Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στα άκρα η κόντρα δήμου-ΚΟΞ για το κλείσιμο της πισίνας τις γιορτές

Στα άκρα η κόντρα δήμου-ΚΟΞ για το κλείσιμο της πισίνας τις γιορτές

0

Για σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται σε αθλητές και κολυμβητές κάνει αναφορά ο Κολυμβητικός Όμιλος Ξάνθης εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του

Για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης γνωστές από καιρό, κάνει λόγο η δημοτική αρχή, κατηγορώντας τον ΚΟΞ ότι «επιχειρεί να ασκήσει αυτόνομη εξουσία»

Μετά από την ανακοίνωση του Δήμου Ξάνθης για το κλείσιμο του κολυμβητηρίου από 24/12 ημέρα Σάββατο έως και τις 08/1/2023 ημέρα Κυριακή λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης των κολυμβητικών δεξαμενών, εύρυθμης λειτουργίας και ασφάλειας, το ΔΣ του Κολυμβητικού Ομίλου Ξάνθης με οργισμένη ανακοίνωσή του εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται να προκύψει σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία των τοπικών αθλητικών συλλόγων κολύμβησης μετά από αυτή την απόφαση.

Στη συνέχεια, υπογραμμίζει και ενδεχόμενο πρόβλημα με τα σωματεία των οποίων οι αγωνιστικές υποχρεώσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ ακολούθως θεωρεί πως ακυρώνονται και οι εκμαθήσεις των αθλητών.

Επίσης, το ΔΣ εκφράζει την ενόχλησή του και συνάμα ζητά εξηγήσεις αμφισβητώντας πως πρόκειται για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης.

Υποστηρίζει αναφορικά με την καταβολή χρήσης τέλους της κολυμβητικής δεξαμενής για τον τρέχοντα μήνα: «Όταν έγινε εκ μέρους μας η καταβολή χρήσης τέλους της κολυμβητικής δεξαμενής για τον τρέχοντα μήνα, δεν είχαμε καμία ενημέρωση για τη σχετική πρόθεση της διοίκησης, ώστε να μπορέσουμε έγκαιρα να ενημερώσουμε τα μέλη μας και να σχεδιάσουμε την ‘’επόμενη μέρα’’. Τέτοιες συμπεριφορές δυστυχώς ανακαλούν στη μνήμη μας τις ‘’παλιές μέρες’’ που έκλεινε το κολυμβητήριο για τις γιορτές και δεν ξανάνοιγε ποτέ…».

Η ανακοίνωση του ΔΣ καταλήγει: «με το παρόν δηλώνουμε την ενόχλησή μας για αυτήν την ακατανόητη ενέργεια εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και αναμένουμε επαρκείς εξηγήσεις, οι οποίες οφείλονται στους πολίτες της πόλης μας, στα εκατοντάδες παιδιά, που επιτέλους μπόρεσαν να ξεκινήσουν την εκμάθηση κολύμβησης, στους αθλητές των αγωνιστικών κατηγοριών, των οποίων ουσιαστικά ακυρώνεται η προσπάθεια, και τους γονείς αυτών, που με κόπο καθημερινά στηρίζουν τις επιλογές των παιδιών τους».

Απάντηση από τη δημοτική αρχή: Ο Εθελοντισμός, ο Αθλητισμός και η Αμετροέπεια

Στην εκτενή ανακοίνωση του ΔΣ του ΚΟΞ, εξίσου εκτενώς απάντησε η δημοτική αρχή, εκφράζοντας έντονη ενόχληση για το περιεχόμενο και το ύφος της διαμαρτυρίας, ενώ χαρακτήρισε άστοχή και άτοπη την ανακοίνωση του Κολυμβητικού Ομίλου Ξάνθης.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή, επισημαίνει: «Είναι σίγουρο ότι ο Κολυμβητικός Όμιλος δεν ενημερώθηκε από τον Τύπο αλλά ηλεκτρονικά από την αρμόδια υπηρεσία με το αρ. πρωτ.30718/12.12.2022 έγγραφό της.

Είναι σίγουρο επίσης ότι δεν ένιωσε έκπληξη για τις προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης του Κολυμβητηρίου εντός των διακοπών των Χριστουγέννων. Πώς θα μπορούσε άλλωστε αφού καθημερινά μέσω των εκπροσώπων του, ρωτούσε να μάθει τη χρονική περίοδο κατά την οποία το κολυμβητήριο θα παρέμενε κλειστό κατά τη διάρκεια των εορτών.

Ενδεχομένως να είχε κατά νου ότι το κολυμβητήριο ενώ θα παρέμεινε κλειστό για το κοινό και τους μαθητές λόγω εργασιών συντήρησης, θα λειτουργούσε για τον ΚΟΞ προκειμένου να χρησιμοποιήσει και δύο κολυμβητικούς διαδρόμους επιπλέον των τριών που έχει σήμερα στη διάθεσή του, στο όνομα βέβαια της εντατικής προετοιμασίας των αθλητών του για το Χειμερινό Πρωτάθλημα Κολύμβησης του Φεβρουαρίου.

Είναι σίγουρο επίσης ότι η οικονομική υπηρεσία ενεργοποιήθηκε άμεσα (μετά την επίσημη ανακοίνωση προσωρινής διακοπής) για την εφαρμογή του άρθρου 6 των ιδιωτικών συμφωνητικών χρήσης σύμφωνα με το οποίο: «Σε περίπτωση μη λειτουργίας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου αποκλειστικά λόγω συντήρησης ή ανωτέρας βίας, η χρέωση θα γίνεται αναλογικά προς τις ημέρες χρήσης των κολυμβητικών διαδρομών και το ποσό πληρωμής θα οριστικοποιείται πριν την καταβολή του, με το Τμήμα Ταμείου του Δήμου».

Προς γνώση όλων, οι σύλλογοι ενημερώθηκαν ηλεκτρονικά για τον τρόπο χρέωσης του Ιανουαρίου 2023 με το αρ. πρωτ.31306 /13.12.22 έγγραφό της.

Είναι επίσης, σίγουρο, ότι υπερβολική προσέλευση, στο Κολυμβητήριο -πολύ μεγαλύτερη του αναμενόμενου- δημιουργεί αναγκαστικά «συγκεκριμένες» συνθήκες. Για τη μακροζωία του, αλλά και την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη λειτουργία του, η συντήρηση των δημοσίων κολυμβητικών δεξαμενών μας θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Προφανώς και δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου αν το κολυμβητήριο κλείσει 4 εργάσιμες ημέρες το Δεκέμβριο και 4 εργάσιμες ημέρες τον Ιανουάριο. Γιατί περί αυτού πρόκειται, 8 εργάσιμες ημέρες προκειμένου να αποκατασταθούν βλάβες και να συντηρηθούν οι χώροι του.

Κατά τα άλλα, ίσως αποτελεί «καινοτομία», το γεγονός ότι ένας αθλητικός τοπικός σύλλογος, μια ομάδα, δηλαδή, πολιτών που ηθελημένα παρέχει υπηρεσίες, ανιδιοτελώς, με στόχο τη συμμετοχή στον κοινό στόχο: τη βελτίωση (εν προκειμένω) των αθλητικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών αναγκών της τοπικής κοινωνίας, καταφέρεται με τέτοιον τρόπο, απέναντι σε μια δημοτική αρχή, «σπάζοντας» κυνικά τον όρο «συνεργασία» -σχέση που διέπει Δήμο και εθελοντικές ομάδες, όπως και κάθε κοινωνική ομάδα εντός της κοινότητας.

Ο Όμιλος θέλει να λειτουργεί, ως ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ…

Δε θέλει να αντιληφθεί ότι το Κολυμβητήριο λειτουργεί για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών, των μαθητών, των ΑΜΕΑ και των μελών φυσικά αθλητικών συλλόγων ούτε να κατανοήσει ότι ο μόνος αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου (άδεια δεξαμενών δημοσίας χρήσεως) είναι ο Δήμος Ξάνθης, με αρμόδια υπηρεσία για τη διαχείρισή του, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων (αρ. 85/2014 απόφαση Δ.Σ), το Τμήμα Αθλητισμού της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Αθλητισμού, Παιδείας, Πολιτισμού.

Το ύφος της ανακοίνωσης αλλά και η επιλογή λέξεων και φράσεων αποδεικνύουν ότι έχει… χάσει τον προσανατολισμό του και επιχειρεί να ασκήσει αυτόνομη εξουσία, κάνοντας αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή.

Δε θα τους ακολουθήσουμε σε αυτήν την κατρακύλα. Τους αφήνουμε στη διάθεση των συνδημοτών -ιδιαίτερα των γονιών- καθώς βρισκόμαστε όλοι θεατές μιας άχαρης περίπτωσης, όπου ο εθελοντισμός, αλλά και ο αθλητισμός γίνονται «όχημα» για την εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών ή την… κάλυψη «οφειλών προς τρίτους» -εξωγενείς…

Σχετικά, με τις αιτιάσεις, περί αθλητικής προετοιμασίας αλλά και εκπαιδευτικής διαδικασίας, υπενθυμίζουμε ότι τον Αύγουστο του 2022 η δημοτική αρχή, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες ολοκληρώναμε το εγχείρημα της παράδοσης του Κολυμβητηρίου μετά από 10 χρόνια παύσης.

Γίνεται αντιληπτό ότι κάποιοι δυσκολεύονται να χωνέψουν ότι το… ΑΝΕΦΙΚΤΟ γι’ αυτούς (που κρίνουν εξ ιδίων…) είναι τελικά ΕΦΙΚΤΟ για τον Δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη και τη διοίκηση του Δήμου Ξάνθης.

Όπως, βεβαίως, γίνεται κατανοητό, ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΚΟΞ δεν απηχεί, συνολικά, τη θέση του Συλλόγου. Κι αυτό είναι το αισιόδοξο…».

Ερώτηση από Δημαρχόπουλο στο Δήμαρχο

Ερώτηση στο δήμαρχο υπέβαλε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μπάμπης Δημαρχόπουλος για το ολιγοήμερο κλείσιμο του κολυμβητηρίου ζητώντας να μάθει:

1.Πότε, ποιος και γιατί αποφάσισε το κλείσιμο του κολυμβητηρίου;

2.Ποιες είναι οι απαραίτητες «προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης» 2,5 μήνες μετά, «για την λειτουργία και την ασφάλεια του»;

3.Ποιος έκανε αυτοψία και αποφάσισε γι’ αυτές; Υπάρχει σχετική αναφορά ή Τεχνικό Δελτίο;

4.Για τις «εργασίες συντήρησης, λειτουργίας και ασφάλειας» έχει εκπονηθεί κάποια σχετική μελέτη ή οποία θα εκτελεστεί… εν μέσω των εορτών; Το χρονοδιάγραμμα εργασιών είναι μόνο δεκαπέντε (15) ημέρες, λιγότερο ή περισσότερο;

5.Αν στους δυόμιση (2,5) μήνες λειτουργίας του, παρουσιάστηκαν προβλήματα «λειτουργίας και ασφάλειας», πόσο ασφαλές για τα παιδιά μας είναι, να λειτουργεί σήμερα;

6.Αυτές οι «εργασίες συντήρησης, λειτουργίας και ασφάλειας» θα απαιτούνται κάθε 2,5 – 3 μήνες;

7.Πόσο είναι το μηνιαίο λειτουργικό κόστος του κολυμβητηρίου, για το οποίο δηλώσατε : «Έχει ένα κόστος μεγαλύτερο, όμως καλύτερα να κόψω ένα έργο…»;

« Ίσα – ίσα που προλάβαμε να το δούμε το κολυμβητήριο, όχι όμως και να το χαρούμε! Ο ασθενής αυτός, έπασχε πάντα, από την ίδια ανίατη ασθένεια!», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …