παράδοση του καφέ μέχρι και… την τρίτη γενιά!

Ερσίν Σέρβιλη: «Έχουμε πάντα δίπλα μας τους ‘’πιστούς’’ λάτρεις του καφέ και είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε νέες γεύσεις σε όσους επιθυμούν!»

Τα μυστικά για το καλό χαρμάνι

Το καφεκοπτείο «Σέρβιλη» εδώ και 64 χρόνια βρίσκεται στην υπηρεσία των ξανθιωτών και όχι μόνο που λατρεύουν τη συνήθεια της απόλαυσης του καφέ και ανυπομονούν να εισπνεύσουν το γνωστό μεθυστικό του άρωμα πριν την πρώτη γουλιά!

Ο παππούς των σημερινών ιδιοκτητών, Σιακήρ Σέρβιλη και ιδρυτής της επιχείρησης

Η επιχείρηση ιδρύθηκε αρχικά το 1959 από τον παππού Σιακήρ Σέρβιλη. Κατόπιν, η λειτουργία του συνεχίστηκε επιτυχώς από τον γιό του, Εσρέφ Σέρβιλη. Σήμερα πλέον, έχουν αναλάβει τα εγγόνια Ερσίν και Ενγκίν.

Επί τρείς γενεές και υπό αντίξοες οικονομικές συνθήκες, πολλές φορές, η επιχείρηση στάθηκε «όρθια» λόγω της απόλυτης πίστης της στην ποιότητα του καφέ.

Το ’’Ε’’, στο πλαίσιο του οδοιπορικού που έχει ξεκινήσει στις επιχειρήσεις του τόπου μας με μεγάλη ιστορία, έκανε «στάση» στο καφεκοπτείο «Σέρβιλη» και μίλησε με τον Ερσίν Σέρβιλη, ο οποίος διευθύνει σήμερα την επιχείρηση μαζί με τον αδερφό του, Ενγκίν Σέρβιλη.

Ο πατέρας, Εσρέφ Σέρβιλη, εκπροσωπεί την δεύτερη γενιά

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επιχειρήθηκε μία αναδρομή στην ιστορία του ξανθιώτικου καφεκοπτείου με κατάληξη στο σήμερα. Η «ζεστή» ατμόσφαιρα δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για μια ευχάριστη συζήτηση με «άρωμα» καφέ και αναμνήσεων και τελικά έκλεισε με ευχαριστίες στους σταθερούς πελάτες που απολαμβάνουν καθημερινά τον παραδοσιακό καφέ!

Η συνέντευξη με τον Ερσίν Σέρβιλη ως η τρίτη γενιά

“E”:Πότε ιδρύθηκε η επιχείρηση; Πώς φτάνουμε στην τρίτη γενιά;

ΕΡ.Σ. :Ιδρύθηκε το 1959 και λειτούργησε ως καφεκοπτείο από τον παππού μου, Σιακήρ Σέρβιλη. Έπειτα, την παράδοση συνέχισε ο πατέρας μου, Εσρέφ και σήμερα ερχόμαστε εγώ και ο αδερφός μου Ενγκίν εκπροσωπώντας την Τρίτη γενιά.

Ο Εσρέφ Σέρβιλη με το γιο του Ερσίν και υπαλλήλους στην είσοδο του καφεκοπτείου

‘’Ε’’: Τι σημαίνει «σέρβιλη»;

ΕΡ.Σ.:Σέρβιλη είναι ένα ψηλό δέντρο, δέντρο «σέρβι».

‘’Ε’’: Πώς είναι η κατάσταση σε ένα παραδοσιακό καφεκοπτείο σήμερα;

ΕΡ.Σ.: Σήμερα διανύουμε μία δύσκολη περίοδο λόγω της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, παρόλα αυτά έχουμε πάντοτε στο πλευρό μας τους πιστούς πελάτες. Άλλωστε, το παραδοσιακό χαρμάνι του καφέ βρίσκει πάντοτε τους λάτρεις του!

Ο γιός του ιδρυτή, Εσρέφ Σέρβιλη μαζί με υπαλλήλους

‘’Ε’’: Μιλήστε σας για το ωράριο εργασίας σας και για το προσωπικό

ΕΡ.Σ.: Από σας 8: 30 το πρωί μέχρι και σας 3 το μεσημέρι λειτουργεί το κατάστημα, στο οποίο σήμερα απασχολούμαστε εγώ και ο αδερφός μου.

‘’Ε’’: Ας περάσουμε τώρα στα στάδια επεξεργασίας φτάνοντας στο τελικό προϊόν.

ΕΡ.Σ.: Αρχικά, παίρνουμε ένα μίγμα καφέ, το χαρμανιάζουμε, το ψήνουμε. Έπειτα, μία με δύο μέρες περίπου πρέπει να περιμένει. Η διαδικασία αυτή κρατά μέρες. Δηλαδή, μία ολόκληρη μέρα ψήνεις. Αξιοσημείωτο είναι πως η άλεση του καφέ λαμβάνει μέρος σύμφωνα με την οικογενειακή παράδοση σε πέτρινους μύλους, προσδίδοντας την ξεχωριστή γεύση του καφέ Σέρβιλη.

Η δεύτερη και η τρίτη γενιά «κρατούν» ζωντανή την παράδοση του καφέ, ο πατέρας, Εσρέφ με τους γιους του Ερσίν και Ενγκίν

‘’Ε’’: Καταληκτικά, μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας αναφορικά με την έως σήμερα δραστηριότητά σας.

ΕΡ.Σ.: Αισθανόμαστε ιδιαίτερη περηφάνια από το γεγονός ότι μπορούμε να προσφέρουμε ταυτόχρονα την παραδοσιακή γεύση σε όλους που παραμένουν πιστοί σε αυτήν, αλλά και στις νέες γεύσεις σε οποίους το επιθυμούν.

Φωτο από τα παλιά. Ο ιδρυτής, Σιακήρ Σέρβιλη, ο γιός του, Εσρέφ Σέρβιλη και συγγενικά πρόσωπα

‘’Ε’’: Σας ευχαριστούμε! Ευχόμαστε καλές δουλειές!

Η βιτρίνα του καφεκοπτείου σήμερα (εξωτερική όψη) στην Παναγή Τσαλδάρη 39Β

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…