Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Κυκλοφόρησε η νέα μονογραφία του Δ. Κασαπίδη με τίτλο: Το νεκροταφείο της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Ξάνθης

Κυκλοφόρησε η νέα μονογραφία του Δ. Κασαπίδη με τίτλο: Το νεκροταφείο της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Ξάνθης

1

Εγκαινιάζει την επιστημονική σειρά εκδόσεων του Εργαστήριου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ

Εκ μέρους του Καθηγητή Γεωργίου Χρ. Τσιγάρα, Διευθυντή του Εργαστηρίου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών και Προέδρου του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, γίνεται γνωστό ότι κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Κ. & Μ. Σταμούλη η νέα μονογραφία του κ. Δημητρίου Ν. Κασαπίδη με τίτλο: Το νεκροταφείο της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Ξάνθης (β΄ μισό 19ου – β΄ μισό 20ού αιώνα). Ιστορία – Τέχνη – Προσωπογραφία.

Με τη δημοσίευση του έργου του κ. Κασαπίδη εγκαινιάστηκε η επιστημονική σειρά εκδόσεων του Εργαστήριου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με τίτλο: Θρακικά Ανάλεκτα. Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία και Κείμενα.

Ο κ. Δημήτριος Ν. Κασαπίδης είναι Διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Johannesburg και Διδάκτορας Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ. Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών και έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, ενώ συμμετείχε με ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Λίγα λόγια για το νέο βιβλίο (κείμενο από το οπισθόφυλλο)
«Η παρούσα μονογραφία αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος εξετάζονται οι προϋπάρχουσες νεκροταφειακές υποδομές της μεταβυζαντινής Οθωμανοκρατούμενης Ξάνθης με τη βοήθεια των φιλολογικών και ιστορικών πηγών, καθώς και των ελάχιστων αρχαιολογικών ευρημάτων. Παράλληλα, διερευνάται ο χρόνος ίδρυσης του νεκροταφείου Ξάνθης μέσα από τις κατά καιρούς πατριαρχικές επιστολές και οθωμανικά σουλτανικά διατάγματα, ενώ ερευνώνται και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ιδρύθηκε το Νεκροταφείο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Ξάνθης. Παρουσιάζεται η ίδρυσή του, ο κανονισμός λειτουργίας του και ανιχνεύονται οι επιδράσεις που άσκησαν στη σύνταξή του αντίστοιχα κείμενα της ίδιας περιόδου. Ακολουθεί η εξιστόρηση της ιστορικής διαδρομής του νεκροταφείου από τον δεύτερο μισό του 19ου αιώνα έως το δεύτερο μισό του 20ου με βάση τις διαθέσιμες αρχειακές πηγές και την υπάρχουσα βιβλιογραφία. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται περίπου 90 επιλεγμένα ταφικά μνημεία, τα οποία εξετάζονται ως έργα τέχνης και σχολιάζεται η διακόσμησή τους, ενώ παρατίθενται και πληροφορίες για τους μαρμαρογλύπτες, όταν αυτοί υπογράφουν τα έργα τους. Τέλος, παρατίθενται εκτενείς προσωπογραφικές και γενεαλογικές πληροφορίες για τους τεθαμένους μέσα από ανέκδοτο αρχειακό υλικό και τη βιβλιογραφία».

Επιστημονική σειρά Θρακικά Ανάλεκτα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία και Κείμενα
Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών του ίδιου Τμήματος.

Η επιστημονική σειρά Θρακικά Ανάλεκτα Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά Μνημεία και Κείμενα έχει ως σκοπό τη δημοσίευση μονογραφιών που έχουν ως αντικείμενο τη μελέτη της ιστορίας, της γραμματείας και της τέχνης στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Με την εκδοτική αυτή προσπάθεια επιχειρείται η παρουσίαση και η προβολή των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας των μελών του Εργαστηρίου, των μεταδιδακτορικών ερευνητών, των διδακτόρων και μεταπτυχιακών φοιτητών που έχουν βέβαια ως αντικείμενο τη μελέτης της Θράκης (κείμενο από τον πρόλογο της έκδοσης).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφιέρωμα στον David Lynch από το «Ε»

Η κληρονομιά του Lynch δεν αφορά μόνο την αισθητική του ή τη σκηνοθετική του ιδιοφυΐα, αλλ…