Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια Σε ιστορικά ευρήματα «σκοντάφτει» πάλι το φυσικό αέριο στην Ξάνθη

Σε ιστορικά ευρήματα «σκοντάφτει» πάλι το φυσικό αέριο στην Ξάνθη

0

Νέα καθυστέρηση σε συνδέσεις στις οδούς πέριξ της περιοχής Καπναποθηκών – Βρέθηκε λιθόστρωτο τμήμα

 

Περίπου 100 συνδέσεις ήδη λειτουργούν στην Ξάνθη – Έχει ολοκληρωθεί 18 χιλιόμετρα δίκτυο

 

Μετά πολλών εμποδίων εξωγενών και ενδογενών διεξάγεται η κατασκευή του δικτύου της ΔΕΔΑ για αστικές συνδέσεις με φυσικό αέριο στην πόλη μας. Όπως είναι γνωστό η είδηση της έναρξης των εργασιών χαιρετίστηκε από την τοπική κοινωνία και το ενδιαφέρον για αιτήσεις εκτοξεύτηκε αλλά …ξεφούσκωσε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία που «φούσκωσε» την τιμή του φυσικού αερίου! Κι αυτοί είναι οι εξωγενείς παράγοντες. Οι ενδογενείς αφορούν εμπόδια κατά τις εργασίες εκσκαφής, ευρήματα με αρχαιολογικό ενδιαφέρον που είναι κάτι σύνηθες στην Ξάνθη αλλά και σε άλλες πόλεις. Σε κάθε περίπτωση και οι δυο παράγοντες δρουν αντίρροπα και προκαλούν καθυστερήσεις στο έργο.

Νέα καθυστέρηση σε συνδέσεις στις οδούς πέριξ της περιοχής Καπναποθηκών – Βρέθηκε λιθόστρωτο τμήμα

Με εντολή της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων διακόπηκαν προσωρινά οι εργασίες εκσκαφής στην πάροδο Αφέρωφ, Αθ. Διάκου, Λυγδών, τις οδούς πέριξ της περιοχής Καπναποθηκών επειδή κατά την εκσκαφή βρέθηκε τμήμα λιθόστρωτο. Όπως μας πληροφορεί ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων κ. Θεόδωρος Πριγγόπουλος όπως προβλέπεται μετά από ευρεία διαβούλευση ενεργοποιήθηκε το υποέργο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων που έχει επίβλεψη τη ς ανασκαφής και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην καταστραφούν τα ευρήματα. Το υποέργο προβλέπει τρεις προσεγγίσεις: Την αλλαγή της κατεύθυνσης του δικτύου σε παράλληλη κατεύθυνση από άλλο σημείο, είτε την προσεκτική αποδόμηση του λιθόστρωτου τμήματος την τοποθέτηση του δικτύου και την άμεση δόμησή  του είτε τη διέλευση κάτω από  το λιθόστρωτο τμήμα. Όπως επεσήμανε ο κ. Πριγγόπουλος έχει γίνει η χαρτογράφηση και η αποτύπωση από την υπηρεσία και δεν θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις.  Να σημειώσουμε ότι οι εργασίες συνεχίζονται σε άλλες οδούς σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΔΕΔΑ.

Ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία – Θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι

Μιλώντας στο «Ε» ο εκπρόσωπος της ΔΕΔΑ κ. Γιώργος Τελκιρίδης ανέφερε πως υπάρχει συμφωνία και  συνεργασία και επαφή με την Υπηρεσία Νεωτέρων μνημείων, γίνεται επιστασία και όταν βρεθεί κάτι ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται για να μην καταστραφεί το εύρημα. Στην περίπτωση αυτή όπως και σε όλες τις άλλες ακολουθήθηκε η διαδικασία και οι συνδέσεις σε ακίνητα που βρίσκονται στις συγκεκριμένες οδούς θα καθυστερήσουν ένα διάστημα και οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν.

Περίπου 100 συνδέσεις ήδη λειτουργούν στην Ξάνθη – Έχει ολοκληρωθεί 18 χιλιόμετρα δίκτυο

Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Τελκιρίδης παρά τις δυσκολίες ήδη λειτουργούν περίπου 100 συνδέσεις στην Ξάνθη, τουτέστιν 100 σπίτια χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ενώ έχει ολοκληρωθεί 18 χιλιόμετρα δίκτυο στην πόλη.

Σ’ ότι αφορά το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών ο κ. Τελκιρίδης διαπιστώνει ότι : «Νομίζω πως άρχισε να ισορροπεί η κατάσταση. Μάλιστα τώρα είναι ένα καλό momentum να κάνει κανείς αίτηση καθώς η τιμή του φυσικού αερίου έχει πέσει κάτω από 85 ευρώ η μεγαβατώρα από 180 ευρώ που είχε φτάσει. Επίσης όποιος κάνει αίτηση δεν του χρεώνονται τα τέλη σύνδεσης που ανέρχονται σε 840 ευρώ».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

Ολοκληρώθηκε η…απόβαση των τουρκικών γρι – γρι που σάρωναν όλο τον χειμώνα τα αφρόψαρα Ο μ…