Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

0

Επεισόδιο στο Βελιγράδι λόγω του Αλέξη Τσίπρα – Αποχώρησε ο Ρώσος διπλωμάτης
Κόκκινη γραμμή έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο των Σοσιαλιστών που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι. Σε σημείο μάλιστα που εκνεύρισε τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στην Σερβία ο οποίος και αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κριτική που άσκησε στην χώρα του ο Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα  ο Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του SPS μίλησε για “παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία” και επεσήμανε ότι αποτελεί “παραβίαση του διεθνούς δικαίου που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή”.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι “όλα τα ζητήματα θα πρέπει να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο και χωρίς την χρήση βίας”.
Είναι πολύ θετικό που η χώρα μας έχει μια ενιαία ξεκάθαρη γραμμή κατά του πολέμου στην Ουκρανία, δεν υπάρχει διγλωσσία ούτε αμφισβήτηση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Μ.Ξ.


Μου είπε φίλος του ΠΑΣΟΚ
Τον είδα στεναχωρημένο και προβληματισμένο. Χαιρετηθήκαμε και μου είπε πίνοντας τον καφέ το Σάββατο  που του πρόσφερα, πως αιτία της στεναχώριας του είναι όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ. Παλιός στον χώρο, με προσφορά από το 1974 και μετά.
Τον άφησα να βγάλει τον προβληματισμό του και μου είπε διάφορα γεγονότα που συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ και τον προβληματίζουν, εν όψει μάλιστα και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.
Μου ανέφερε λάθη δηλώσεων, λάθη διαχείρισης γεγονότων με πράξεις που θα έπρεπε να είναι διαφορετικές, γεγονός που υποχρεώνει το ΠΑΣΟΚ σε θέση άμυνας και δυσκολία στη διαχείριση κρίσεων.
Είπε κι άλλα, ξεθύμανε αλλά οι προβληματισμοί υπάρχουν.
Γ.Δ.


Άνδρας πρόξενος στην Κομοτηνή
Τελικά δεν έγινε η μεγάλη αλλαγή στο Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή.
Εννοώ την πληροφορία που είχαμε από αξιόπιστη πηγή της Άγκυρας ότι στη θέση του αποχωρήσαντος προξένου θα ερχόταν γυναίκα πρόξενος.
Μάλλον την ζύγισαν την αλλαγή, την βρήκαν τολμηρή και την σταμάτησαν.
Τέλος πάντων, δικαίωμά τους.
Ο νέος πρόξενος ήρθε πριν πέντε ημέρες και ονομάζεται Αϊκούτ Ουνάλ (AYKUT ÜNAL) .
Γ.Δ.


Ευχή εορταστική
Καθάρισα το σπίτι,
του φόρεσα
τη χριστουγεννιάτικη στολή
και κάθισα να το χαζεύω…

Πόσο αταίριαστο
με το ακατάστατο
και θλιβερό τοπίο
της ψυχής μου…

Παιδιά σκοτώνονται,
άνθρωποι πεινάνε
κι εγώ ανήμπορη
κοιτάζω τα λαμπιόνια
που αναβοσβήνουν…

Άγγελοι προστάτες της
εορταστικής θαλπωρής,
πετάξτε κι απλώστε στη γη
την ηρεμία κι ευτυχία
που έχει ανάγκη…
Να.Μα.


Δημαρχόπουλε τι νέα;
Προφανώς και δεν αποδίδουμε προσωπικές ευθύνες στον τότε δήμαρχο Χαρ.Δημαρχόπουλο. Για την οικονομική τρύπα, το ταμειακό έλλειμμμα που υπάρχει στο Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης.
Το οποίο έλλειμμα όπως διαπιστώθηκε δημιουργήθηκε επί των ημερών Δημαρχόπουλου στο δήμο.
Το ποιος δημιούργησε αυτήν την οικονομική τρύπα και σε ποιο ύψος φτάνει, θα ξεκαθαρίσει στο Δικαστήριο οριστικά.
Εκείνο πάντως που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι η παράταξη Τσέπελη δεν θέλησε να εκμεταλλευτεί την όλη υπόθεση. Χωρίς δηλώσεις, χωρίς κατηγορίες αναμένει την οριστικοποίηση της απόφασης και την απόδοση των ευθυνών σε όσους καταχράστηκαν δημοτικό χρήμα.
Γ.Δ.


Ημέρες χωρίς πλήξη εν Ελλάδι
Είναι γεγονός αποδεκτό απ’ όλους ότι στην χώρα μας δύσκολο πολύ να πλήξει κανείς.
Η καθημερινότητα, κυρίως η πολιτική, δεν σ’ αφήνει να πλήξεις.
Θυμίζω ενδεικτικά: Μάτι, Πισπιρίγκου, Πανδημία, Υποκλοπές, Κολωνός, Πάτσης, Κιβωτός του Κόσμου, Χαμόγελο του Παιδιού, Καϊλή.
Ημέρες και βράδια με δηλώσεις, συζητήσεις, απόψεις, που έχουν και προσφέρουν μια ποικιλία γεγονότων για όλα τα γούστα.
Είναι όντως γεγονός πως η ζωή στη χώρα μας είναι γεμάτη ενδιαφέροντα. Τα οποία για κάποιες ημέρες κυριαρχούν στα κανάλια κυρίως και μόλις εμφανιστεί κάποιο νέο γεγονός όλοι ασχολούνται μ’ αυτό.
-Ζωή χωρίς πλήξη.
Γ.Δ.


Περί απληστίας
Δεν θα μπω στην ουσία της υπόθεσης της Εύας Καϊλή. Εξακολουθώ να θεωρώ το δικαίωμα στην απόδοση ευθύνης όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Μένω στο θέμα της απληστίας, που αποδεικνύεται πόσο ισχυρή είναι. Γι’ αυτό εξάλλου την έχει περιλάβει η εκκλησία ως ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα.
Αυτή η απληστία, μάλλον έγινε η αιτία και αφορμή της πτώσης της εάν ακόμη θεωρηθεί η ίδια πως μπλέχτηκε εξαιτίας του συζύγου της.
Έτσι, σωστά επεσήμανε πριν πολλά χρόνια ο Αβδηρίτης Δημόκριτος «Η επιθυμία για το περισσότερο ακυρώνει το παρόν».
Γ.Δ.


Αλλαγή επιλογής
Άλλαξε επιλογή και από την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση μετακινείται στην Δευτεροβάθμια. Από υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο συνδυασμό του Μανώλη Τσέπελη, θα είναι υποψήφια στην Περιφέρεια. Με τον συνδυασμό του Μέτιου φυσικά.
Ο λόγος για τη Σοφία Ψωμά, Γενική Γραμματέα του Δήμου Ξάνθης όλη την περίοδο Τσέπελη.
Η μετακίνηση της Ψωμά προς την Περιφέρεια είναι δεδομένη και διασταυρωμένη από αξιόπιστη πηγή.
Η αιτία αλλαγής επιλογής χώρου υποψηφιότητας δεν έγινε γνωστή, θυμίζουμε όμως πως θα έχει ν’ αντιμετωπίσει ισχυρούς «αντιπάλους» για την εκλογή της.
Γ.Δ.


Ο Λικουρίνος και το αβγοτάραχο της Βιστονίδας
Την τιμητική του είχε ο ξακουστός αλλά και δυσεύρετος λικουρίνος της Βιστονίδας στην εκπομπή της Ερτ 2 «ΠΟΠ – Μαγειρική» με τον σεφ Ανδρέα Λαγό που μαγειρεύει με προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης από όλη την Ελλάδα προωθώντας έτσι την γαστρονομική παράδοση της χώρας. Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή, λικουρίνος λέγεται ο μικρός κέφαλος που ζει και σε υφάλμυρα και γλυκά νερά όπως στην Βιστονίδα και είναι γνωστός από τα αρχαία χρόνια. Οι ψαράδες τον συλλέγουν τον Σεπτέμβριο τον παστώνουν και στην συνέχεια καπνίζεται. Είναι δε ένας μεζές εξαιρετικής νοστιμιάς. Να πούμε επίσης ότι από τον κέφαλο της Βιστονίδας βγαίνει και το αβγοτάραχο που το τυποποιούν στο Μεσολόγγι και το έχουν μάλιστα πιστοποιήσει ο ΠΟΠ προϊόν. Στη Βιστονίδα επίσης έχει και χέλια. Αυτά παστώνονται και καπνίζονται. Θεωρούνται δε πολύ γκουρμέ. Κι αυτά είναι δυσεύρετα και μόνο κάποιοι που ξέρουν τα φτιάχνουν και τα διαθέτουν σε πολύ περιορισμένο κύκλο.
Και ερωτώ: Οι ψαράδες της Βιστονίδας γιατί τόσα χρόνια δεν μπήκαν στην διαδικασία να τυποποιήσουν και να πιστοποιήσουν αυτά τα σπάνια προϊόντα που έχουν; Γιατί δεν έκαναν μια τέτοια επένδυση να προωθήσουν και να εκμεταλλευτούν αυτοί την υπεραξία των προϊόντων τους και της δραστηριότητάς τους; Τόσα χρόνια μια γκρίνια ακούμε απ’ αυτούς να περιμένουν πότε θα τους ανοίξει το κράτος την μπούκα του Λαγού! Δεν είδαμε μια επένδυση που θα δώσει προοπτική σ’ αυτούς και στο Πόρτο Λάγος. Αυτή είναι η αλήθεια!.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…