Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Την αντίθεση τους εκφράζουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ σχετικά με το Σ/Ν για την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη

Την αντίθεση τους εκφράζουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ σχετικά με το Σ/Ν για την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη

0

Τα βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν, είναι η υποστελέχωση των δομών του Ε.Σ.Υ και η αναβάθμιση των μισθολογίων των γιατρών του Ε.Σ.Υ.

«Η μόνη λύση είναι η αύξηση των μισθών των γιατρών του δημόσιου νοσοκομείου» δήλωσε στο «Ε» ο Γ. Σπανόπουλος, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκφράζουν απερίφραστα την αντίθεσή τους προς βασικές ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή για μεταβολές στη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη.

Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πέντε Ιατρικό Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι διατάξεις που αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις των ιατρών του Ε.Σ.Υ. με την άρση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και ανισότητες στο σύνολο του ιατρικού σώματος τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση τους, είναι κάθετα αντίθετοι στα άρθρα 7 και 10 του Νομοσχεδίου, γιατί αυτές οι ρυθμίσεις που αφορούν την αμφίδρομη κινητικότητα των γιατρών του δημοσίου συστήματος και των ιδιωτών θα δημιουργήσουν, όπως υπογραμμίζουν, σοβαρές επαγγελματικές ανισότητες και ανταγωνισμούς και θα είναι σε βάρος των ασθενών ενώ θα ενισχύσουν τη μετανάστευση των νέων ιατρών.

Όπως αναφέρει ο Γιάννης Σπανόπουλος, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης στο «Ε»: «τα άρθρα που αναφέρονται δηλαδή το άρθρο 7 και 10 που έχουν να κάνουν με ένα καινούργιο νομοσχέδιο όσον αφορά στην δημόσια υγεία. Σε αυτό το σημείο υπάρχει η διαφοροποίηση που δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. να έχουν και ιδιωτικό έργο. Σε αυτό διαφωνεί όλος ο ιατρικός κόσμος της χώρας και όχι μόνο η ΑΜΘ. Η διαφωνία δεν είναι κομματική και πολιτική καθώς υπάρχει σύμπνοια απόψεων με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο διότι διαφωνούμε με την αλλαγή του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας. Δεν φτάνει ο χρόνος για να αφιερώνεται ένας γιατρός στην εργασία του στο νοσοκομείο συμπεριλαμβανομένου τις εφημερίες και τα απογευματινά ιατρεία και να έχει και ιδιωτικό έργο».

Στην κοινή ανακοίνωση των ιατρικών συλλόγων της ΑΜΘ τονίζεται ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θεωρούν πως τα διαχρονικά προβλήματα στο χώρο της υγείας δε μπορούν να λυθούν χωρίς ουσιαστική εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων.

Τα βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν, είναι η υποστελέχωση των δομών του Ε.Σ.Υ και η αναβάθμιση των μισθολογίων των γιατρών του Ε.Σ.Υ. σε επίπεδα αντίστοιχα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απαίτηση των ιατρών είναι να λειτουργούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές.

Ο κ. Σπανόπουλος εξηγεί ότι «δεν μπορούμε να συνηγορήσουμε στην αλλοίωση του χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος υγείας και στην κατηγοριοποίηση των ασθενών. Η λύση που προτείνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι η αύξηση των μισθών των γιατρών. Έχουμε ένα τεράστιο ποσοστό μετανάστευσης σε χώρες όπως η Γερμανία αλλά και σε χώρες όπως η Ρουμανία η οποία έχει κοινά με την Ελλάδα και αυτό το θεωρούμε μη αποδεκτό. Να δοθούν επιπλέον κίνητρα για τις παραμεθόριες περιοχές για να στελεχωθούν τα επαρχιακά μας νοσοκομεία».

Η κοινή ανακοίνωση υπογράφηκε από τους/τις Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης και Έβρου.

Παύλος Μαραγκός

pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…