Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

0

Δεν είναι ένα απλό έργο
Η υπογειοποίηση του δικτύου μέσης τάσης δεν είναι ένα απλό έργο ρουτίνας.
Θα έλεγα πως είναι από τα σπουδαιότερα έργα σε επίπεδο προστασίας, ασφάλειας και εκσυγχρονισμού μιας χώρας, ενός δήμου.
Η υπόγεια τοποθέτηση των ηλεκτρικών καλωδίων απαλλάσσει μια περιοχή από τα εναέρια καλώδια, τα οποία είναι αιτία ατυχημάτων, ζημιών, πυρκαγιών σε κατοικημένες αλλά και άλλες περιοχές, κυρίως δασικές.
Σε μια πολιτισμένη και ανεπτυγμένη χώρα, μια από τις παραμέτρους απόδειξης είναι και η υπογειοποίηση του δικτύου μέσης τάσης των καλωδίων ρεύματος.
Αυτό λοιπόν ισχύει στην περιοχή μας εξαιτίας των έργων του ΔΕΔΔΗΕ.
Γ.Δ.


Ευχαριστίες
Ανθρώπινα, αλλά και σεμνά, θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω δημόσια όλους όσοι είχαν την καλοσύνη να μου ευχηθούν για την ονομαστική μου εορτή.
Πρόκειται για μια ανθρώπινη πλευρά, μια έμπρακτη απόδειξη ότι κάποιοι συγγενείς, φίλοι, γνωστοί, συμπολίτες αλλά και από μακρινά μέρη, θυμήθηκαν και άλλοι τηλεφώνησαν, κι άλλοι έστειλαν ηλεκτρονικά τις προσωπικές τους ευχές.
Τους ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, αντευχόμενος προς όλους.
Υγεία, Αγάπη, Αισιοδοξία.
Γ.Δ.


Τέλος και τα κεφάλια μέσα;
Λοιπόν η χριστουγεννιάτικη γιορτινή περίοδος τελείωσε.
Αρκετά φάγαμε, ήπιαμε, γλεντήσαμε, ξοδέψαμε, ταξιδέψαμε, ξεκουραστήκαμε, ό,τι μπόρεσε ο καθένας. Η αυλαία πάντα πέφτει στις 7 Ιανουαρίου με το άνοιγμα των σχολείων.
Βέβαια, για μας εδώ στην Ξάνθη θα πράγματα θα κινηθούν σε άλλους ρυθμούς.
Προφανώς το καταλάβατε όλοι, εννοώ, την περίοδο της Αποκριάς και το ξανθιώτικο καρναβάλι που φέτος μας έρχεται σχετικά νωρίς, περίπου 20-27 Φεβρουαρίου. Αυτό και μόνο το γεγονός αλλάζει τα δεδομένα κι έτσι σε 40 μέρες οι ξανθιώτες θα ξαναζήσουν τραγούδια, χορούς, γλέντια, εκδηλώσεις και το ξανθιώτικο πανηγύρι.
Και το πιο ωραίο; Στις 16 Απριλίου θα γιορτάσουν οι χριστιανοί συμπολίτες μας το Πάσχα, την Ανάσταση.
Γ.Δ.


Μνημόσυνο για την ΣΕΒΑΘ
Πολλά έχουν γραφτεί για τα συνεταιριστικά εργοστάσια στο νομό μας και ακόμη πιο πολλά για το εμβληματικότερο όλων τη ΣΕΒΑΘ. Το γεγονός ότι λειτουργούσαν σαν πολιτικά παραμάγαζα, η  κακοδιαχείριση και οι δυσμενείς συγκυρίες  ήταν οι αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή τους και το αναγνωρίζουν όλοι. Όλοι όμως αναγνωρίζουν τον τεράστιο ρόλο των συνεταιριστικών στην οικονομική άνθηση του νομού μας αυτές τις δεκαετίες,. Μην ξεχνάμε ότι αυτά τα εργοστάσια  μεγάλωσαν δυο τουλάχιστον  γενιές στο νομό μας, τους σημερινούς 40ρηδες και 30ρηδες. Γι αυτό και προκαλεί θλίψη η εικόνα της ΣΕΒΑΘ. Κατεστραμμένη, μισογκρεμισμένη, ένα φάντασμα, μια σκιά του κραταιού παρελθόντος. Ακούσαμε λόγια πολλά έκτοτε. Μέχρι που επί ΣΥΡΙΖΑ η τότε υφυπουργός Βιομηχανίας κα Τζάκρη μας είπε ότι μέσω ενός προγράμματος θα ξανανοίξουν αυτά τα εργοστάσια. Βέβαια όλα αυτά ήταν μόνο λόγια που τα θυμόμαστε με θυμηδία.
Μ.Ξ.


Και τώρα κεφάλια μέσα
Τέλος οι γιορτές και τώρα τα…  κεφάλια μέσα. Να ξεστολίσουμε και να μπούμε στην  καθημερινότητα. Να βρούμε τους ρυθμούς μας. Έχει κι αυτό την χάρη του…Γιατί καλές είναι οι γιορτές αλλά όταν κρατάνε πολύ, κουράζουν. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που υποστηρίζουν το αντίθετο και τους πιάνει  κατάθλιψη όταν τελειώνουν οι γιορτές. Αυτοί λοιπόν φέτος έχουν κάθε λόγο να χαίρονται γιατί οι Αποκριές είναι 26 Φλεβάρη και άρα απομένει μόνο 1,5 μήνας για το καρναβάλι, τον κορυφαίο θεσμό του δήμου μας.
Μ.Ξ.


Πάλι το ποτάμι
Πριν λίγες ημέρες είχα την ευκαιρία να διαβάσω στο ΒΗΜΑ ένα αθρίδιο με τίτλο «Ζωντανεύοντας το ποτάμι» που αναφερόταν στο ζωντάνεμα ενός ποταμού στη Μαδρίτη. Κι αυτό έγινε βέβαια με πρωτοβουλία του δήμου.
Προς θεού, δεν θέλω απίθανα πράγματα κι ούτε βάζω στη ζυγαριά ανόμοιες πόλεις. Όμως, μου δόθηκε άλλη μια ευκαιρία να θυμηθώ τον  Κόσυνθο, την Ξάνθη, τη διαδρομή του, τους χώρους και το τι θα μπορούσε να προσφέρει αυτό το ποτάμι στην πόλη.
Μάλιστα μια προσφορά διπλή, η πρώτη ως έναν μεγάλο χώρο αναψυχής, αθλητισμού, περιπάτου, ξεκούρασης και πρασίνου και η δεύτερη, μια παρέμβαση στο κλίμα της πόλης.
Γ.Δ.


Μελισσόπουλος και Ποτάμια
Με την ευκαιρία λοιπόν της ανάγκης να ζωντανέψει διαφορετικά ο Κόσυνθος και να αλλάξει ριζικά, θυμήθηκα τον αγαπητό Σάββα Μελισσόπουλο. Τον θυμήθηκα διότι συμμετέχει εκ μέρους του δήμου Ξάνθης στην πανελλαδική οργάνωση «Δήμοι με ποτάμια».
Η συμμετοχή του επομένως εκεί σίγουρα θα του έχει προσφέρει ερεθίσματα και γνώσεις ακριβώς για το συζητούμενο θέμα. Επομένως θα πρέπει να έχει καταγράψει την περίπτωση του Κόσυνθου και πως μπορεί αυτός ν’ αλλάξει και να αποκτήσει μια τελείως διαφορετική εικόνα από την σημερινή. Επομένως, την πρότασή του, εάν δεν είναι έτοιμη, οφείλει ο Μελισσόπουλος να την ολοκληρώσει και καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης.
Γ.Δ.


Η Κίνα και το «Κράκεν»
Φρέσκα νέα από το μέτωπο του κορωνοϊού που συνεχίζει να επελαύνει μαζί με την γρίπη αλλά με ήπια συμπτώματα στην χώρα μας. Ωστόσο η μεγάλη έξαρση που παρατηρείται στην Κίνα καθώς και από κάποιους περίεργους υπαινιγμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για «μυστικά» που κρύβουν οι Κινέζοι, έχουν σημάνει συναγερμό σ’ όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Στην χώρα μας έγινε την Πέμπτη έκτακτη συνεδρίαση  της υγειονομικής επιτροπής με την πολιτική ηγεσία και αποφασίστηκαν μέτρα για όσους έρχονται από την Κίνα. Παράλληλα όμως μια νέα μετάλλαξη έκανε την εμφάνισή της στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια παραλλαγή που ονομάστηκε «κράκεν» και  είναι μυθικό κεφαλόποδο πλάσμα/τέρας της θάλασσας και ανήκει στους Σκανδιναβικούς θρύλους. Έχει ήπια συμπτώματα αλλά είναι πιο μεταδοτική από την Όμικρον, λένε οι επιστήμονες.
Δεν νικήθηκε ακόμη ο κορωνοϊός.
Μ.Ξ.


Οι μικροί καλαντιστές
Ήταν δύο αγόρια. Δέκα-δώδεκα χρονών.
Με τα καθαρά, ωραία ρούχα τους, με τα μπουφάν τους, αλλά κυρίως με τα τρίγωνά τους. Μπήκαν στο γραφείο και ζήτησαν «να τα πούνε», πράγμα που και έγινε. Καλάντισαν όμορφα, με ωραίες, καθαρές φωνές.
Πήραν το «μπαξίσι» τους και ζήτησα να τους φωτογραφίσω, ως ανάμνηση και δημόσια παρακαταθήκη, του εθίμου που λίγο λίγο φθήνει. Δέχθηκαν με χαρά!
Δυο όμορφα χαμογελαστά ξανθιωτάκια, που μας συγκίνησαν όλους.
Και του χρόνου θα τους περιμένουμε…
Γ.Δ.


ΙΚΕΑ στην πόλη μας
Καλό ή κακό, θα δείξει. Η δημιουργία και λειτουργία ενός υποκαταστήματος, όπως αυτό της σουηδικής εταιρείας ΙΚΕΑ στην πόλη μας, σίγουρα αλλάζει τα δεδομένα.
Ήδη ο χώρος ετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς. Το νέο πολυκατάστημα θα στεγαστεί στο πρώην βιομηχανικό χώρο της επιχείρησης Θεόδωρου Πασχαλίδη πίσω από τα ηλεκτρικά Κιούση, και την γνωστή καντίνα «Φιλιώ».
Θυμίζουμε πώς στα ΙΚΕΑ βρίσκει κανείς πολλά είδη για το σπίτι κάποια από τα οποία συναρμολογεί ο πελάτης.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …