Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

0

Τραπεζάκια έξω. Αντιπαράθεση
Εντάξει, στηρίζουμε τους επαγγελματίες της περιοχής μας με κάθε τρόπο, καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες και τα όποια θέματα τους απασχολούν και γνωρίζουμε ότι ο υπερεπαγγελματισμός μοιράζει την πίτα.
Όλα αυτά γνωστά, κατανοητά και δεκτά. Όμως, ας δεχτούν οι φίλοι επαγγελματίες της εστίασης και καφέ, ότι υπάρχουν κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται.
Κι ακόμη ν’ αποδεχτούν ως δεδομένο ότι τα πεζοδρόμια κι άλλοι κοινόχρηστοι χώροι έχουν κι άλλους προορισμούς κι  όχι μόνο τη δική τους εξυπηρέτηση.
Ως εκ τούτου, οφείλουν να χαμηλώσουν τους τόνους και να κάνουν διάλογο για να βρεθεί λύση με κοινή αποδοχή.
Στην πόλη ζουν και κινούνται δημότες που έχουν δικαιώματα, ας μη το ξεχνούν αυτό.
Γ.Δ.


Εμφάνιση αλλαγών…
Ζούμε όλοι και βιώνουμε την αλλαγή του καιρού. Μία εντυπωσιακή όντως αλλαγή που έχει κάνει άνω-κάτω τις εποχές, τις θερμοκρασίες με τις καταιγίδες, τις πλημμύρες, τις ξηρασίες. Ζούμε τα άκρα, ενώ χάθηκε το εύκρατο ωραίο κλίμα.
Πολλές βροχές, πολλές πυρκαγιές δασών, αμέτρητες πλημμύρες, λιώσιμο των πάγων, αύξηση του ύψους των θαλασσών, μείωση του χιονιού. Και βέβαια η αλλαγή επηρέασε το βιορυθμό ανθρώπων και ζώων όπως και των φυτών. Σταμάτησε η χειμερία νάρκη των αρκούδων, δέντρα και λουλούδια ανθίζουν ενωρίτερα και οι μύγες εμφανίστηκαν, ενώ ημερολογιακά βρισκόμαστε στο μέσον του Χειμώνα.
Γ.Δ.


Μια διόρθωση
Στο σχόλιό μας το χθεσινό για τον Γιώργο Κέλλη, απαραίτητη μια διόρθωση. Η κυρία Κέλλη είναι προϊσταμένη στις διοικητικές υπηρεσίες κι όχι γιατρός όπως γράψαμε εμείς.
Η διόρθωση απαραίτητη κυρίως ως προς την αποκατάσταση της αλήθειας και η συγγνώμη μας αυτονόητη για το λάθος.
Γ.Δ.


Με λίγα λόγια
Αυτή η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη μας προφανώς για τους ειδικούς επιστήμονες ήταν αναμενόμενη. Ίσως δεν την περίμεναν τόσο νωρίς και σε τόση ένταση. Όμως προειδοποιούσαν και τόνιζαν ότι θα πρέπει ν’ αλλάξουν πολλά για να μπορέσει να υπάρξει αλλαγή και σωτηρία.
Φυσικά και δεν εισακούστηκαν από τις αναπτυγμένες χώρες που φέρουν και τη μεγαλύτερη ευθύνη. Οι οποίες όμως αντί να λαμβάνουν πραγματικά μέτρα, συνεχίζουν να μολύνουν την ατμόσφαιρα, τα νερά, το περιβάλλον.
Μεταξύ μας δε και με ρεαλισμό αντιμετωπίζοντας το θέμα, η ισορροπία στον πλανήτη θα επανέλθει εάν συνολικά όλες οι χώρες το αποφασίσουν. ΟΛΕΣ.
Διαφορετικά, υπονομεύεται το μέλλον του πλανήτη Γη, ενός τόσο όμορφου και γεμάτου ποικιλία χώρου για να ζει κανείς ευτυχισμένος.
Γ.Δ.


Μια δεύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα…
Μια σταθερή επωδός τα δύο-τρία τελευταία χρόνια είναι πως η παγκοσμιοποίηση υποχωρεί. Οι ελλείψεις που παρουσιάστηκαν την περίοδο της πανδημίας στις δυτικές αγορές σόκαραν τόσο τις κυβερνήσεις όσο και τις κοινωνίες. Οι προβληματισμοί εντάθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όταν οι Ευρωπαίοι συνειδητοποίησαν αυτό που ήταν ολοφάνερο εδώ και χρόνια. Η Ευρώπη ήταν ενεργειακά αιχμάλωτη της Ρωσίας.
Μετά “θυμήθηκαν” πως πάνω από το 80% των μικροεπεξεργαστών που χρησιμοποιούνται στον πλανήτη κατασκευάζονται στην Κίνα, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα. Τώρα, άπαντες στη Δύση, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, σχεδιάζουν αναδιάταξη των εφοδιαστικών αλυσίδων με μεταφορά μέρους της παραγωγής εντός ή εγγύτερα των δυτικών αγορών.
Η αναδιάταξη αυτή για χώρες όπως η Ελλάδα κρύβει ευκαιρίες αλλά και κινδύνους. Ο κίνδυνος είναι η μερίδα του λέοντος της αποπαγκοσμιοποίησης και της αναδιάταξης των εφοδιαστικών αλυσίδων να πάει σε χώρες όπως η Τουρκία και της Ανατολικής Ευρώπης. Υπάρχει ωστόσο η προσδοκία για αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα από ελληνικά αλλά και ξένα κεφάλαια διότι η Ελλάδα ως χώρα της Ε.Ε. δικαιούται μέρος των επιδοτήσεων που απολαμβάνουν πολλές ιδιωτικές επενδύσεις.
Οι εξελίξεις αυτές αιτιολογούν ως ένα βαθμό την αύξηση των επενδύσεων στη χώρα σε τομείς τεχνολογικής αιχμής στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και την αύξηση των εξαγωγών.
-Είναι η ευκαιρία μας να δημιουργηθούν πολλές νέες υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας…
Κ.Σ.


“Άρα τις έστι..;”
Αναλύσεις επί αναλύσεων, αρμόδιοι, αναρμόδιοι(και ποιος είναι ο αρμόδιος ν’ αποφανθεί για τον πόνο που προκαλεί στην οικογένεια η ανθρώπινη απώλεια από τη μια  κι από την άλλη για τον πόνο που προκαλούν η ανεργία κι ο εκπατρισμός του πλέον οξυγονούχου κορμού της χώρας, τα κόκκινα δάνεια και τα ξεσπιτώματα με την παραπέρα διαβίωση στις παράγκες, τα διαλυμένα νοσοκομεία, η έλλειψη στοιχειωδών φαρμάκων, η χλεύη των καλαθιών, ο γολγοθάς της επιβίωσης και ουκ έστιν αριθμός..;), λάλησαν άπαντες, σ’ έναν αγώνα να καλύψουν(να κουκουλώσουν), να απαλείψουν(απαλείφεται η Ιστορία;), να εξωραΐσουν, να εξευμενίσουν, να προλειάνουν ίσως…
Κι εδώ ειρήσθω εν παρόδω ( γι’ όσους βέβαια στοιχειωδώς μιλούν την ελληνική ως μητρική γλώσσα):
“Πού έστιν ο χρυσός και ο άργυρος;
Πού έστι των οικετών η πλημμύρα και ο θόρυβος.
Πάντα κόνις, πάντα τέφρα, πάντα σκιά.
…και είδον τα οστά τα γεγυμνωμένα και είπον. άρα τις έστι, βασιλεύς ή στρατιώτης, ή πλούσιος ή πένης, ή δίκαιος ή αμαρτωλός;” όπως αναφέρουν τα νεκρώσιμα ιδιόμελα του Ιωάννη Μοναχού του Δαμασκηνού.
Και η παράδοση στον τόπο μας λέει στους οικείους κάθε αποδημήσαντος  απλά κι ανθρώπινα, να ναι γεροί να τον θυμούνται…
Χ.Μ.


Άλλαξε το σκηνικό καιρού ο Γενάρης
Βροχή έντονη κατά διαστήματα έκανε την εμφάνισή της σ’ όλο  τον νομό και έπεσε κατά τι η θερμοκρασία. Προφανώς για να τιμήσει την φήμη του ως χειμωνιάτικος μήνας ο Γενάρης άλλαξε το σκηνικό του καιρού χωρίς ωστόσο να προκαλέσει προβλήματα στο νομό μας. Για το επόμενο Σαββατοκύριακο η Μετεωρολογική προβλέπει χιόνια στα ορεινά και σε μας αλλά επειδή πολλές προβλέψεις της δεν έχουν επιβεβαιωθεί ας κρατάμε επιφυλάξεις. Και μπορεί ο καλός καιρός να μας βολεύει γιατί  δεν ξοδεύουμε πολλά για θέρμανση αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και αυτό δεν είναι κάτι που θα μας βολεύει για καιρό. Θα το βρούμε μπροστά μας με ακραία φαινόμενα όπως έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.
Μ.Ξ.


Ένας χρόνος από την πυρκαγιά στην Καπναποθήκη της Αναξάρχου και δεν έγινε τίποτε
Ένας χρόνος πέρασε προχθές από την μεγάλη φωτιά στην Καπναποθήκη πίσω από το ΚΤΕΛ και ακόμη ο δρόμος παραμένει κλειστός ενώ δεν έχει γίνει καμιά αποκατάσταση στους ετοιμόρροπους τοίχους αλλά δεν δόθηκε και καμιά αποζημίωση στα 22 άτομα που έχασαν αυτοκίνητα και υπέστησαν ζημιά στα διαμερίσματά τους  που βρίσκονται απέναντι από την Καπναποθήκη. Να θυμίσουμε ότι πριν ένα χρόνο ο δήμαρχος δήλωνε ότι ο δήμος θα βοηθήσει αυτούς που έχουν υποστεί ζημιά στην διεκδίκηση αποζημιώσεων από τους ιδιοκτήτες της Καπναποθήκης, το ίδιο και η Μητρόπολη. Όταν όμως έσβησε η φωτιά και μαζί της και τα φώτα της δημοσιότητας όλα ξεχάστηκαν και απέμειναν αυτοί να προσπαθούν μέσα από αγωγές στα δικαστήρια να πάρουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.
Μ.Ξ. 


Φίλοι Αδέσποτων: Σταματούν
Το φαινόμενο Σύλλογοι και Σωματεία που συστάθηκαν να φροντίζουν αδέσποτα, δηλώνουν ότι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και να οδηγούνται σε κλείσιμο, είναι γεγονός.
Πριν λίγο καιρό, ο τοπικός σύλλογος «Αδεσποτούλια Ξάνθης» έκανε γνωστό ότι σταματάει τη δράση του διότι τα έξοδα για τη φροντίδα των αδέσποτων είναι πολλά και αδυνατούν ν’ ανταποκριθούν στα βασικά που απαιτούνται.
Προχθές, ακολούθησε στην ίδια κατάληξη ο Σύλλογος «Φίλοι Αδέσποτων Κομοτηνής» για τον ίδιο λόγο.
Έτσι, από τη στιγμή που μειώθηκε η βοήθεια από τους ιδιώτες, οι σύλλογοι αδυνατούν να «τα φέρουν βόλτα» και κλείνουν.
Μένουν τα Κυνοκομεία των δήμων αλλά κι εκεί η κατάσταση έχει τα όριά της.
Άρα, η λύση πλέον είναι η στείρωση για να μειωθούν σιγά-σιγά τα αδέσποτα. Τα οποία ως παρουσία αποτελούν μια απόδειξη, ας μη το κρύβουμε, της ανωριμότητας της κοινωνίας μας.
Γ.Δ.


Ποιος θα εκπροσωπήσει τους κεντρώους;
Η συζήτηση που σας μεταφέρω έγινε πρόσφατα στην παρέα πίνοντας τον καφέ.
Προφανώς ήταν πολιτικού περιεχομένου διότι οι βουλευτικές εκλογές είναι μπροστά μας, αυτό δεν το αρνείται κανείς πλέον. Η συζήτηση λοιπόν επικεντρώθηκε στα τρία μεγάλα κόμματα ως προς τους υποψήφιους βουλευτές.
Για το ΠΑΣΟΚ ο ενημερωμένος φίλος ανέφερε τη γνωστή λίστα που δημοσίευσε η στήλη.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ τονίστηκε πως Ζεϊμπέκ και Γιαννακίδης θα είναι σίγουροι κι από κει και πέρα μάλλον θα γίνουν συμπληρώσεις με νέα πρόσωπα.
Για τη ΝΔ η στάση ήταν μεγαλύτερη διότι τους προβλημάτισε το ποιος θα εκφράζει τους κεντρώους ψηφοφόρους όταν ο Τσιλιγγίρης αποτελεί αποδοχή της δεξιάς πτέρυγας.
Εκεί λοιπόν αναφέρθηκε το όνομα του Δημήτρη Σαλτούρου και οι περισσότεροι δέχτηκαν ότι είναι ο πλέον κατάλληλος για να κερδηθούν οι άνθρωποι αυτοί.
Στη συνέχεια μίλησαν για τη γυναικεία υποψηφιότητα και θεώρησαν ως κατάλληλη τη Μαίρη Τσιακίρογλου ως ανανέωση χωρίς ν’ αγνοηθεί η κ.Παυλίδου τελικά.
Τούτα όλα συζητήθηκαν στην αγορά, το παλιό καφενείο και σημερινό καφέ.
Ο χρόνος εγγύς εξάλλου, θα φανεί τι θ’ αποφασιστεί.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …