Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απασχόληση Κατώτατος μισθός: Κατατέθηκε η τροπολογία – Θα ανακοινωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου

Κατώτατος μισθός: Κατατέθηκε η τροπολογία – Θα ανακοινωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου

0

Από την 1η Απριλίου η αύξηση

Kατατέθηκε εχθές Τρίτη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα» και αναμένεται να ψηφιστεί έως αύριο η τροπολογία του υπουργείου εργασίας που προβλέπει την επιτάχυνση της διαδικασίας καθορισμού του κατώτατου μισθού για το έτος 2023, λαμβανομένων υπόψη των εγχώριων και διεθνών οικονομικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα που στοχεύει στη σύντμηση της διαδικασίας προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι στο σημερινό δυσμενές οικονομικό περιβάλλον , η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου και έως τις 10 Μαρτίου , το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να έχει εγκρίνει την πρόταση για το ύψος του νέου κατώτατου μισθού.

Ο νέος μισθός πρέπει να γνωστοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου ώστε τα λογιστήρια των επιχειρήσεων να προλάβουν να προσαρμόσουν τα συστήματά τους και ο νέος μισθός που θα αφορά περίπου 650.000 εργαζόμενους να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2023.

Συγκεκριμένα οι νέες προθεσμίες προβλέπουν ότι η τριμελής επιτροπή θα απευθύνει έως τις 20 Ιανουαρίου τις προκλήσεις στους εμπλεκόμενους φορείς. Εως την 3η Φεβρουαρίου 2023 τα επιστημονικά ινστιτούτα και οι φορείς εργοδοτών και εργαζομένων (Τράπεζα της Ελλάδος, ΙΟΒΕ, ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, INEMY EΣΕΕ,ΙΝΣΕΤΕ ,ΟΜΕΔ) θα πρέπει να συντάξουν και να υποβάλλουν τα υπομνήματά τους για τον κατώτατο μισθό. Η  διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 10η Φεβρουαρίου 2023.

Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 20η Φεβρουαρίου 2023..

Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2023.

Τέλος, η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως την 10η Μαρτίου 2023.

Όσον αφορά στο ύψος της αύξησης θεωρείται δεδομένο ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατ΄ελάχιστον στα 751 ευρώ και θα επανέλθει στα προ μνημονιακά επίπεδα. Με την εν λόγω αύξηση κατά 39 ευρώ μηνιαίως.

Ωστόσο το σενάριο που κερδίζει έδαφος καλύπτοντας ουσιαστικότερα τις ανάγκες των χαμηλόμισθων είναι ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί κατά 7,75% με 8%, όσο δηλαδή αυξήθηκαν και οι συντάξεις. Αυτό οδηγεί σε νέο κατώτατο μισθό κοντά στα 768 με 770 ευρώ (αύξηση κατά 55 με 57 ευρώ).

Πάντως δεν αποκλείεται η κυβέρνηση λόγω της προεκλογικής περιόδου  να αποφασίσει αύξηση κοντά στο ύψος του πληθωρισμού, έως και 9,5%. Σ΄αυτήν την περίπτωση ο νέος κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 67 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 780 ευρώ τον μήνα.

Κύκλοι του ΣΕΒ δίνουν έμφαση στην περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες που υπολείπεται της κυβερνητικής δέσμευσης για συνολική ελάφρυνση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα βάζουν στο τραπέζι την πρόταση αν η μείωση δεν είναι δημοσιονομικά εφικτό να γίνει για όλους , ας γίνει σε πρώτη φάση για τους χαμηλόμισθους.

Παράλληλα με δεδομένο ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις αντί για αύξηση στο μισθό , παρέχουν στους εργαζόμενους κουπόνια για αγορές τροφίμων και καυσίμων μέχρι του ποσού των 300 ευρώ ετησίως το οποίο είναι αφορολόγητο , προτείνουν η απαλλαγή από το φόρο να αφορά και υψηλότερα ποσά.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΓΣΕΕ εκτός από την επαναφορά των διαπραγματεύσεων στους κοινωνικούς εταίρους , προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού (χωρίς να έχει προσδιορίσει ακόμα το ύψος) ώστε να καταστεί ίσος με το 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης στην ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΓΣΕΕ θα προτείνει ο νέος κατώτατος μισθός να ανέλθει σε 875 ευρώ.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2023 ,θα συμπαρασύρει το επίδομα ανεργίας, αλλά και μια σειρά επιδομάτων που καταβάλει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), όπως το επίδομα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, το επίδομα επίσχεσης και άλλα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Απασχόληση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …