Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια Εκτελούνται έργα υπογειοποίησης δικτύου από τον ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης  

Εκτελούνται έργα υπογειοποίησης δικτύου από τον ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης  

0

Στο δρόμο προς την Μονή της Αρχαγγελιώτισσας. «Μέλημα μας η πυροπροστασία του δάσους», λέει ο Διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ Χ. Λαυράνος

 

Προγραμματίστηκαν έργα υπογειοποίησης δικτύου και στο Δήμο Μύκης και τον Λειβαδίτη. Κατά 90% υπογειοποιημένο το δίκτυο μέσης τάσης στην Ξάνθη – Λειτουργεί το σύστημα άμεσου εντοπισμού  των βλαβών

Εργοτάξιο έχει στηθεί στον δρόμο που οδηγεί προς τις Μονές Αρχαγελλιώτισσας και Καλαμούς με διάνοιξη τάφρου στην ασφαλτοστρωμένη οδό σ’ όλη την διαδρομή, προξενώντας ερωτήματα στους επισκέπτες και σε όσους αθλούνται.  Δεν πρόκειται για κάποιο έργο του Δήμου ή την ΔΕΔΑ αλλά για τον ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης. Συγκεκριμένα όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως εκτελείται έργο υπογειοποίηση δικτύου μήκους 1,7 χιλιομέτρων.

Έργο του ΔΕΔΔΗΕ για πυροπροστασία– Προγραμματίστηκαν έργα υπογειοποίησης δικτύου και στο Δήμο Μύκης και τον Λειβαδίτη

Όπως μας ανέφερε ο Διευθυντής  περιοχής ΒΟΚ ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης κ. Χρήστος Λαυράνος το έργο είναι προϋπολογισμού 500.000 ευρώ στοχεύει κυρίως στην πυροπροστασία καθώς το εναέριο δίκτυο που υπάρχει περνά μέσα από δασική περιοχή προξενώντας υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για πυρκαγιά ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Παράλληλα όμως εξυπηρετεί και τον δεύτερο στόχο που είναι η μείωση βλαβών: «Πρώτο μέλημά μας μ’ αυτό το έργο είναι η πυροπροστασία του δάσους της περιοχής. Έτσι αποξηλώνουμε το εναέριο δίκτυο και το υπογειοποιούμε. Μ’ αυτό τον τρόπο αφενός το προφυλάσσουμε από πυρκαγιά τους καλοκαιρούς μήνες, αφετέρου απαλλάσσουμε την υπηρεσία από μια επιπλέον επίπονη εργασία που αφορά στο κλάδεμα που γίνεται κάθε χρόνο ώστε να μην έρχεται σε επαφή το δίκτυο με κλαδιά δέντρων. Παρότι πρόκειται για δαπανηρά έργα  ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προγραμματίσει σε βάθος χρόνου μια σειρά έργων υπογειοποίησης δικτύου στον δήμο Μύκης αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Λειβαδίτη. Επίσης βασικό μας μέλημα είναι και η πυροπροστασία του περιαστικού μας δάσους. Γι αυτό όπου έχει εναέριο δίκτυο θα γίνει υπογειοποίηση».

Κατά 90% υπογειοποιημένο το δίκτυο μέσης τάσης στην Ξάνθη – Λειτουργεί το σύστημα άμεσου εντοπισμού  των βλαβών

Όπως ανέφερε ο κ. Λαυράνος το δίκτυο του νομού μας κατά 70 – 80% είναι υπόγειο ενώ το δίκτυο της μέσης τάσης είναι κατά 90% . Αναφορικά με τα αποτελέσματα της εφαρμογή του συστήματος άμεσου εντοπισμού των βλαβών που τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή το 2015 ο κ. Λαυράνος επεσήμανε: «Η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος διήρκησε από το 2015 έως το 2019 και τώρα συνεχίζεται σε μόνιμη βάση. Τα  αποτελέσματα είναι πολύ θετικά. Υπάρχει βελτίωση καθώς έχουμε μείωση βλαβών και άμεση αποκατάσταση αφού γίνεται πολύ γρήγορα ο εντοπισμός τους. Για παράδειγμα πριν ένα μήνα που είχαμε βλάβη σε μια περιοχή της Ξάνθης δώσαμε ρεύμα μέσα σε 10 λεπτά σε κάποια τετράγωνα και σταδιακά αποκαταστήσαμε το σημείο της βλάβης μέσα σε λίγες ώρες».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…