Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

0

Ζεσταίνεται η αγορά
Σιγά-σιγά η αγορά της πόλης αρχίζει και ζεσταίνεται. Φαίνεται αυτό από την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που κυκλοφορούν έξω. Αυτό είναι σημάδι πως κάνουν «έρευνα αγοράς». Κυρίως για τα παπούτσια και τα ρούχα, ενώ οι γονείς και οι ηλικιωμένοι ψάχνουν δώρα για τα εγγόνια τους. Θα κινηθεί η αγορά, θα υπάρξει τζίρος. Ο καθένας τις ημέρες αυτές αφήνει πίσω τις γκρίνιες και φροντίζει να συμμετάσχει στο χαρούμενο κλίμα της εορταστικής περιόδου.
Εξάλλου, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά αποτελούν μεγάλες γιορτές, οικογενειακές και καταναλωτικές.
Γ.Δ.


Επίσκεψη μαθητών στο Λυκοδρόμιο
Όμορφη, γιορτινή έξοδο στον οικισμό του Λυκοδρομίου θα πραγματοποιήσουν 60-65 μαθητές.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της διεύθυνσης του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Λυκοδρομίου.
Οι μαθητές θα συνοδεύονται από τους δασκάλους τους και θα ξεναγηθούν και γνωρίσουν τον οικισμό και την ιστορία του. Θα επισκεφθούν το κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου κι εκεί  ο πρόεδρος Άνθιμος Κυρλίδης θ’ αναφερθεί στις δράσεις και το έργο του Συλλόγου.
Πρόκειται για μια ευκαιρία επαφής και γνωριμίας των παιδιών με την τοπική ιστορία, το παρελθόν του οικισμού αλλά θα πληροφορηθούν τις ενέργειες για τη διατήρηση, διάσωση και ανάδειξη του ορεινού χώρου του νομού.
Γ.Δ.


Κλείνει το κολυμβητήριο προσωρινά
Κλειστό θα παραμείνει τις γιορτές το Κολυμβητήριο Ξάνθης. Όπως ανακοίνωσε ο δήμος το Κολυμβητήριο κλείνει για να γίνουν προγραμματισμένες  εργασίες συντήρησης των κολυμβητικών δεξαμενών.  Και μπορεί να είναι απαραίτητες αυτές οι εργασίες αλλά δεν ακούστηκε καλά στην τοπική κοινωνία. Το γεγονός ότι είδαμε και πάθαμε μέχρι ν’ ανοίξει τον Αύγουστο και μέσα σε τρεις μήνες να κλείσει έχει μια αρνητική διάσταση που παίρνει διαστάσεις και από τις αντιδράσεις των αντίπαλων παρατάξεων αλλά και των συλλόγων με σαφή αντιπολιτευτική πρόθεση. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και τόσο τραγικό να κλείσει για να τεθεί σε λειτουργία και το σύστημα θέρμανσης αλλά αυτό ξυπνά μνήμες.
Η τοπική κοινωνία δεν ξεχνά ότι όταν έκλεισε το 2010, λόγους συντήρησης είχε επικαλεστεί η τότε δημοτική αρχή και παρέμεινε κλειστό για 12 χρόνια! Τίθεται δηλαδή θέμα εμπιστοσύνης.
Μ.Ξ. 


Μηδενική ανοχή στην βία
Αντιμέτωπη με μια έκρηξη βίας είναι η εκπαιδευτική κοινότητα και προφανώς είναι ανέτοιμη να το αντιμετωπίσει παρότι υπάρχουν πρωτόκολλα ενδοσχολικής διαχείρισης. Καθημερινά βγαίνουν στο φως περιστατικά με μπούλινγκ αλλά και βίαιες επιθέσεις με ξυλοδαρμούς μεταξύ ομάδων εφήβων με σαφή ρατσιστικά κίνητρα. Όπως το πρόσφατο περιστατικό σε γυμνάσιο της Ροδόπης. Ανάλογα περιστατικά είχαμε και σε σχολεία της Ξάνθης. Βίαια περιστατικά πάντα υπήρχαν. Σε άλλες εποχές έπαιζαν πετροπόλεμο και άνοιγαν κεφάλια, αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν είναι αποδεκτό και δεν πρέπει να διαιωνίζεται. Στην εποχή μας η κατάσταση είναι ακόμη σκληρότερη κι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί στοχευμένα μέσα από τον χώρο της εκπαίδευσης σε συνεργασία με τις οικογένειες αλλά και ειδικούς ψυχολόγους.
Μ.Ξ. 

 


Θλίψη
Όσα γνωρίζουμε έως τώρα για την υπόθεση της Εύα Καϊλή προξενούν θλίψη και μόνο θλίψη.
Θλίψη για την ίδια την πρωταγωνίστρια, η οποία, με όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν κατέστρεψε μόνο την πολιτική της καριέρα αλλά και την ίδια τη ζωή της και τη μικρή της κόρη.
Θλίψη για την απληστία που παραμένει σύμφυτη με την ανθρώπινη φύση, ακόμα και σε περιπτώσεις που είναι άκρως ευνοημένες από την πορεία της ζωής τους.
Θλίψη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του οποίου η ήδη δυσφημισμένη από τις παχυλές αμοιβές και τα ποικίλα benefits εικόνα, πλήττεται ακόμα περισσότερο, καθώς εμφανίζεται ευάλωτο στο επιθετικό lobbying.
Θλίψη για την πολιτική που σε δύσκολους για αυτήν καιρούς δέχεται ένα καίριο πλήγμα που ρίχνει νερό στο μύλο των αντιδημοκρατικών λαϊκιστών.
Θλίψη για τη Σοσιαλιστική Ομάδα στην οποία ανήκουν όλοι οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης, για το ΠΑΣΟΚ του οποίου η ανάκαμψη μένει μετέωρη ενώ επανήλθαν “μνήμες” και το κυνηγούν, για τον Ν. Ανδρουλάκη και την παιδική ή/και Πασπίτικη αντίδρασή του περί Δούρειου Ίππου.
Θλίψη για όσους εγχωρίως προσπαθούσαν πολύ πρόσφατα να πείσουν για το απαρακολούθητο των πολιτικών προσώπων, δέσμιοι μιας αριστοκρατικής αντίληψης “πατρικίων και πληβείων” για πολιτική και πολιτικούς, η οποία παράγει νόμους περί ευθύνης Υπουργών, ασυλίες κ.ο.κ..
Και επιμένουν ακόμα και σήμερα μέσα από νέους δικολαβισμούς.
Θ.Γ.


Η «λογική» των Τραπεζών
Μετά από διαμαρτυρίες πολιτών, υπουργών και του ίδιου του πρωθυπουργού, οι τράπεζες της χώρας, οι τέσσερις «μεγάλες» και η Άττικα όπως και οι Συνεταιριστικές, επιτέλους, συμφώνησαν.
Συμφώνησαν ν’ αυξήσουν το επιτόκιο καταθέσεων, αρχής γενομένης στις προθεσμιακές, και να το φθάσουν στο τρομερό ποσοστό του 0,50%!
Από την άλλη βέβαια το επιτόκιο δανείων έφθασε το 6%, δηλαδή εκατοντάδες φορές επάνω!
Λογική δυστυχώς παράλογη και αντιεπαγγελματική που στόχο έχει τα υπερκέρδη κι όχι τη στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικά.
Γ.Δ.


Για τον Τουρισμό Ι
Όπως θα γνωρίζετε αγαπητοί αναγνώστες, εδώ και λίγο καιρό η διοίκηση της περιφέρειάς μας είχε μία φαεινή ιδέα. Να ξεκινήσει από κάθε νομό ξεχωριστά συναντήσεις εργασίας με αντικείμενο την τουριστική ανάπτυξη κάθε νομού.
Οι συναντήσεις θα έχουν ως αντικείμενο τον απολογισμό των ολοκληρωμένων και υπό υλοποίηση δράσεων τουριστικής προβολής της Περιφέρειας ΑΜΘ, την κατάρτιση σχεδίου δράσεων Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού ΑΜΘ (DMO) και την διαμόρφωση προτάσεων αναφορικά με την Τουριστική Προβολή ΑΜΘ στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ.
Γ.Δ.


Για τον Τουρισμό 2
Αυτά τα θεωρητικά μέρη που είναι το περιτύλιγμα της υπόθεσης. Διότι υπάρχει και η πραγματικότητα που είναι διαφορετική και αμείλικτη.
Λοιπόν, όλη αυτή η προσπάθεια δεν έπρεπε να γίνει στην αρχή της ανάληψης υπό τον Χρ.Μέτιο της διοίκησης της ΑΜΘ κι όχι λίγο πριν τις εκλογές και τη λήξη της θητείας;
Αλήθεια πότε χρονολογικά φιλοδοξεί να υλοποιήσει ο Μέτιος τις όποιες προτάσεις συγκεντρώσει;
Επομένως κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να σκεφθεί πως όλο αυτό το κατά νομό «πανηγύρι – ακούμε τις προτάσεις σας», πραγματοποιείται για άλλους λόγους, καθαρά προεκλογικούς.
Και κάτι τελευταίο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό. Οι συσκέψεις αυτές για ποιο λόγο γίνονται κεκλεισμένων των θυρών; Τι θέλει να κρύψει η περιφέρεια;
Μήπως φοβάται ότι θα της κλέψουν τις προτάσεις;
-Κάθε απάντηση δεκτή, αν και γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Τι να πουν εξάλλου…
Γ.Δ.


Δύο Ημερολόγια
Άλλα δύο επιτραπέζια Ημερολόγια για το 2023 προσφέρθηκαν στην Εφημερίδα μας.
Το πρώτο από τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ) που ονομάζεται Πολιτιστικό Ημερολόγιο 2023- Μικρές ιστορίες της Ξάνθης.
Όμορφο, ενημερωτικό, σπουδαία δουλειά απ’ όλες τις απόψεις.
Το συστήνω να το αποκτήσετε, σίγουρα θα έχει και συλλεκτική αξία.
Το δεύτερο είναι μια έκδοση του Πολιτιστικού Συλλόγου Λυκοδρομίου και στις σελίδες του υπάρχουν όμορφες και χαρακτηριστικές φωτογραφίες της φύσης του οικισμού και διαφόρων κτιρίων αυτού.
-Καλή, δημιουργική χρονιά και στους δύο συλλόγους.
Γ.Δ.


Πολλές απουσίες, κόψιμο επιδομάτων
Οκτώ στους δέκα πολίτες αν ρωτήσεις κυρίως σε περιοχές που «κατοικούν»  Τσιγγάνοι θα πάρεις θετική απάντηση.  Τι θα ρωτήσεις; Για τον νόμο που ορίζει ότι εάν ένα παιδί Ρομά έχανε τη σχολική χρονιά λόγω απουσιών, η οικογένεια έχανε όλα τα επιδόματα που λαμβάνει.
Μερικοί «φιλεύσπλαχνοι»  δάσκαλοι όμως έκαναν τα στραβά μάτια και δεν έβαζαν όλες τις απουσίες. Έτσι, και τα παιδιά δεν πήγαιναν σχολείο (που ήταν ο στόχος της πολιτείας να πάνε) και οι αδιάφοροι γονείς εισέπρατταν τις επιδοτήσεις.
Θυμίζω πως οι γονείς, όλοι, είναι απόλυτα υπεύθυνοι για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Μάλιστα, αν οι γονείς στερούν το δικαίωμα του παιδιού στη μόρφωση, έχουν έναντι της Πολιτείας ποινικές ευθύνες και κυρώσεις.
Αυτό ως γνωστόν ισχύει για κάθε Έλληνα.
Συμπέρασμα; Θέλει δουλειά, πολύ δουλειά για ν’ αλλάξει όλη αυτή η άσχημη κατάσταση με τους Τσιγγάνους- Ρομά.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…