Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

0

Μάρτιος, Απρίλιος ή Μάιος;
Η αλήθεια είναι πως στα κόμματα όλοι ψάχνουν και συζητούν για… ημερομηνίες. Ημερομηνίες που θα διεξαχθούν οι εκλογές. Άλλοι αναφέρουν τον Μάρτιο, άλλοι τον Απρίλιο κι άλλοι το Μάιο, οι λιγότεροι. Όλοι βέβαια, ο καθείς με τα δικά του επιχειρήματα.
Κι έτσι, σιγά-σιγά με τις συζητήσεις για το πότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θ’ αποφασίσει να κάνει εκλογές, περνάει ο καιρός.
Πάντως, οι εκλογές θα γίνουν όντως μέσα στην άνοιξη του 2023.
Γ.Δ.


Μετά το χειμώνα οι εκλογές
Τώρα μεταξύ μας εκλογές χειμωνιάτικα κανείς σοβαρός πολιτικός δεν κάνει.
Έτσι, η πιθανότερη ημερομηνία είναι η περίοδος της Άνοιξης. Κάποιοι μάλιστα, υποστηρίζουν ότι θα προκηρυχθούν το Φεβρουάριο για να γίνουν Μάρτιο οι πρώτες με απλή αναλογική και τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου οι δεύτερες. Κι έτσι, αποκλείεται ο Χειμώνας, τα κρύα ώστε οι ψηφοφόροι να πάνε άνετα να ψηφίσουν, κυρίως οι ηλικιωμένοι, τα μπάνια του λαού δε θα χαλάσουν, οι πανελλήνιες εξετάσεις θα γίνουν χωρίς πρόβλημα και ο τουρισμός θα δουλέψει ανεμπόδιστα.
-Γι’ αυτό σημειώστε τα παραπάνω και κανονίστε τη ζωή σας.
Γ.Δ.


Η αγωνία των υποψηφίων
Οι υποψήφιοι βουλευτές αλλά και οι νυν έχουν μία δικαιολογημένη αγωνία για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης όταν με το καλό δοθεί το σήμα της έναρξης του αγώνα.
Το ενδιαφέρον τους είναι, όλων, να κατακτήσουν την πρωτιά σε ψήφους στην παράταξή τους, την πρώτη Κυριακή. Κι αυτό διότι τη δεύτερη Κυριακή οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και στη λίστα τα ονόματα των υποψηφίων θα μπουν με τη σειρά, ανάλογα με τον αριθμό των σταυρών της πρώτης Κυριακής.
Έτσι, ο πρώτος της πρώτης Κυριακής θα είναι ο έτσι κι αλλιώς κερδισμένος της δεύτερης, εφόσον καταληφθεί η έδρα, διότι τη δεύτερη Κυριακή δε θα υπάρχει σταυροδοσία, απλά η λίστα όπως είπαμε.
Γ.Δ.


Αστυνομία ηθών
Μία από τις πλέον αναχρονιστικές κοινωνίες σήμερα, παγκοσμίως, είναι αυτή του Ιράν.
Θεοκρατική, με τους Αγιατολάχ να κυβερνούν τη χώρα, με ισλαμικούς νόμους και φυσικά μεγάλη καταπίεση κυρίως σε βάρος των γυναικών που θεωρούνται όντα δεύτερης-τρίτης κατηγορίας. Αυτό λοιπόν, το καταπιεστικό και απάνθρωπο καθεστώς είχε ιδρύσει και θέσει σε λειτουργία την φοβερή «Αστυνομία Ηθών».
Αυτή η αστυνομία, λοιπόν, είχε εξουσίες και αρμοδιότητες να επεμβαίνει και να τιμωρεί όσες γυναίκες θεωρούσε πως δε φορούσαν σωστά το εξωτερικό μαύρο ρούχο, δεν κάθονταν έτσι όπως αυτοί νόμιζαν και γενικά είχαν δικαίωμα στον τρόπο ζωής και ένδυσης.
Αυτή λοιπών η αστυνομία ηθών μετά το γενικό ξεσηκωμό των νέων πιέστηκε και αποφάσισε να την καταργήσει.
Πρόκειται για μια πρώτη ρωγμή του καθεστώτος, μια νίκη των γυναικών και της αξιοπρέπειας αυτών.
Γ.Δ.


Αυτά τα παράξενα
Σας το μεταφέρων για ενημέρωσή σας, έτσι απλά και καθαρά.
Όσο κι αν είναι απίστευτο, ντροπιαστικό, εξευτελιστικό κι απορριπτέο, όμως έμελλε να το ζήσουμε και αυτό! Πριν μερικές ημέρες στη Γ’ Επιτροπή του ΟΗΕ εμφανίστηκε, όπως κάθε χρόνο, ψήφισμα για την καταδίκη του Ναζισμού. Όμως σύσσωμη η Δύση (άκουσον-άκουσον), και φυσικά μαζί και η Ελλάδα το καταψήφισαν. Η Τουρκία (αξιοπρεπώς! ) απείχε της ψηφοφορίας και μόνο το Ισραήλ σεβάστηκε τη μνήμη του ολοκαυτώματος με την ψήφο του.
Αλλά, πώς άραγε εξηγείται αυτό το τερατώδες συμβάν; Πώς μπόρεσε η χώρα μας να λησμονήσει τις θηριωδίες των Ναζί, τις εκατοντάδες των συμπολιτών μας που τυραννήθηκαν και θανατώθηκαν, την ολοκληρωτική καταστροφή της οικονομίας μας, το υποχρεωτικό κατοχικό δάνειο, την καταλήστευση των αρχαιολογικών μας θησαυρών, τα σκελετωμένα παιδιά και τα πτώματα των ανθρώπων στους δρόμους που πέθαιναν από την πείνα;
Απίστευτο, αλλά αληθινό! Ο ναζισμός έλαβε από τη Δύση άφεση αμαρτιών, απλώς και μόνο επειδή η καταδίκη του (όπως κάθε χρόνο άλλωστε) ζητήθηκε από τη Ρωσία. Η οποία Ρωσία όπως είναι γνωστό, συνέβαλε τα μέγιστα στην ήττα του Άξονος. Δηλαδή, ζούμε καταστάσεις στις οποίες τα τέρατα του παρελθόντος αγκαλιάζονται από τη Δύση, για να εναντιωθούν από κοινού σε νέα.
Γ.Δ.


23 χρόνια χωρίς τον Φίλιππο Αμοιρίδη
Ήταν 5 Δεκεμβρίου του 1999 όταν κυκλοφόρησε μια είδηση που συντάραξε την Ξάνθης. Ο Φίλιππος Αμοιρίδης ήταν νεκρός!
Ο αγαπημένος δήμαρχος δεν υπήρχε πλέον. Πέθανε ξαφνικά και απρόσμενα, σε παραγωγική ηλικία.
Ο Φίλιππος, όπως τον προσφωνούσαν οι φίλοι του, ο δήμαρχος για τους πολλούς ξανθιώτες έφυγε αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο και πολλές υποσχέσεις για συνέχιση του έργου του και προς νέες θέσεις και αξιώματα.
Η μνήμη γυρίζει πίσω, 23 χρόνια πριν και θλίβεται για την απώλεια αυτή που ήταν σημαντική και δυσαναπλήρωτη.
-Οι ξανθιώτες τον αγάπησαν πραγματικά, του το απέδειξαν με την επιλογή του κι αυτός τους δικαίωσε. Αιωνία η μνήμη του.
Γ.Δ.


Να τελειώνουν οι δουλειές
Συζήτηση φιλική, χαλαρή, αλλά ενδιαφέρουσα για τις εκλογές, φυσικά.
Εκείνο που θίχτηκε και με το οποίο συμφώνησαν όλοι σχεδόν ήταν η άποψη πως όσοι εκλεγούν τελικά τόσο στις βουλευτικές εκλογές, όσο και στις δημοτικές, να έχουν ένα προσόν. Αυτό του να τελειώνουν τις δουλειές.
Ναι, σωστά διαβάσατε αγαπητοί. Το να τελειώνουν τις δουλειές του τόπου, τις ανάγκες του τόπου, τα προβλήματα συνόλων, τοπικών συλλόγων, σωματείων, δήμων, φορέων, αγροτών και άλλων τάξεων και εργαζομένων. Γενικώς, να τελειώνουν τις δουλειές, να υπηρετούν τους πολίτες, τους δήμους.
Η Ξάνθης τέτοια ανάγκη δημοσίων προσώπων έχει.
Γ.Δ.


Για το θεματικό Πάρκο
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο Ίδρυμα την Παρασκευή το απόγευμα με τίτλο «Ξάνθη: η πόλη του Καραγκιόζη».
Είναι γεγονός πώς όσα κατέθεσαν οι ομιλητές ήταν όχι μόνο σημαντικά, αλλά και πρωτότυπα που συνηγορούν και στηρίζουν την πρόταση που κατατέθηκε για τη δημιουργία Θεματικού Πάρκου για το Θέατρο Σκιών στην Ξάνθη και συγκεκριμένα στο Λιμνίο.
Εκείνο που αξίζει ν’ αναφερθεί είναι οι προτάσεις που κατατέθηκαν και τα θετικά στοιχεία που θα υπάρξουν για την Ξάνθη μέσω της υλοποίησης του Θεματικού Πάρκου ως χώρου επίσκεψης και διοργάνωσης διάφορων εκδηλώσεων.
Όλες οι σχετικές προτάσεις που κατατέθηκαν θα ενοποιηθούν και παραδοθούν στο δήμο για να ενημερωθεί και να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασης μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Γ.Δ.


Ήρθαν τα Χριστούγεννα στην Ξάνθη…φαντασμαγορικά!
Με μια φαντασμαγορική γιορτή υποδέχτηκε η Ξάνθη τα Χριστούγεννα. Μια πραγματικά επιτυχημένη  διοργάνωση που πρόσφερε στα παιδιά και στους μεγάλους την μαγεία των Χριστουγέννων, ζωντανεύοντας διαχρονικά  αγαπημένους ήρωες των παιδιών αλλά και ότι συνδέεται με τα Χριστούγεννα. Μια ιδιαίτερα όμορφη στιγμή ήταν όταν η χορωδία των παιδιών Παραρτήματος Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης έψαλλε τα κάλαντα στέλνοντας το μήνυμα της Αγάπης και της συναδέλφωσης  που είναι άλλωστε και το πνεύμα των Χριστουγέννων. Ήταν μια γιορτή που την χάρηκαν οι Ξανθιώτες που κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης μας και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του φωταγώγησης του δέντρου της πλατείας. Και η αλήθεια είναι ότι το είχαν ανάγκη περισσότερο από ποτέ μετά από δύο χρόνια που όλα γίνονταν διαδικτυακά λόγω κορωνοϊού. Είναι η πρώτη χρονιά που θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα όπως παλιά!
Μ.Ξ.


Η Σταυρούπολη δικαιούται  επίδομα θέρμανσης
Όταν μιλάμε για άσκηση κοινωνικής πολιτικής πρέπει να υπάρχει ευελιξία γιατί καλοί και απαραίτητοι είναι οι κανόνες αλλά μερικές φορές χάνεται η ουσία. Και η ουσία είναι ότι η Σταυρούπολη είναι ορεινή περιοχή παρότι ανήκει στο δήμο Ξάνθης. Κι εκεί και στα γύρω χωριά οι λιγοστοί κάτοικοι, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν θέρμανση κατά κύριο λόγο από ξύλα και κάποιοι από πετρέλαιο. Δεν είναι λοιπόν σωστό να μην δικαιούνται επίδομα θέρμανσης για ξύλα επειδή στον δήμο Ξάνθης μπαίνει η προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8” και η Σταυρούπολη με μόλις 0,79 να εξαιρείται της ρύθμισης. Πολύ σωστά το επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χ. Ζεϊμπέκ που έχει θέσει ερώτημα στην Βουλή στον αρμόδιο υπουργό ζητώντας να μην εξαιρεθεί η Σταυρούπολη και τα γύρω χωριά μια περιοχή με σκληρό χειμώνα και ιδιαίτερα στις μέρες μας με την μεγάλη ακρίβεια.
Είναι δίκιο και πρέπει να γίνει πράξη.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…