Αρχική ΓΝΩΜΕΣ 2023 – Έτος εμπέδωσης της Περιφερειακής Συνείδησης

2023 – Έτος εμπέδωσης της Περιφερειακής Συνείδησης

0

 

Το 2023 είναι έτος Αυτοδιοικητικών εκλογών. Έχει ανακοινωθεί ότι στις 8 Οκτωβρίου 2023 θα ψηφίσουμε για τους Δήμους και τις Περιφέρειες, και – αν υπάρχει δεύτερος γύρος –  θα πάμε στις κάλπες και στις 15 Οκτωβρίου.

Σε πολλά κείμενά μου ασχολήθηκα με τη θέση και τη σχέση του Πολιτισμού σε όλα τα επίπεδα αυτοδιοίκησης. Έχοντας υπόψη μου τις πολιτιστικές δράσεις της περιοχής μας, έχω την πεποίθηση ότι σε γενικές γραμμές οι δημοτικές αυτοδιοικήσεις ασχολούνται με θέματα πολιτισμού και αρκετές έχουν δημιουργήσει αντίστοιχες δομές και θεσμούς.

Στο πρώτο κείμενο του 2023 επικεντρώνω το ενδιαφέρον μου στην Περιφερειακή Συνείδηση και Ματιά, με την προοπτική των προσεχών περιφερειακών εκλογών.

Ψηφίζουμε εκπροσώπους μας  στις Περιφερειακές εκλογές, χωρίς να έχουμε σχηματισμένη ή ολοκληρωμένη εικόνα για την Περιφέρεια.

Από τη στιγμή που δεχόμαστε την  ιστορική και πολιτιστική ενότητα του χώρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οφείλουμε να καλλιεργήσουμε και προωθήσουμε  σε όλα τα επίπεδα τη γνώση αυτού του χώρου. Πρώτα και καλύτερα η ίδια η Περιφέρεια, αφού έχει το όνομα, ας έχει και τη χάρη.

Αναζητούμε τρόπους ώστε η έννοια της Περιφέρειας να  μην έχει απλά τυπικό χαρακτήρα, αλλά να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο.

Ενδεικτικά, το έχω προτείνει και άλλοτε, θεωρώ ότι χρήσιμο είναι να οργανωθεί ένα Συνέδριο για την καταγραφή αφενός του παρελθόντος και παρόντος του χώρου μας, αφετέρου για τη διατύπωση του Οράματος και του «οδικού χάρτη» της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Επιπλέον, κάθε αντιπεριφέρεια χωριστά μπορεί να οργανώσει για την επικράτειά της κάτι ανάλογο. Βέβαια, αυτό μπορεί να προηγηθεί του Περιφερειακού Συνεδρίου. Όλες οι δράσεις είναι συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές.

Πιστεύω μέσα από τον διάλογο και τη διατύπωση απόψεων και προτάσεων συλλογικοτήτων αλλά και μεμονωμένων ατόμων, είναι δυνατόν να προχωρήσει η γνώση του χώρου και του χρόνου της περιφέρειάς μας.

Γιατί, αγαπώ έναν  τόπο σημαίνει ότι τον γνωρίζω σε βάθος.

Εύχομαι το 2023 – έτος αυτοδιοικητικών εκλογών – να σημάνει έναν νέο δρόμο εμπέδωσης της Περιφερειακής Συνείδησης και Ματιάς.

 

 

Θανάσης Μουσόπουλος

Φιλόλογος-συγγραφέας-ποιητής

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Θανάσης Μουσόπουλος
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Περί Μονταζιέρας

Γράφει ο Στέργιος Γιαλάογλου, δικηγόρος Μετά το Σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο περί ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑΣ …