Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Κουφάρι» παραμένει η καμένη Καπναπoθήκη ένα χρόνο μετά

«Κουφάρι» παραμένει η καμένη Καπναπoθήκη ένα χρόνο μετά

0

Κλειστή παραμένει η οδός Αναξάρχου – Ετοιμόρροποι οι τοίχοι – Εκδόθηκε το Πόρισμα της Επιτροπής αλλά καμιά εξέλιξη από  τους ιδιοκτήτες

 

Με αγωγές κατά των ιδιοκτητών και του δήμου διεκδικούν αποζημιώσεις οι πληγέντες

 

 

Ήταν πέρσι 18 Ιανουαρίου 2022 όταν ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στην Καπναποθήκη της οδού Αναξάρχου που την κατέστρεψε ολοσχερώς καταστρέφοντας επίσης όσα οχήματα ήταν παρκαρισμένα επι της οδού, ενώ ζημιές υπέστησαν και διαμερίσματα  πολυκατοικίας της οδού Λευκίππου. Η φωτιά αναστάτωσε την πόλη και έγινε πανελλαδικό θέμα ενώ υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για την κατάσβεσή της ενώ απαιτήθηκε χρόνος και μεγάλη προσπάθεια για να τεθεί υπο έλεγχο και να μην επεκταθεί σε άλλα κτήρια.

Τι αποφασίστηκε στην σύσκεψη φορέων

Από την πρώτη στιγμή σε σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων. Επειδή η Καπναποθήκη που ανήκει σε ιδιώτες είναι ωστόσο χαρακτηρισμένο Διατηρητέο Μνημείο, παρενέβη η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων για την σύσταση επιτροπής από το Υπουργείο Πολιτισμού βάσει του άρθρου 41 του Αρχαιολογικού Νόμου, για την έκδοση Πορίσματος Καταλληλότητας των Καπναποθηκών, ώστε να ακολουθήσει η Υπουργική Απόφαση του Πορίσματος.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών και έγινε αποκλεισμός της οδού που παραμένει έως και σήμερα.

Έναν χρόνο μετά παραμένει ετοιμόρροπη η Καπναποθήκη – Εκδόθηκε το Πόρισμα της Επιτροπής

Όπως μας πληροφορεί ο αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης, η επιτροπή του ΥΠΠΟ έχει  καταθέσει το Πόρισμά της στους ιδιοκτήτες το οποίο περιλαμβάνει μέτρα αποκατάστασης του κτηρίου: «Επειδή είναι Διατηρητέο Μνημείο ο νόμος προβλέπει την πλήρη αποκατάστασή του στην αρχική του μορφή. Ακόμη κι αν θα πρέπει να κατεδαφιστεί και να αποκατασταθεί εκ βάθρων. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να υποβάλουν μια μελέτη για να εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και να ξεκινήσουν τις εργασίες αποκατάστασης. Κάτι  τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έγινε. Όπως γνωρίζω η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων κάθε τόσο επικοινωνεί με τους ιδιοκτήτες, έχει θέσει ένα χρονοδιάγραμμα και στην συνέχεια αν διαπιστώσει ότι  δεν υπάρχει ενδιαφέρον προβλέπεται από τον νόμο η επιβολή προστίμων».

Να σημειώσουμε ότι η αποκατάσταση τέτοιων κτηρίων είναι ιδιαίτερα δαπανηρή  και αν οι ιδιοκτήτες δεν έχουν σκοπό να το χρησιμοποιήσουν για επιχειρηματική δραστηριότητα συνήθως το δωρίζουν στο δημόσιο. Έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις κάτι αντίστοιχο όταν δεν μπορούν να αναλάβουν το κόστος της αποκατάστασης.

Κίνδυνοι κατάρρευσης των τοίχων – Παραμένει κλειστεί η οδός

Σ’ ότι αφορά την επικινδυνότητα του κτηρίου ο κ. Ζερενίδης πρόσθεσε: «Οι τοίχοι είναι 11 μέτρων. Έχουν καταστραφεί τα δεσίματα και οι ξύλινες κατασκευές και είναι ετοιμόρροποι. Υπάρχει επικινδυνότητα κατάρρευσης. Γι’ αυτό κρατάμε κλειστή την οδό. Αλλά κάποτε αυτό πρέπει να σταματήσει. Είμαστε σε επικοινωνία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων προσπαθούμε κι μείς να πιέσουμε να υπάρξει εξέλιξη αλλά μέχρι στιγμή δεν υπάρχει».

Με αγωγές κατά των ιδιοκτητών και του δήμου διεκδικούν αποζημιώσεις οι πληγέντες

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η μήνυση που έχουν καταθέσει οι πληγέντες είναι σε προκαταρκτικό στάδιο ενώ έχει  κατατεθεί και αγωγή για την διεκδίκηση αποζημίωσης. Μια προσπάθεια που έγινε για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους ιδιοκτήτες δεν τελεσφόρησε. Οι αγωγές των 22 πληγέντων στρέφονται κατά των ιδιοκτητών της Καπναποθήκης και κατά του δήμου για ελλείψεις και πλημμέλειες σε θέματα καθαρισμού και διεκδικούν αποζημίωση ύψους 130.000 ευρώ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Φωτογραφίες της μεγάλης πυρκαγιάς της Καπναποθήκης της  οδού Αναξάρχου από το αρχείο του «Ε»

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…