Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

0

Τηρήθηκε η υπόσχεση
Όπως και να το δει κανείς, σημασία έχει ότι η κυβέρνηση τήρησε την υπόσχεσή της.
Έτσι, κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο προβλέπει την αποζημίωση των θυμάτων απάτης από τους απατεώνες, σε περίπτωση που οι πελάτες τους πέσουν θύματα απάτης με συναλλαγές με κάρτες και ebanking
Έτσι, θα σταματήσει το «ψάρεμα»  θυμάτων από επιτήδειους απατεώνες οι οποίοι κυριολεκτικά είχαν αφαιρέσει μεγάλα ποσά από απρόσεκτους ή ανυποψίαστους πελάτες διαφόρων τραπεζών.
Τώρα έχουν υποχρεώσεις και οι τράπεζες αλλά και οι πελάτες που θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί.
Γ.Δ.


Αγωνία στο τοπικό πολιτικό προσωπικό
Συμμερίζομαι απόλυτα την αγωνία του τοπικού πολιτικού προσωπικού. Εξάλλου και ποιος δεν θα αγωνιούσε για το εάν θα είναι ή όχι στο ψηφοδέλτιο των προσεχών βουλευτικών εκλογών. Οι μόνοι που δεν έχουν αυτό το πρόβλημα είναι οι νυν βουλευτές.
Αυτοί όμως έχουν άλλη αγωνία και προβληματισμό, εάν θα καταφέρουν να επανεκλεγούν.
Σίγουρα Σ.Τσιλιγγίρης, Χ.Ζεϊμπέκ και Μ.Μπουρχάν το επιθυμούν αυτό να συμβεί, όμως την επιλογή-απόφαση θα την λάβουν οι πολίτες-ψηφοφόροι.
Και το τι θ’ αποφασίσουν οι ψηφοφόροι δεν το γνωρίζει κανείς, ούτε κι αυτοί φυσικά.
Αγωνία κι εδώ επομένως…
Γ.Δ.


Θαλάσσια πάρκα παλαίωσις κρασιού
Τι άλλο θα διαβάζουμε αλήθεια. Θαλάσσια πάρκα για καλλιέργεια μυδιών γνώριζα, για μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας επίσης, για πάρκα με ανεμογεννήτριες ναι. Όμως αυτό που  θα ξεκινήσει σύντομα και στη χώρα μας ομολογώ πως με ξάφνιασε.
Ετοιμάζεται λοιπόν το νομοθετικό πλαίσιο που θα ορίζει το πού και πώς θα λειτουργούν θαλάσσια πάρκα για παλαίωση κρασιού!
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όσα οινοποιία το επιθυμούν θα εφαρμόσουν τη μέθοδο αυτή, θα βάζουν τα εμφιαλωμένα κρασιά τους σε σημεία που δεν θα εμποδίζουν και με σήμανση θα  ορίζεται το σημείο και η επιχείρηση που παλαιώνει τα κρασιά της.
Δηλαδή σε λίγο καιρό θα παραγγέλουμε κρασιά παλαιωμένα και στη θάλασσα εκτός από τα βαρέλια.
Γ.Δ.


Δεν υπάρχουν λόγια…
Μια καταγγελία για βιασμό πατέρα σε κόρη επί 5 χρόνια κατ’ εξακολούθηση συνταράζει την τοπική μας κοινωνία. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο «πατέρας» ομολόγησε όμως υποστήριξε ότι έγινε με συναίνεση της κόρης και ότι δεν έχει ασκήσει βία γεγονός που αποδέχεται η κόρη και διαπιστώνεται από την ιατροδικαστική εξέταση. Ωστόσο πρόκειται για βιασμό, μια ανίερη, αποτρόπαιη και εγκληματική πράξη, που διαπράττεται μέσα στην οικογένεια με θύτη τον πατέρα και θύμα την κόρη και κατ’ εξακολούθηση επί 5 χρόνια! Όσο και αν έχουμε κάπου συνηθίσει να ακούμε για βιασμούς έχουμε δηλαδή εξοικειωθεί με την είδηση κι αυτό είναι μέγα λάθος, η περίπτωση αυτή προκαλεί φρίκη γιατί επιπρόσθετα προσβάλλει τον θεσμό της οικογένειας, τον δεσμό πατέρα – κόρης που είναι ιερός.
Μ.Ξ.


Μπλόκο σε ΜΚΟ που δεν δίνουν στοιχεία των μελών τους
Μετά την υπόθεση με τη “μικρή Μαρία” τον περασμένο Αύγουστο, που υποτίθεται ότι είχε πεθάνει από τσίμπημα σκορπιού, και όσα αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ημέρες για τον ύποπτο ρόλο δύο ΜΚΟ και τα fake news, που είχαν διασπείρει, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, φαίνεται ότι περνά από δεύτερο έλεγχο τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Οι ΜΚΟ που έχουν εγγραφεί στο επίσημο μητρώο του αρμόδιου υπουργείου, είναι υποχρεωμένες σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταθέσουν τα στοιχεία και τα ποινικά μητρώα των μελών τους.
Σε περίπτωση που δεν το κάνουν, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα δίνει… κόκκινη κάρτα στις ΜΚΟ και στα μέλη της που δεν έχουν καταγραφεί, δηλαδή δεν θα επιτρέπεται η είσοδός τους σε δομές και κέντρα φιλοξενίας μεταναστών.
Οι επικεφαλής των ΜΚΟ αντιδρούν έντονα σε αυτό το τελεσίγραφο του υπουργείου, καθώς υποστηρίζουν πως έχουν μέλη που έχουν πάρει άσυλο, μεταφραστές, εθελοντές από χώρες του εξωτερικού, για τους οποίους είναι εξαιρετικά δύσκολο να προμηθευτούν τα ποινικά τους μητρώα.
Η κυβέρνηση όμως φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να ρίξει φως στην ύποπτη λειτουργία και τη διαπλοκή πολλών μελών ΜΚΟ με κυκλώματα των διακινητών και η υπόθεση της «μικρής Μαρίας» προσέφερε πολλά στοιχεία και έριξε φως στις περίεργες αυτές διασυνδέσεις και δράσεις.
Α.Β.


Ένα ερωτικό γκράφιτι
Τα άσπρα γράμματα σε μαύρο φόντο. Το γκράφιτι βρίσκεται στην αρχή της οδού Χατζησταύρου δεξιά.
Ορθογραφημένο, καλιγραφημένο γράφει: «Με τα μάτια σου έχω κάνει το χειρότερο μεθύσι».
Προφανώς το έγραψε κάποιος ερωτευμένος νέος με σωστή γνώση των νεοελληνικών.
Γ.Δ.


Θετική πρωτοβουλία Ι
Χαιρετίζω ανεπιφύλακτα την πρωτοβουλία του δημάρχου Καβάλας για τη δημιουργία Δικτύου Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού. Παράλληλα επισημαίνω την άμεση συμμετοχή στο Δίκτυο του Δήμου Ξάνθης.
Μάλιστα ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης δήλωσε ότι «ο δήμος Ξάνθης είναι θετικός σε κάθε πρωτοβουλία που τιμά την ιστορία και προάγει την ειρήνη και τη συνεργασία».
Τις επόμενες ημέρες θα ετοιμαστεί το Καταστατικό του Δικτύου κατά του Αντισημιτισμού για να υπογραφεί και τεθεί σε ισχύ. Έτσι, συνενώνονται οι δημοτικές δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης της περιφέρειάς μας που ευφορούνται από δημοκρατικά ιδεώδη.
Η συμμετοχή του δήμου στο Δίκτυο αντανακλά στους δημοκρατικούς πολίτες του δήμου που καταδικάζουν όσα απάνθρωπα βίωσαν οι Εβραίοι στα κολαστήρια των Γερμανών.
Γ.Δ.


Θετική πρωτοβουλία ΙΙ
Η δημιουργία του Δικτύου Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού στην ΑΜΘ, επιβεβαιώνει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι… ο φτωχός συγγενής της πολιτικής.
Οι δήμαρχοι της ΑΜΘ απέδειξαν πως δεν έχουν μόνο ρόλο και λόγο σε θέματα αμιγώς τοπικά, σε ζητήματα γειτονιάς όπως η καθαριότητα, το πράσινο, η στάθμευση, το νερό και άλλα.
Οι δημοτικοί άρχοντες μπορούν και πρέπει να παρεμβαίνουν σε θέματα υπερτοπικά που μάλιστα κάποια αφορούν μέχρι και άλλες χώρες, το λαϊκισμό και τον κίνδυνο για τη Δημοκρατία.
Το ζητούμενο είναι βέβαια οι δήμοι να αξιοποιούν καλά παραδείγματα και πρακτικές από τη συνεργασία με τις άλλες πόλεις.
Ο σπόρος φυτεύθηκε με τη δημιουργία του Δικτύου Πόλεων κατά του Αντισημιτισμού στην ΑΘΜ.
Γ.Δ.


Άξιοι

Η τιμή προς τους μεγάλους παγκοσμίως και ξεχωριστούς Έλληνες, Καραθεοδωρή και Κάλλας, τιμά και την χώρα πρωτίστως.
Στα επετειακά νομίσματα των 2€ που κυκλοφορούν φέτος, το πρώτο απεικονίζει τον κορυφαίο μαθηματικό Κ.Καραθεοδωρή. Το δεύτερο νόμισμα φέρει τη μορφή της Μαρίας Κάλλας, κορυφαίας Ελληνίδας σοπράνο.
Τα νομίσματα «κόπηκαν» για να τιμηθούν οι σπουδαίοι Έλληνες κορυφαίοι στον τομέα τους.
Γ.Δ.


Επιτέλους πρέπει να βρεθεί λύση για το νοσοκομείο μας! Δεν πάει άλλο…
S.O.S. εκπέμπουν και πάλι οι γιατροί του νοσοκομείου μας μιλώντας για οριακή λειτουργία του. Στο πρόβλημα της Παθολογικής που λειτουργεί με δύο γιατρούς και ότι μπορεί να βρεθεί σε αποσπασμένους από κέντρα υγείας ή νοσοκομεία της περιφέρειας, έχει προστεθεί και πρόβλημα στην Χειρουργική. Αρρώστησαν δύο αναισθησιολόγοι και έχουν αναβληθεί τακτικά ιατρεία. Μέχρι πότε θα διαιωνίζει αυτή η κατάσταση; Συνέχεια βλέπουμε να ανακυκλώνεται μια μίζερη γκρίνια και μια ηττοπάθεια χωρίς να δούμε κατάματα το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε. Γιατί το νοσοκομείο μας είναι υποστελεχωμένο; Προκηρύξεις βγαίνουν κάθε τόσο αλλά είναι άγονες όπως μας λέει πάντα η Διοίκηση. Γιατί όμως δεν έρχονται γιατροί; Γιατί δεν είναι καλές οι εργασιακές συνθήκες και δουλεύουν σε συνθήκες εξουθένωσης, λένε οι γιατροί του νοσοκομείου. Αυτό όμως δεν  είναι μόνο τοπικό φαινόμενο. Ακούμε συχνά ότι δεν επαρκούν οι γιατροί και σε μεγάλα νοσοκομεία ωστόσο δεν είναι οριακή η λειτουργία τους. Γιατί όμως το πρόβλημα έχει γίνει ενδημικό στο δικό μας νοσοκομείο; Τι θέλουν οι γιατροί για να έρθουν; Περισσότερα λεφτά; Ας το πουν να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σαν τοπική κοινωνία. Να δούμε τι μπορούν κάνουν οι φορείς. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να έχουμε νοσοκομείο και να μην έχουμε γιατρούς.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …