Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

0

Επίδειξη αποδοχής
Μερικά γεγονότα, κάποιες ενέργειες από μόνες τους δίνουν το μέτρο, το μέγεθος της αποδοχής της κοινής γνώμης προς κάποια πρόσωπα.
Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει αβίαστα από την παρακολούθηση της βιβλιοπαρουσίασης του συμπολίτη μας Αλέξανδρου Κοντού.
Γενική ήταν η εκτίμηση πως τόσο κόσμο ούτε σε πολιτική συγκέντρωση δεν μπορείς να μαζέψεις. Κι όμως, μάζεψε ο Κοντός για την βιβλιοπαρουσίαση του πνευματικού του πονήματος.
Λοιπόν, αυτό το γεγονός από μόνο του σημαίνει πολλά ως προς την αποδοχή του ανδρός, που χαίρει στον τόπο καταγωγής του και αναγνώρισή του έργου του.
Γ.Δ.


Καλό ταξίδι
Δεν αποτελούσε κινηματογραφική μου επιλογή, το δηλώνω.
Οι ταινίες «για όλη την οικογένεια» εκείνης της περιόδου του ελληνικού κινηματογράφου με τα κοινωνικά μελό, δεν με συγκινούσαν.
Όμως, πέρα από το περιεχόμενο των ταινιών, υπήρχε και ο άνθρωπος που πρωταγωνιστούσε. Κι αυτός ήταν ο Νίκος Ξανθόπουλος, ο μεγαλύτερος σταρ της εποχής εκείνης «ως το παιδί του λαού».
Στο κατευώδιο λοιπόν του ξεχωριστού αυτού καλλιτέχνη που προχθές έφυγε για το μοναχικό και άγνωστο ταξίδι, σε ηλικία 89 χρόνων, μια ευχή βγαίνει αυθόρμητα «καλό ταξίδι».
Γ.Δ.


Παντού βλέπει εχθρούς του λαού
Δεν μπορώ να μην το επισημάνω διότι μου προξένησε μεγάλη εντύπωση η αρνητική ψήφος της παράταξης του ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση»  στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο.
Όλες οι παρατάξεις ψήφισαν την πρόταση να ιδρυθεί Δημοτική Αστυνομία από την παράταξη Τσέπελη και η μόνη που καταψήφισε ήταν η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ.
Μάλιστα αιτιολόγησε την αρνητική της ψήφο με μια μακροσκελή ανακοίνωση. Κατάλαβε προφανώς πως η κοινή γνώμη αντέδρασε και θέλησε  να δικαιολογήσει εν τέλει τα αδικαιολόγητα.
-Μένω εδώ, δεν το προχωρώ το πράγμα αλλά τελικά ο Βογιατζής θα πρέπει να δει την πραγματικότητα χωρίς κομματικά γυαλιά και εχθρούς του λαού.
Γ.Δ.


Έζησε έναν αιώνα
Ένας επαγγελματίας πασίγνωστος, προσωπικότητα της αγοράς, φιγούρα με πολύχρονη και κομψή εμφάνιση, έφυγε πλήρης ημερών.
Ο λόγος για τον Ανέστη Δασκαλόπουλο, έμπορο, ο οποίος διατηρούσε κατάστημα στην οδό Ύδρας, προς τη Λαϊκή Αγορά με την ονομασία «Ιαπωνική Αγορά» και μέτοχος στην βιοτεχνία αεριούχων ποτών «Εσπέρια».
Πέθανε τη Δευτέρα, η κηδεία του έγινε την Τρίτη και ο Ανέστης συμπλήρωσε μια ζωή 100 χρόνων.
Οι Ξανθιώτες μιας κάποιας ηλικίας θα τον θυμούνται σίγουρα. Πάντα κομψός, πάντα ευγενικός, ευχάριστος στην παρέα, δραστήριος και επιτυχημένος.
Στα παιδιά του Νίκο και Κατερίνα εκφράζω τα συλλυπητήριά μου.
Γ.Δ.


Χωρίς ντροπή;
Ναι, απαντώ, χωρίς ντροπή!
Η κυβέρνηση αποφάσισε να μοιράσει τίτλους κυριότητας με 100 ευρώ το μήνα σε όσους καταπάτησαν εκτάσεις του Δημοσίου. Πληρώνοντας έτσι ένα ευτελές ποσό θα μπορούν ν’ αποκτήσουν τίτλους κυριότητας καθόλα νόμιμους.
Με νομοσχέδιο λοιπόν του υπουργείου Οικονομικών δίδεται λύση σε 70.000 καταπατητές που χωρίς να πληρώσουν απολύτως τίποτε, παράνομα, καταπάτησαν εκτάσεις του δημοσίου.
Κι αυτό το ελληνικό δημόσιο, έρχεται στη συνέχεια και τους δικαιώνει και επιβραβεύει.
Ο ένας απατεώνας, το δημόσιο, δικαιώνει τον άλλο απατεώνα.
Και ο νομοταγής πολίτης, παρακολουθεί αυτή την ξεφτίλα που συμβαίνει μπροστά στα μάτια του και αγανακτεί για το κράτος που συναινεί στην παρανομία.
Είναι η μέγιστη ντροπή, η μέγιστη ξεφτίλα…
Γ.Δ.


Έρχεται ο Ανδρουλάκης
Ήταν αναμενόμενο ότι θα έρθει ο Νίκος Ανδρουλάκης στην περιοχή μας, είχε ανακοινωθεί. Τώρα λοιπόν έκλεισε και η ημερομηνία που θα επισκεφθεί την περιφέρειά μας. Μάλιστα, ουσιαστικά η άφιξή του σηματοδοτεί και την έναρξη του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Το ξεκίνημα λοιπόν θα γίνει τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και θα ακολουθηθεί ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Κάθε μέρα θα επισκέπτεται έναν νομό. Επαφές με τους πολίτες, συνεντεύξεις Τύπου στα ΜΜΕ, ομιλία το βράδυ και όλα αυτά σε διαφορετικές πόλεις.
Στόχος του κ.Ανδρουλάκη είναι να έχει μέσα στο επόμενο δίμηνο να περιοδεύσει σε 4 περιφέρειες της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψει η κατάσταση το ποδιού του, η οποία εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό.
Γ.Δ.


Ξεκινάει ο αγώνας του ΠΑΣΟΚ
Κατά γενική ομολογία οι προσπάθειες, ο αγώνας του ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι εύκολος διότι έχει διμέτωπο αγώνα. Κι εδώ, σ’ αυτή τη δυσκολία θα μετρήσει η ψυχική δύναμη ΠΑΣΟΚ και Ανδρουλάκη.
Ο Ν. Ανδρουλάκης θα αρχίσει αυτόν τον κύκλο των περιοδειών του στις περιφέρειες της χώρας, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου και θα σηματοδοτήσει, με την παρουσίαση των υποψηφίων, την έναρξη του προεκλογικού αγώνα.
Θα ξεκινήσει στις 6 Φεβρουαρίου από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και θα ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο μοντέλο.
Στις περιοδείες αυτές το μεγάλο στοίχημα του κ.Ανδρουλάκη είναι, όπως επισημαίνουν επιτελικά στελέχη του κόμματος, να πείσει τους πολίτες ότι «έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη χώρα», ότι «το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την πραγματική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης».
Ο κ.Ανδρουλάκης αναμένεται να αναφερθεί σε συγκεκριμένες πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν και οι οποίες θα αποτελέσουν την «κόκκινη γραμμή» για οποιαδήποτε πιθανή συνεργασία.
Γ.Δ.


Σενάρια βιασύνης
Μάλλον σωστά ο λαός μας λέει το γνωστό «όποιος βιάζεται σκοντάφτει». Ισχύει δε το παραπάνω γνωμικό την περίοδο που διανύουμε ως προς το ποιος υποψήφιος θα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του κόμματός του.
Λογικό; Βεβαίως. Η βιασύνη όμως δε βοήθησε πάντα γι’ αυτό υπομονή λίγες, ελάχιστες ημέρες.
Ήδη το ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου, ημέρα Κυριακή να δώσει στη δημοσιότητα αρκετά ονόματα υποψηφίων βουλευτών.
Άρα για την Ξάνθη το ψηφοδέλτιο θ’ ανακοινωθεί διότι αυτό έχει κλείσει εδώ και καιρό.
Το ίδιο θα ισχύσει πάνω-κάτω και με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θα έχει μικρές αλλαγές, ενώ άγνωστο είναι για το ποια νέα ονόματα θα περιλαμβάνει το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.
Γ.Δ.


Φόβος στην Ξάνθη από τις ένοπλες ληστείες
Έντονη ανησυχία και φόβο προκάλεσαν στην τοπική κοινωνία οι δύο ένοπλες ληστείες στην πόλη μας όπου σημειώθηκαν με την διαφορά λίγων ημερών. Το ενδιαφέρον είναι ότι και στις δύο ληστείες χρησιμοποιήθηκε η ίδια μέθοδος. Άνοιξαν τα σπίτια, μονοκατοικίες και στις δύο περιπτώσεις ενώ οι ένοικοι κοιμόταν τους απείλησαν με όπλο και τους λήστεψαν. Επίσης ο αριθμός δραστών είναι ίδιος και στις δύο περιπτώσεις. Αυτά τα στοιχεία παραπέμπουν σε συμμορία που χτυπά επιλεγμένα σπίτια πιθανόν έχοντας κάποια πληροφόρηση ότι έχουν χρήματα ή τιμαλφή.
Ας ελπίσουμε να βρουν σύντομα τα ίχνη τους οι αστυνομικές αρχές.
Μ.Ξ.  


Δίκτυο πόλεων κατά του αντισημιτισμού
Μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε ο δήμαρχος Καβάλας κ. Θόδωρος Μουριάδης  και βρήκε απήχηση στους άλλους δημάρχους της περιφέρειάς μας.  Να ιδρύσουν ένα Δίκτυο πόλεων κατά του Αντισημιτισμού. Μάλιστα πρόκειται να διοργανώσει ο δήμος Καβάλας μια σειρά εκδηλώσεων τιμώντας την Εβραϊκή κοινότητα της πόλης που αφανίστηκε πριν 80 χρόνια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σ’ αυτό το Δίκτυο θα συμμετέχει και ο δήμος Ξάνθης αλλά και όλες οι πόλεις της περιφέρειας καθώς επίσης και οι Σέρρες. Είναι μια πολύ θετική πρωτοβουλία που εκτός από το αντιπολεμικό και αντιρατσιστικό μήνυμα που εμπεριέχει ισχυροποιεί τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με τον λαό του Ισραήλ καθιστώντας την περιφέρειά μας ένα τόπο φιλικό, φιλόξενο αλλά και με ιστορικές μνήμες γι’ αυτόν τον λαό και ότι τόσο η Καβάλα όσο και η Ξάνθη είχαν ακμάζουσες εβραϊκές κοινότητες. Ο δήμος Ξάνθης έχει τιμήσει τους Εβραίους της Ξάνθης με το Μνημείο στην Πλατεία Ελευθερίας. Η συμμετοχή του στο Δίκτυο διευρύνει αυτή την καλή σχέση που έχει δημιουργηθεί.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…