Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Έλλειψη φαρμάκων αλλά και εμπιστοσύνης στα γενόσημα

Έλλειψη φαρμάκων αλλά και εμπιστοσύνης στα γενόσημα

0

Είδος υπο εξαφάνιση γνωστά αντιπυρετικά, αντιβιοτικά και εισπνεόμενα από τα φαρμακεία της Ξάνθης

 

Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τα γενόσημα – Χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση, υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί  – Ποιον ωφελεί και ποιον  βλάπτει το φτηνό φάρμακο

 

 

Ένα καθημερινό «σαφάρι» εκτυλίσσεται στα φαρμακεία της Ξάνθης από γονείς που με αγωνία προσέρχονται με την συνταγή του παιδιάτρου στο χέρι, δεδομένου ότι είναι σε έξαρση η γρίπη και οι ιώσεις στα παιδιά αυτό τον καιρό και τους φαρμακοποιούς που ψάχνουν εναγωνίως να βρουν το φάρμακο για να εξυπηρετήσουν. Είδος υπο εξαφάνιση το DEPON που αγοράζαμε με το κιλό για τον κορωνοϊό, μεγάλες ελλείψεις σε αντιβιοτικά και εισπνεόμενα.

Είδος υπο εξαφάνιση γνωστά αντιπυρετικά, αντιβιοτικά και εισπνεόμενα από τα φαρμακεία της Ξάνθης

Το υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει την κατάσταση την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, δημοσίευσε εγκύκλιο του σύμφωνα με την οποία, όσα φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη θα μπορούν να χορηγούνται αποκλειστικά με ηλεκτρονική συνταγή, ενώ ο ΕΟΦ έχει ήδη προχωρήσει σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών. Επιπλέον, ο οργανισμός έχει δημοσιεύσει ενημερωτικό πίνακα, μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να βρίσκουν εμπορικές ονομασίες πρωτότυπων φαρμακευτικών σκευασμάτων αλλά και των γενοσήμων τους. Ωστόσο όπως επισημαίνει η πρόεδρος του σωματείου Φαρμακοποιών Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα: «Η λύση που προκρίθηκε δεν έχει θεαματικά αποτελέσματα», ενώ ο φαρμακοποιός κ. Αλέξανδρος Ψωμιάδης εξηγεί πως: «τα φάρμακα που περιλαμβάνει η λίστα που δημοσιεύτηκε στην εγκύκλιο είναι εξαιρετικά σπάνια και πως στα φαρμακεία υπάρχουν ένα στα 200 απ’ αυτά».

Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τα γενόσημα – Χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση

Κοινή διαπίστωση των φαρμακοποιών της Ξάνθης είναι πως οι πελάτες τους δεν εμπιστεύονται τα γενόσημα: «Είναι πάρα πολύ δύσπιστοι όταν τους προτείνουν ένα ΄άλλο σκεύασμα με την ίδια δραστική ουσία. Επιμένουν να πάρουν αυτό που έχουν μάθει να παίρνουν ειδικά όταν είναι ηλικιωμένοι και έχουν χρόνιες παθήσεις. Χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση», σημειώνει η κα Κάλφα.

«Τα γενόσημα σε σχέση με τα πρωτότυπα φάρμακα όταν έχουν την ίδια δραστική ουσία διαφέρουν μόνο στην ετικέτα. Παράγουν τα ίδια θεραπευτικά αποτελέσματα αλλά ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς και δεν τα προτιμά», συμπληρώνει ο κ. Ψωμιάδης.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Φαρμακοβιομηχανίας υποστηρίζει: «Τα γενόσημα είναι φάρμακα παρόμοια με τα πρωτότυπα, περιέχοντας την ίδια δραστική ουσία, γεγονός που συνεπάγεται και παρόμοια θεραπευτικά αποτελέσματα. Τα γενόσημα φάρμακα κυκλοφορούν νόμιμα μετά τη λήξη της εικοσαετούς προστασίας του διπλώματος ευρεσιτεχνίας (πατέντας) του πρωτοτύπου φαρμάκου αναφοράς. Χρησιμοποιούνται ευρέως από τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο, ως αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις έναντι των ακριβότερων πρωτότυπων φαρμάκων».

Ποιον ωφελεί και ποιον  βλάπτει το φτηνό φάρμακο

Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται  ότι από το φθηνό φάρμακο που εξασφαλίζεται με την παρεμβατική πολιτική του κράτους στο καθορισμό της τιμής του,  αυτός που ωφελείται να είναι ο ασθενής αλλά σε μια πιο επισταμένη παρατήρηση τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται κι ούτε το φτηνό φάρμακο γίνεται για λόγους φιλολαϊκής πολιτικής: «Διαχρονικά οι κυβερνήσεις στην χώρα μας θέλουν φτηνό φάρμακο και παρεμβαίνουν στην τιμή γιατί θέλουν να πληρώνουν λιγότερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όμως έτσι διαταράσσονται οι νόμοι της αγοράς και βλέπουμε πολυεθνικές να αποσύρουν σκευάσματα λόγω της χαμηλής τους τιμής γιατί κρίνουν ασύμφορη την παραγωγή του ιδιαίτερα όταν έχουν αυξηθεί όλες οι πρώτες ύλες και το ενεργειακό κόστος λόγω της ενεργειακής κρίσης ή να τα εξάγουν σε άλλες χώρες που έχουν άλλη πολιτική στο φάρμακο. Τελικά κερδισμένος δεν είναι ούτε ο ασθενής αφού δημιουργούν τεράστιες ελλείψεις . Θεωρώ όμως ότι θα εξομαλυνθεί η κατάσταση και θα ισορροπήσει λόγω του ανταγωνισμού των μεγάλων πολυεθνικών», επισημαίνει ο κ. Ψωμιάδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…