Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΛΜΕ Ξάνθης: «’’Τροχοπέδη’’ στους διορισμούς βάζει ο νόμος της αξιολόγησης!»

ΕΛΜΕ Ξάνθης: «’’Τροχοπέδη’’ στους διορισμούς βάζει ο νόμος της αξιολόγησης!»

0

Ανακοίνωση για τους εκπαιδευτικούς που ενώ έχει παρέλθει η διετία της δοκιμαστικής θητείας δεν νομιμοποιούνται, όπως ο νόμος προβλέπει

Η Πρόεδρος, Μ. Λουκοπούλου μιλά για «ομηρεία» με «θύματα» μία ευάλωτη ομάδα εκπαιδευτικών

Επανέρχεται η ΕΛΜΕ Ξάνθης για άλλη μια φορά στο θέμα της μη έκδοσης των πράξεων μονιμοποίησης για τους διορισθέντες εκπαιδευτικούς του Αυγούστου 2020. Σε σχετική ανακοίνωση υποστηρίζει πως έχει παρέλθει εδώ και πολύ καιρό η διετία της δοκιμαστικής θητείας των νεοδιόριστων.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει: « Η υποχρέωση του Υπουργείου τόσο με βάση το ν.4589/2019 όσο και με το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα που βρίσκονται σε ισχύ ήταν να εκδώσει σχετική ΥΑ και να προχωρήσει μέσω των διευθύνσεων εκπαίδευσης (αποτελεί και δική τους ευθύνη) στις πράξεις μονιμοποίησης. Αντ’ αυτού το Υπουργείο σχεδόν εμμονικά δηλώνει ότι καμία μονιμοποίηση δε θα προχωρήσει χωρίς ατομική αξιολόγηση. Παραβλέπει, βέβαια, ότι ο νόμος 4823/2021 (νόμος αξιολόγησης) θεσπίστηκε πολύ αργότερα από τους διορισμούς του 2020 και δεν μπορεί να εφαρμόζεται αναδρομικά καθώς και ότι τα πρόσωπα που διενεργούν την αξιολόγηση δεν υπάρχουν ακόμα».

Ακόμη, προσθέτει ότι: «η διαδικασία τοποθέτησης σχολικών συμβούλων είναι σε εξέλιξη εδώ και 9 μήνες(!), ενώ η διαδικασία για τις/τους διευθύντριες/ντές σχολικών μονάδων μόλις ξεκίνησε… Είναι φανερό ότι η πολιτική του Υπουργείου είναι να εκβιάσει την εφαρμογή της αξιολόγησης στους πιο ευάλωτους εκπαιδευτικούς χωρίς να ενδιαφέρεται για την ουσία και το περιεχόμενο, όπως κάνει όλο το τελευταίο διάστημα».

Τέλος, κάνει λόγο για εκτός ωραρίου παρακολούθηση εισαγωγικής επιμόρφωσης και απορεί πώς είναι δυνατό να μην αναφέρονται στην πρόσκληση ούτε οι μέρες, ούτε οι ώρες της επιμόρφωσης, ενώ η διαδικασία θα διεξαχθεί προς το τέλος της χρονιάς. Διερωτάται, πόσο σουρεαλιστικό είναι να μιλά κανείς για «εισαγωγική» επιμόρφωση σε εκπαιδευτικούς με 10 και 15 χρόνια υπηρεσίας.

«Ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν άδικο νόμο, ο οποίος είναι μεταγενέστερος και δεν μπορεί να εφαρμοστεί αναδρομικά»
Μαρία Λουκοπούλου
Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ξάνθης

Συμπληρωματικά, η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης, Μαρία Λουκοπούλου, αναφέρει στο ‘’Ε’’: «Αρχικά, πρέπει να επισημάνουμε πως κανονικά οι εκπαιδευτικοί νομιμοποιούνται μόλις παρέλθει το διάστημα των 2 ετών από την ‘’υπό δοκιμή’’. Ωστόσο, σήμερα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με έναν ‘’άδικο’’ νόμο, ο οποίος είναι μεταγενέστερος από τον διορισμό και απαιτεί αξιολογήσεις».

Επίσης, υπογραμμίζει πως το Υπουργείο έχει «εγκλωβίσει» τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με μία κατάσταση «ομηρείας».

«Το Υπουργείο κρατά το δικό μας ευάλωτο κομμάτι στο θέμα της αξιολόγησης. Ακόμη και κάποιες νομιμοποιήσεις που έγιναν από διευθυντές εκπαίδευσης, τελικά ακυρώθηκαν», επισημαίνει η κα Λουκοπούλου.

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …