Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Χάνουν λεφτά από τα χέλια 1.000 ψαράδες

Χάνουν λεφτά από τα χέλια 1.000 ψαράδες

0

Τρίμηνη αναστολή αλιείας του χελιού με κοινοτική οδηγία – Συνάντηση προέδρων αλιευτικών συνεταιρισμών με τον υπουργό Γ. Γεωργαντά

 

Νέα υπουργική υπόσχεση για τις αποζημιώσεις covid – Το «βάσανο» των αλιέων της Βιστονίδας έχει όνομα: «Μπούκα του Λαγού»

 

Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα των αλιευτικών συνεταιρισμών και των μελών τους και στην προσπάθειά τους να τα λύσουν έχουν επιδοθεί σε ένα διαρκές πήγαινε έλα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για συναντήσεις με γραμματείς και τον υφυπουργό πριν τα Χριστούγεννα και με το νέο έτος μια νέα συνάντηση με τον υπουργό κ. Γεωργαντά. Παρόντες στην σύσκεψη ο πρόεδρος του αλιευτικού συνεταιρισμού Βιστονίδας και πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Μισθωτών Λιμνοθαλασσών  Γιώργος Γκίλης, ο πρόεδρος του αλιευτικού συνεταιρισμού Κεραμωτής κ. Αρβανιτάκης Σταύρος και δύο μέλη του συνεταιρισμού καθώς και ο πρόεδρος του αλιευτικού συνεταιρισμού Λογαρούς Άρτας με ένα μέλος.

Τρίμηνη αναστολή αλιείας του χελιού με κοινοτική οδηγία – Ξεγλίστρησαν τα χέλια από τα χέρια τους…

Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι αφορούσαν αρχικά τις αποζημιώσεις για τον covid που δεν έλαβαν ακόμη, αλλά και ένα μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την απαγόρευση αλιείας και εμπορίας του χελιού μετά από κοινοτική οδηγία από 1/1/2023 – 31/3/2023. Αξιοσημείωτο είναι ότι από την οδηγία αυτή εξαιρέθηκαν οι  γάλοι αλιείς γιατί ο Γάλλος υπουργός Αλιείας έθεσε ζήτημα επιβίωσης για 600 αλιείς. Όπως μας ανέφερε ο κ. Γκίλης κάτι αντίστοιχο δεν τέθηκε από τον Έλληνα ομόλογό του όταν μάλιστα οι αλιείς που έχουν εισόδημα από το χέλι ανέρχονται σε 1000: «Με την απαγόρευση αυτή πλήττονται 1000 τουλάχιστον αλιείς που έχουν εισόδημα απ’ το χέλι. Σε μας είναι μόνο το 20% αλλά σε άλλες λιμνοθάλασσες είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που ζουν από την αλιεία του χελιού. Επειδή τα χέλια σε μια 10ετία έχουμε μειωθεί κατά 30 – 40% στην χώρα μας η ΕΕ μας υποχρεώνει να απελευθερώνουμε το 30% αυτού που αλιεύουμε. Εμείς το κάνουμε αλλά άλλοι όχι και έλεγχος δεν υπάρχει. Θα μπορούσαμε να καταθέσουμε προτάσεις στην ΕΕ και να ζητήσουμε και εμείς εξαίρεση αλλά δεν το έκανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μας με αποτέλεσμα να χάνεται εισόδημα από τους αλιείς χελιού των λιμνοθαλασσών».

Να σημειώσουμε ότι το χέλι νωπό κοστίζει πάνω από 11 ευρώ το κιλό. Μεταποιείται σε καπνιστό που εξάγεται σε Ιταλία, Πολωνία και άλλες χώρες.

Νέα υπουργική υπόσχεση για τις αποζημιώσεις covid

Σ’ ότι  αφορά το ζήτημα με το χέλι ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει τις προτάσεις των αλιευτικών συνεταιρισμών: «Μας υποσχέθηκε ότι  θα εξετάσει τις προτάσεις μας. Για το ζήτημα των αποζημιώσεων covid που έπρεπε να τις είχαμε πάρει από τον Ιούλιο παραδέχτηκε ότι διαπράχθηκε αδικία εις βάρος των αλιέων από λάθος των υπηρεσιακών παραγόντων. Υποσχέθηκε δε να μεριμνήσει για να αποδοθούν τα χρήματα που ανέρχονται σε 500.000 από το πρόγραμμα που θα τρέξει τώρα και αφορά στην επιστροφή της διαφοράς στα καύσιμα στους παράκτιους αλιείς».

Το «βάσανο» των αλιέων της Βιστονίδας έχει όνομα: «Μπούκα του Λαγού»

Τέλος για  το μεγάλο «βάσανο» του αλιευτικού συνεταιρισμού της Βιστονίδας που ακούει στο όνομα «μπούκα του Λαγού» και περιμένει από το 2017 να κάνει ένα έργο στο σημείο αυτό η περιφέρεια μέσω ενός προγράμματος ΕΣΠΑ, ο κ. Γκίλης αφού επέρριψε ευθύνες σε συγκεκριμένο υπηρεσιακό παράγοντα για την καθυστέρηση του έργου και όχι στους πολιτικούς προϊσταμένους της περιφέρειας που όπως είπε «επέδειξαν  την πρόθεση να βοηθήσουν και το έπραξαν», αναφέροντας τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Ευφραιμίδη, τον νυν Κώστα Κουρτίδη καθώς και τον θεματικό περιφερειάρχη Αλιείας Ανδρέα Καραγιώργη,   πρόσθεσε ότι ο φάκελος έχει περάσει τον πρώτο έλεγχο και τώρα βρίσκεται στο δεύτερο έλεγχο. Δεν έκρυψε όμως την απογοήτευσή του: «Βγάζουμε ένα εισόδημα ίσα – ίσα για να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Το κράτος έχει έσοδα από μας αλλά και επιπλέον συντηρούμε το οικοσύστημα. Από το 2017 έχουμε να βγάλουμε τσιπούρες και γι αυτό φωνάζουμε να γίνει το έργο στην «μπούκα του λαγού». Κάναμε 200.000 ευρώ τζίρο και τώρα κάνουμε 300 ευρώ»!

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Στιγμιότυπο από την συνάντηση με τον υπουργό κ. Γεωργαντά

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…