Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. και ΜέΡΑ25: Θα υπάρξει συμπόρευση και κοινή κάθοδος στις εκλογές;

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. και ΜέΡΑ25: Θα υπάρξει συμπόρευση και κοινή κάθοδος στις εκλογές;

0

Συζητήσεις, έστω και ανεπίσημα, στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά για την εξεύρεση κοινών με το ΜέΡΑ25 ώστε να υπάρξει εκλογική συμμαχία

«Περισσότερα μας χωρίζουν παρά μας ενώνουν με το ΜέΡΑ25» δήλωσε ο εκπρόσωπος της 5ης Συνδιάσκεψης της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Ξάνθη και εκπαιδευτικός, Μηλιαζήμ Τζεμαλή

Οι συμμαχίες είναι μια προσφιλής τακτική των κομμάτων, ειδικά όταν πλησιάζουν εκλογές, με σκοπό την συσπείρωση των εκλογικών τους δυνάμεων ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες τα κόμματα, εν μέσω της απλής αναλογικής, να βρεθούν μέσα στο κοινοβούλιο. Το ΜέΡΑ25 έχει ήδη κάνει την κίνηση, άτυπα για την ώρα, να ανοίξει τη συζήτηση όσον αφορά στην συμπόρευση με δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς με το κάλεσμα πάνω στα «7+1 σημεία» που έθεσε ο γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης «ως βάση παλλαϊκής συστράτευσης». Και ενώ η Λαϊκή Ενότητα φαίνεται να συγκλίνει προς την συμπόρευση, η κύρια συνισταμένη για το αν το επιχείρημα αυτό θα καταστεί επιτυχημένο το ορίζει η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. καθώς είναι ένας πολιτικός σχηματισμός ο οποίος αποτελείται από το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας, το Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση (ΝΑΡ), τη Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (νΚΑ), τους Οικολόγους Εναλλακτικούς, την Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας – Σπάρτακος και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και ως συνέπεια συσπειρώνει ένα σταθερό κοινό υποστήριξης, το οποίο χρειάζεται το ΜέΡΑ25 λόγω των δυσοίωνων δημοσκοπήσεων που το φέρνει οριακά εκτός Βουλής. Το ερώτημα είναι: Το ΜέΡΑ25 θέλει. Η Λαϊκή Ενότητα θέλει. Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. θέλει;

Κώστας Λαπαβίτσας και Στάθης Κουβελάκης: Η ενοποιημένη ριζοσπαστική Αριστερά ως μόνη λύση
Το άρθρο του Κώστα Λαπαβίτσα και του Στάθη Κουβελάκη «Greece ‘s Left Needs to Unite Behind an Alternative to Syriza» στο Αμερικάνικο Jacobin έθεσε ξανά τη συζήτηση για την ανάγκη μιας ενοποιημένης Αριστεράς ώστε να αποτελέσει την εναλλακτική απέναντι στον σοσιαλ-φιλελευθερισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνεται, η σημερινή κατάσταση του ελληνικού πολιτικού συστήματος είναι η καλύτερη εγγύηση για τη συνεχή παρακμής της χώρας αφού το αντίπαλο δέος στην κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσπαθεί να ανακτήσει την εξουσία με αόριστες υποσχέσεις που θα άφηναν ουσιαστικά ανέπαφες τις υπάρχουσες πολιτικές.

Πιο ριζοσπαστικοποιημένο το ΜέΡΑ25 αλλά απόν από την πηγή των διεκδικήσεων
Το ΜέΡΑ25 από την στιγμή που εισήλθε στην βουλή, σύμφωνα με το άρθρο, μετατοπίστηκε σταδιακά σε μια πιο ριζοσπαστική κατεύθυνση αφού ο Γ. Βαρουφάκης υποστηρίζει την αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης, όπως επισημαίνει το άρθρο, το ΜέΡΑ25 συνδυάζει αυτές τις θέσεις με μια ατζέντα που προτάθηκε από μερικά από τα πιο σημαντικά παγκόσμια κινήματα των τελευταίων ετών: φεμινισμός, ακτιβισμός ΛΟΑΤΚΙ+, περιβαλλοντισμός, αντιρατσισμός και αντιφασισμός και υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών. Αυτό που διακρίνει το ΜέΡΑ25 από τη ριζοσπαστική αριστερά, σύμφωνα με τον Κώστα Λαπαβίτσα και Στάθη Κουβελάκη, έγκειται ακριβώς στην απουσία οργανωμένης κοινωνικής παρουσίας και συστηματικής πολιτικής παρέμβασης σε τομείς στρατηγικής σημασίας για τους εργαζόμενους και τις καταπιεσμένες ομάδες σε ολόκληρη την κοινωνία. Οι δραστηριότητές του δεν στοχεύουν στρατηγικά συνδικαλιστικές δράσεις, λαϊκές κινητοποιήσεις ή ζυμώσεις στα πανεπιστήμια και τις τοπικές κοινωνίες — δηλαδή τους χώρους όπου σχηματίζεται η κοινωνική αντίσταση και δίνονται κοινωνικές μάχες.

Οπότε μια αλληλοσυμπλήρωση θα μπορούσε να μετατρέψει τον χώρο σε μία εναλλακτική λύση για τους ψηφοφόρους της Αριστεράς. Αυτές οι συνθήκες φέρνουν πιο κοντά την συνεργασία της ριζοσπαστικής Αριστεράς με το ΜέΡΑ25;

«Το σενάριο της “αριστερότερης” κυβέρνησης έχει καεί για την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Η αλλαγή θα έρθει μόνο από την συνολική ανατροπή»
Μηλιαζήμ Τζεμαλή
Εκπρόσωπος ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α

Συμπεράσματα της 5ης Συνδιάσκεψης της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η 5η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. και χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί η Πολιτική Απόφαση της Συνδιάσκεψης, το «Ε» επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο 5ης Συνδιάσκεψης της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., Μηλιαζήμ Τζεμαλή ώστε να διερευνηθεί αν υπάρχουν πιθανότητες για μια ένωση της ριζοσπαστικής Αριστεράς με φόντο τις επερχόμενες εκλογές.

Ο κ. Μηλιαζήμ Τζεμαλή τόνισε ότι «Η 5η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και οι συζητήσεις κινήθηκαν κατά κύριο λόγο προς την ανοιχτότητα του σχηματισμού και να συσπειρώσει όλους τους αγωνιστές που έδωσαν τις μάχες στους δρόμους συγκρουόμενοι με τις κυβερνητικές επιλογές». Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η απόφαση που πάρθηκε είναι υπερ της εξωστρέφειας και έχουν ήδη λάβει χώρα πρωτοβουλίες ώστε να συγκροτηθεί η Ενωτική και Αντικαπιταλιστική Αριστερά. Στο Στούντιο έγινε μια συνάντηση οργανώσεων που ανήκουν στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, που μεταξύ άλλων ήταν και η ΛΑ.Ε., όπου συζητήθηκε ότι το σημείο συνάντησης είναι η πάλη στους δρόμους».

Μ. Τζεμαλή: Η συνεργασία της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. με το ΜέΡΑ25 φαντάζει απίθανο σενάριο
Όσον αφορά στο ΜέΡΑ25, ο κ. Τζεμαλή υπήρξε αρκετά ξεκάθαρος λέγοντας ότι «στην 5η Συνδιάσκεψη δεν συζητήθηκε η πιθανότητα συνεργασίας με το ΜέΡΑ25, καθώς κατά την άποψη μας, το κόμμα αυτό έχει πάρει ένα πολύ συγκεκριμένο δρόμο όσον αφορά τον κοινοβουλευτισμό και την φιλοδοξία μιας “αριστερότερης” κυβέρνησης. Το σενάριο αυτό το έχουμε δει με τον ΣΥΡΙΖΑ και γνωρίζουμε πολύ καλά που κατέληξε». Πρόσθεσε ότι «η δική μας προτεραιότητα είναι η συσπείρωση του κόσμου και η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού μέσω της επαναστατικής διαδικασίας και όχι μέσω του κοινοβουλευτισμού. Έχουμε περισσότερες διαφορές παρά κοινά με το ΜέΡΑ25, και αυτό το τονίζουν όλες οι τοποθετήσεις όλων των οργανώσεων της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. οπότε μια συνεργασία και μία εκλογική συμπόρευση φαντάζει απίθανη εφόσον η απόφαση λέει ρητά ότι απευθύνει πρόταση για μια πλατιά αντικαπιταλιστική ενότητα, προς τις πολιτικές οργανώσεις και δυνάμεις που παλέψαμε μαζί το προηγούμενο χρονικό διάστημα, που συμφωνούν στις βασικές θέσεις του αντικαπιταλιστικού προγράμματος και υπερασπίζονται την αυτοτέλεια της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς απορρίπτοντας λογικές πολιτικής και εκλογικής συμπόρευσης με διαχειριστικές-ρεφορμιστικές δυνάμεις». Ο κ. Τζεμαλή δεν απέκλεισε βέβαια το γεγονός ότι μπορεί να δίνει η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. μαζί με κάποια κομμάτια τη ΛΑ.Ε. και του ΜέΡΑ25 τη μάχη στους δρόμους απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Με τα τωρινά δεδομένα, φαντάζει απίθανο να δούμε μία συνεργασία ενός κοινοβουλευτικού κόμματος με κάποιο εξωκοινοβουλευτικό της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Πιθανότατα θα υπάρξει σύμπνοια ανάμεσα στους εξωκοινοβουλευτικούς σχηματισμούς όπως η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., η Αναμέτρηση, η Λαϊκή Ενότητα ώστε να συμπορευτούν εκλογικά αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …