Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις του 2023 τη Δευτέρα

Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις του 2023 τη Δευτέρα

0
ekptoseis

Σε κατάσταση «ετοιμότητας» τα καταστήματα της Ξάνθης ετοιμάζουν δελεαστικές προσφορές ενόψει της εκπτωτικής περιόδου

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν.Ξάνθης, Ν. Γρηγοριάδης στο ‘’Ε’’: «Πήγαμε καλά την εορταστική περίοδο, ωστόσο η κίνηση ήταν ελαφρώς πεσμένη συγκριτικά με πέρυσι-Οι εκπτώσεις θα κυμανθούν στο 20%-30%»

Τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις 2023 και θα λήξουν την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023.

Μιλώντας για την κίνηση της εορταστικής περιόδου και τις φετινές εκπτώσεις ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νομού Ξάνθης, κ. Νίκος Γρηγοριάδης, σημείωσε: «Αναντίρρητα, οι καλύτερες μέρες του μήνα που μας πέρασε ήταν Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή πριν τις γιορτές και γενικότερα οι τελευταίες μέρες πριν την έναρξη της εορταστικής περιόδου. Βέβαια, αυτή η εικόνα μετρίασε κάπως την κατάσταση της προηγούμενης περιόδου. Ωστόσο, η κίνηση συγκριτικά με πέρυσι ήταν ελαφρώς πεσμένη».

Αναφορικά, με τα είδη-προϊόντα που είχαν και τη μεγαλύτερη ζήτηση, ο κ. Ν. Γρηγοριάδης, ανέφερε: « Μετά από τα τρόφιμα που είχαν μεγάλη ζήτηση στη Δημοτική Αγορά, πολύ καλά πήγαν και οι πωλήσεις σε παιχνίδια, μιας και γονείς, μα και νονοί έσπευσαν να προμηθευτούν δώρα με σκοπό να ευχαριστήσουν τα παιδιά! Έπειτα, ο κόσμος έκανε στάση και σε καταστήματα με ηλεκτρικά είδη».

Καταληκτικά, ο κ. Γρηγοριάδης ενημέρωσε το ‘’Ε’’ πως οι εκπτώσεις θα κυμανθούν από 20% έως 30% κατά μέσο όρο υπογραμμίζοντας πως πεποίθησή του είναι πως τα αποτελέσματα θα είναι ικανοποιητικά και δη τις πρώτες κιόλας μέρες. Συμπληρωματικά ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης δημοσιοποίησε και τις σχετικές οδηγίες για τις εκπτώσεις.

«Μεγαλύτερη ζήτηση την περίοδο των γιορτών είχαν τρόφιμα, παιχνίδια και ηλεκτρικά είδη, αλλά ελπίζουμε ότι θα έχουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και κατά την εκπτωτική περίοδο, ειδικά τις πρώτες μέρες!»
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ν. Ξάνθης
Νίκος Γρηγοριάδης

Επιτρεπτή και η αναγραφή του ποσοστού έκπτωσης

Κατά την διενέργεια των εκπτώσεων και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, εκτός από την αναγραφή της προγενέστερης και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

 

Αναλυτικές οδηγίες για τους καταστηματάρχες

Εφόσον πραγματοποιούνται εκπτώσεις σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, το ποσοστό έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

 

Θα αναγράφεται η προγενέστερη, αλλά και η νέα τιμή

Στην πράξη, η αναγραφή προγενέστερης και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες και υποχρεωτικές, ενώ η αναφορά ποσοστού έκπτωσης είναι καταρχήν προαιρετική. Στις περιπτώσεις που οι μειωμένες τιμές επεκτείνονται, σύμφωνα με την πολιτική και την πρωτοβουλία της επιχείρησης, σε ποσοστό άνω του 60% των πωλουμένων ειδών, τότε και μόνο τότε η αναγραφή ποσοστού καθίσταται υποχρεωτική, οπότε – επιβεβλημένα – θα αναγράφονται και τα δύο, ήτοι προγενέστερη και νέα τιμή και ποσοστό έκπτωσης.

Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ή/και περισσότερων ημερών πριν από την έναρξη των εκπτώσεων. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες πριν την έναρξη των εκπτώσεων, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά την διάρκεια των 10 ημερών πριν από την έναρξη των εκπτώσεων.

 

Κρίσιμη η δυνατότητα απόδειξης της προγενέστερης τιμής

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να αντιστοιχεί στην αλήθεια και να είναι ακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η προγενέστερη τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Επιβάλλεται, λοιπόν, προσοχή από τους εμπόρους στην διεξαγωγή των εκπτώσεων, στον ορθό υπολογισμό και αναγραφή της προγενέστερης και νέας τιμής των προϊόντων και κατόπιν – εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου – του ποσοστού έκπτωσης. Επιπλέον, οι παραπάνω διατάξεις ισχύουν και για τις επιχειρήσεις που προσφέρουν τα προϊόντα τους διαδικτυακά.

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, τα πρόστιμα έχουν πλέον διπλασιαστεί και χρειάζεται τα μέλη να επιδείξουν την ανάλογη επιμέλεια, καθώς είναι εντελώς αχρείαστο να επιβάλλονται αναίτια ποινές που μπορεί να πλήξουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης.

 

Προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 15/1

Τέλος, σύμφωνα με την παρ.1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι στις 15 Ιανουαρίου 2023.

 

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…