Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αλ. Κοντός: «Να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα η στήριξη και η επιβίωση των Ελλήνων αγροτών!»

Αλ. Κοντός: «Να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα η στήριξη και η επιβίωση των Ελλήνων αγροτών!»

0

Το νέο του βιβλίο «Αγροτική Πολιτική στην Πράξη» παρουσίασε ο π. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Elisso

Ομιλητές από το χώρο της πολιτικής, της δημοσιογραφίας και της αγροτικής ανάπτυξης «σύστησαν» το πόνημα με την ελπίδα να αποτελέσει παρακαταθήκη για τη νέα γενιά

Σε μια κατάμεστη αίθουσα με παλιούς και νέους γνωστούς και φίλους, ο Αλέξανδρος Κοντός και οι εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο ΔΥΟ, παρουσίασαν το απόγευμα της Παρασκευής 20/01 στην αίθουσα “Xenia” του ξενοδοχείου Elisso το «Αγροτική Πολιτική στην Πράξη», με συγγραφέα τον πρ. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρο Κοντό. Στο βιβλίο προλογίζει ο πρ. πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Αλέξανδρος Κοντός, μιλώντας από το βήμα, επιχείρησε να «ξετυλίξει» τις σκέψεις και τους προβληματισμούς συνάμα που κατηύθυναν την συγγραφική του πένα, για ένα θέμα, που διέπει το σύνολο της επαγγελματικής του διαδρομής. Συνεπώς, έχοντας στο πλευρό του διακεκριμένους ομιλητές και την ευρεία αποδοχή του κόσμου, παρουσίασε τον τρόπο που ο ίδιος οραματίζεται τη χάραξη της αγροτικής πολιτικής στη χώρα, δίχως να αποσιωπήσει αδυναμίες και λανθασμένες κατευθύνσεις του κλάδου. Άλλωστε, μέσα από το πόνημα αυτό χαράζει μία εφαρμοσμένη αγροτική πολιτική, απαντά σε ερωτήματα αναφορικά με τον αγροτικό τομέα και επισημαίνει τις προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος. Τελικά, ο συγγραφέας συστήνει μία αυτούσια μελέτη για την αγροτική ανάπτυξη της Θράκης, κάτι που αναντίρρητα θα αποτελέσει την αφετηρία για την εκπόνηση και την υλοποίηση μιας εθνικής στρατηγικής για τη Θράκη.

Το πάνελ της εκδήλωσης

Αναφορές σε Αλέξανδρο Μπαλτατζή και Κώστα Καραμανλή

Ιδιαίτερη μνεία, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε στο πρόσωπο του αείμνηστου, Αλέξανδρου Μπαλτατζή, αλλά και στο πρόσωπο του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή στην κυβέρνηση του οποίου ο κ. Κοντός διατέλεσε  Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας, του Στρατού, της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, των παραγωγικών φορέων, θεσμικών φορέων, οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου Σπύρος Τσιλιγγίρης, Μπαράν Μπουρχάν και Ιλχάν Αχμέτ, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης Χριστόδουλος Τοψίδης, οι δήμαρχοι Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης και Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου, ο πρώην δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι αγροτικών ενώσεων από διάφορες περιοχές, αγρότες, όπως επίσης και τοπικά στελέχη της ΝΔ. Παρόντα ήταν και τα μέλη της οικογένειας του π. υπουργού.

Μ. Πυργιώτη: «Οι αγρότες είναι η ‘’σπονδυλική στήλη’’ της χώρας-Λίγοι πολιτικοί έκαναν κάτι…ο Αλέξανδρος είναι ένας από αυτούς»

Η Δημοσιογράφος, Μαριάννα Πυργιώτη ανέλαβε τον ρόλο της συντονίστριας της εκδήλωσης. Προλογίζοντας, σημείωσε: «Το ότι βρίσκομαι εδώ και παρουσιάζω αυτό το βιβλίο βασίζεται σε δύο προσωπικούς πυλώνες, βιωματικός και πολιτικός ταυτόχρονα, αλλά είναι πάνω από κόμματα. Ο βιωματικός έχει ενδιαφέρον για εσάς που ζείτε στην Θράκη και αντιλαμβάνεστε διαφορετικά την αγροτιά. Εγώ μεγάλωσα σε αγροτική οικογένεια. Άρα, βιωματικά οτιδήποτε έχει σχέση με την αγροτική πολιτική και μάλιστα σε θέματα τα οποία μας ‘’πονάνε’’ ακόμη περισσότερο, είναι στην πραγματικότητα πράγματα που ‘’χτυπούν’’ σε βιώματα και θέλεις να κάνεις κάτι. Λίγοι πολιτικοί έκαναν κάτι… ο Αλέξανδρος είναι ένας από αυτούς. Αντιλαμβάνεται κανείς πως οι αγρότες και όλες οι παραγωγικές τάξεις γύρω από αυτούς, αποτελούν την ‘’σπονδυλική στήλη’’ της χώρας, είναι η παραγωγική μας βάση. Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη, εκ των οποίων το πρώτο είναι τα άρθρα και οι επικαιροποιημένες απόψεις του πρώην Υπουργού και το δεύτερο από την άλλη έχει τεράστια τεχνοκρατική σημασία είναι  η μελέτη για την αγροτική ανάπτυξη της Θράκης. Εύχομαι να  μείνει σαν παρακαταθήκη».

Τ. Κοντογιαννίδης: « Οι νέες καλλιέργειες, αλλά και οι μονοκαλλιέργειες είναι μοχλός ανάπτυξης της υπαίθρου-Οι νέοι έχουν ανάγκη την στήριξη»

Ο Δημοσιογράφος, Τάσος Κοντογιαννίδης, κάνοντας μνεία στον αγροτικό τομέα, τόνισε: «Τα πρώτα παιχνίδια που έπιασα στα χέρια μου ήταν το αλέτρι, η τσάπα, το ποτιστήρι, το τσιμπρί(καπνά). Συγκινούμαι όταν οι άνθρωποι αναφέρονται στον αγροτικό τομέα, ο οποίος πάσχιζε τότε και τώρα να ζήσει. Το βιβλίο αναφέρεται στην ενίσχυση, στον εκσυγχρονισμό και στη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα στην χώρα μας, στην στήριξη, στην ανάπτυξη της δεινοπαθούσης Θράκης. Ο Αλέκος Κοντός εκτός από την χάραξη εφαρμοσμένης αγροτικής πολιτικής, παραθέτει στο βιβλίο του αδιάψευστους δείκτες και στατιστικά στοιχεία, αλλά και την μακρόχρονη εμπειρία του επί του πεδίου, επισημαίνει αδυναμίες, αναδεικνύει στρεβλώσεις και παθογένειες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας της πατρίδας μας. Επίσης, καταθέτει επεξεργασμένες εφαρμόσιμες προτάσεις για μία στρατηγική βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης. Προτείνει τη λήψη μέτρων για υποστήριξη και ενίσχυση της καπνοκαλλιέργειας. Οι νέες καλλιέργειες, αλλά και οι μονοκαλλιέργειες είναι μοχλός ανάπτυξης της υπαίθρου. Πιστεύω ότι οι νέοι έχουν ανάγκη την στήριξη. Επίσης, προτείνει ενίσχυση της κτηνοτροφίας, της αλιείας. Ο Αλέκος θεωρείται άξιος διάδοχος ενός άλλου άξιου αγροτικού ηγέτη, του αείμνηστου ηγέτη, Αλέξανδρου Μπαλτατζή».

Το μήνυμα του Παναγιώτη Σγουρίδη

Στη συνέχεια, αναγνώστηκε το μήνυμα του πρώην Υπουργού, Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος εξέφρασε τα συναισθήματά του στο ευαίσθητο αυτό θέμα ευχόμενος το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο.

Ν. Κουτλιάμπας: «Εκτιμώ πολύ που ο Αλ.Κοντός ρώτησε την άποψή μου για συνεταιριστικά θέματα»

Ο Πρόεδρος ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκος Κουτλιάμπας παίρνοντας τον λόγο στάθηκε στον πρόλογο που κατά την κρίση του, τον εντυπωσίασε περισσότερο, μιας και μέσα σε μερικές σελίδες είναι ‘’χαραγμένη’’ η αγροτική πολιτική. «Εκτιμώ πολύ που ο Αλέξανδρος Κοντός ρώτησε την άποψή μου για τα συνεταιριστικά θέματα», σημείωσε ο κ. Ν. Κουτλιάμπας.

Δ. Παπαγιαννίδης: «Η προμετωπίδα μας είναι τα εγγειοβελτιωτικά έργα-Αναμορφωτής στην ελληνική γεωργία ο Αλέκος Κοντός»

Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, επεσήμανε: «Η βασική προμετωπίδα μας είπαμε πως θα είναι τα εγγειοβελτιωτικά έργα. Το ‘09 είχαμε ξεκινήσει 62 καταγεγραμμένα έργα. Σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω ότι μερικοί άνθρωποι έχουν όραμα, στόχους, πρόγραμμα και επιδίδονται σε σκληρή δουλειά. Ωστόσο, πλάι σε όλα αυτά, πρέπει να έχει κάποιος και τις σωστές ιδέες, τις οποίες έχει ο Αλέκος, ο οποίος έγινε αναμορφωτής στην ελληνική γεωργία και σήμερα βλέπει το όραμά του να γίνεται πραγματικότητα».

Ευ. Στυλιανίδης: «Ανεπιτήδευτα αναδύεται η αγάπη για την Θράκη και συνάμα η αξία του ίδιου του συγγραφέα»

Ο βουλευτής Ροδόπης, πρ. υπουργός, αν. καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ευριπίδης Στυλιανίδης και επί μακρόν πολιτικός συνοδοιπόρος του συγγραφέα, υπογράμμισε: «Ο Αλέκος είχε μία αποστολή, να υπενθυμίζει στους αστούς την ύπαρξη των βουκόλων. Θεωρούσε πως παράγουν πρώτοι οι αγρότες για να μπορούν έπειτα οι άλλοι να ζουν. Ο Αλέκος κατάφερε να δει εγκαίρως εξελίξεις. Δηλαδή, ενίσχυσε τις ευρωπαϊκές συμμαχίες της Ελλάδος, συνέβαλε στη διαμόρφωση κοινών αγροτικών ευρωπαϊκών πολιτικών, προστάτευσε την μεγάλη του αγάπη, τους καπνοπαραγωγούς και μάλιστα σε μία εποχή που βάλλονταν από παντού. Στέκεται δίπλα στον αγρότη. Με το σύγγραμμα αυτό αναδεικνύεται η βαθιά του γνώση για τις εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα, η ενημέρωσή του για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Δεν θέλω να παραλείψω, όμως, το σημαντικότερο στοιχείο της ταυτότητας του συγγραφέα που είναι η αγάπη του για την Θράκη και η πίστη του στις δυνατότητες της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Το βιβλίο αναδεικνύει την υπεραξία που αποκτά η αγροτική πολιτική στην πράξη, αλλά και την αξία του ίδιου του συγγραφέα που ως προσωπικότητα συνδυάζει την πρακτική εμπειρία, την θεωρητική κατάρτιση, το μεράκι της δημιουργίας και την πολιτική ικανότητα».

Αλ. Κοντός: «Επιχείρησα να εφαρμόσω αγροτική πολιτική με ξεκάθαρους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα»

Καταληκτικά, ο Αλέκος Κοντός «έκλεισε» την εκδήλωση, στεκόμενος στα ακόλουθα σημεία:

«Πρόκειται για ένα βιβλίο που πραγματεύεται θέματα αγροτικής πολιτικής. Είναι ένα απλό βιβλίο και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μία ‘’χάρτινη παγίδα’’, μία ενέδρα λέξεων. Δεν επιχειρώ με αυτό το βιβλίο να προβάλω το λογοτεχνικό μου ταλέντο, ούτε να ανεβάσω τις μετοχές μου σε πολιτικό επίπεδο. Δεν έχω πάψει ποτέ να ασχολούμαι με τα αγροτικά θέματα, να μιλώ με τους αγρότες, να προβληματίζομαι και δη όταν βλέπω νέους ανθρώπους να μην ακολουθούν την αγροτική δραστηριότητα, γιατί δεν βλέπουν σε αυτήν προοπτική. Ασχολήθηκα με επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουν σχέση με τον αγροτικό και ιδιαίτερα τον συνεταιριστικό χώρο. Συνεπώς, επιχείρησα να φέρω εις πέρας αγροτική πολιτική στην πράξη. Επίσης, και στο Υπουργείο επιχείρησα να εφαρμόσω αγροτική πολιτική με ξεκάθαρους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα. Άλλωστε, έχω συμπεριλάβει τις θέσεις και τις απόψεις μου για τα επίκαιρα στοιχεία που αφορούν τον αγροτικό τομέα, διότι πιστεύω πως πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα η στήριξη και η επιβίωση των ελλήνων αγροτών και φυσικά πρέπει να τεθεί σαν βασικό θέμα στο δημόσιο διάλογο. Το ζητούμενο είναι η χάραξη μίας πολιτικής που θα εφαρμοστεί στην πράξη και θα επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα για την αγροτική και την περιφερειακή ανάπτυξη. Πρώτα από όλα χρειάζεται πολιτική βούληση και φυσικά και άνθρωποι για να την υλοποιήσουν».

Αντιμέτωποι με την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του Υπουργείου

«Ό,τι είναι αυτονόητο στην ζωή, πολλές φορές δεν είναι αυτονόητο στην πολιτική και ακόμη περισσότερο στην αγροτική πολιτική. Το πρόβλημα της ‘’κακοδαιμονίας’’ του αγροτικού τομέα ξεκινά κατά την άποψή μου από την βαρύτητα που δίνεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι να υποβαθμίζεται ο ρόλος του Υπουργείου σε ‘’περίπτερο’’. Θεωρώ πως είναι απαραίτητο να υπάρξει με διακομματική συναίνεση μία ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του Υπουργείου», πρόσθεσε.

Αγροτική πολιτική υπό το πρίσμα μίας ολιστικής στρατηγικής με επίκεντρο τους νέους

«Ο Κώστας Καραμανλής επισημαίνει εύστοχα στην εισαγωγή του βιβλίου μου, πως στην Περιφέρεια ‘’χτυπά’’ η καρδιά της Ελλάδας. Το κύριο ερώτημα που επιχειρώ να απαντήσω είναι το πώς μπορεί να στηριχθεί μία ουσιαστική μεταρρύθμιση του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα. Είναι επιτακτικό να χαράξουμε και να υλοποιήσουμε μία νέα αγροτική πολιτική στην πράξη, που να βασίζεται σε μία ολιστική στρατηγική, να ελκύει νέους ανθρώπους, να αξιοποιεί σύγχρονα εργαλεία, να θωρακίζει τις παραγωγές, να στηρίζει τους νέους αγρότες», επεσήμανε αναφερόμενος στους στόχους αυτής της δραστηριότητάς του.

Αντίτυπα του βιβλίου διέθετε προς πώληση το βιβλιοπωλείο ΔΥΟ

Παντελεήμων: « Ας έρθουν τεχνοκράτες να δώσουν στους νέους συμβουλές για νέες καλλιέργειες»

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμων, διατύπωσε την εξής παρότρυνση: «Ένας Υπουργός που προέρχεται από τον αγροτικό κόσμο, από αγροτική οικογένεια, που αγαπά την γη, νομίζω ότι είναι το πιο κατάλληλο πρόσωπο για να γράψει αυτό το βιβλίο. Όλα αυτά που αναφέρει, τα βίωσε. Σήμερα έχουν μείνει λίγα παιδιά στον αγροτικό τομέα, ας έρθουν, λοιπόν, τεχνοκράτες με σκοπό να τους δώσουν συμβουλές για νέες καλλιέργειες, για νέους τρόπους ανάπτυξης, να τους ενθαρρύνουν».

Χρύσα Κιατίπη

chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βραβεύει τις Παλιές Επιχειρήσεις ΟΕΒΕ και Δήμος Ξάνθης

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής 28.03  στον Πολυχώρο Τέχνης και Σ…