Αρχική Χωρίς κατηγορία Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

0

Χριστουγεννιάτικη βραδιά!
Για τους εναλλακτικούς των Χριστουγέννων, υπάρχει μια διαφορετική πρόταση.
Παραμονή των Χριστουγέννων λοιπόν, στις 5 το απόγευμα, μπορούν να πάνε και ν’ απολαύσουν παραδοσιακά κάλαντα στις γειτονιές του Λυκοδρομίου.
Στη συνέχεια θ’ ακολουθήσει στον προαύλειο χώρο της Εκκλησίας και του δημοτικού σχολείου, γιορτή με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ζεστό κρασί και καλή παρέα όλοι μαζί.
Μας περιμένουν λοιπόν οι διοργανωτές που είναι η Ένωση Παλαιών Δασοπροσκόπων Ξάνθης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λυκοδρομίου.
Γ.Δ.


Άλλες δηλώσεις, διαφορετικές πράξεις
Με την ευκαιρία της επίσκεψης στην πόλη μας (και την Κομοτηνή) του Γραμματέα Ανδρέα Σπυρόπουλου, κάποια παλιά στελέχη σχολίασαν διάφορα πράγματα.
Αναμένοντας την άφιξη του Σπυρόπουλου, αναφέρονταν στα άτομα εκείνα που δήλωναν ΠΑΣΟΚ και είχαν στηριχθεί τότε, σήμερα ή πριν λίγο να τα βρίσκουν με ακραίους για το προσωπικό όφελος πάντα.
Πρόσφατα σε σχόλιό του ο Σταμάτης Μαλέλης έθιγε το φαινόμενο του επαγγελματία του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, έγραψε πως «αρκετοί πολίτες δηλώνουν ΠΑΣΟΚ με πλήρη ιδιοτέλεια».
Συνεχίζει δε: «… ο απλός ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, που εξακολουθεί να πιστεύει στην ανάγκη των μεγάλων κοινωνικών αλλαγών, παρακολουθεί εμβρόντητος τα φαινόμενα παρακμής χωρίς να μπορεί να παρέμβει».
Γ.Δ.


Δύο μεταγραφές
Μες τα νεύρα θα είναι και με το δίκιο του ο Γιάνης Βαρουφάκης. Μέσα σε δύο  μέρες, ουσιαστικά ένα πλήρες 24ωρο, του έφυγαν με μεταγραφή δύο κυρίες βουλευτίνες. Πρόκειται για τις Αγγελ.Αδαμοπούλου που άνοιξε το δρόμο και την Φωτεινή Μπακαδήμα που ακολούθησε.
Το πιο ωραίο;  Και οι δύο κυρίες έφυγαν από ΜέΡΑ25 και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Γι’ αυτό λέω ότι θα τα πήρε άσχημα στο κρανίο ο Βαρουφάκης και σίγουρα θα το κρατάει αυτό για να ξεπληρώσει όταν θα’ ρθει η ώρα.
Γ.Δ.


Θερμές ευχές
Με τούτα και με τα άλλα, με καλά και άσχημα νέα, φτάσαμε στη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων.
Θερμές ευχές από καρδιάς για Υγεία, Αγάπη, Ειρήνη.
Με σκέψεις για όλους όσοι είναι μόνοι, άρρωστοι, έχουν δυσκολίες διάφορες.
Ας βρεθούμε κοντά τους μέρες αγάπης που είναι.
Ευχές να περάσετε καλά, να φροντίσετε την υγεία σας γιατί οι ιώσεις μας περιτριγυρίζουν και ειλικρινά, ο χρόνος που έρχεται να’ ναι καλύτερος.
-Χρόνια Καλά!
Γ.Δ.


Ποιος θα ελέγχει;
Εντάξει, να την καταπιούμε την επιστροφή των ανεμβολίαστων γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία. Τίθεται όμως μια σοβαρή παράμετρος η οποία έχει άμεση σχέση με την προστασία των νοσηλευομένων κι αυτή δεν είναι άλλη από το ποιος ή ποιοι θα κάνουν τον έλεγχο.
Διότι το Υπουργείο Υγείας για να μας χρυσώσει το χάπι μας είπε ότι θα φορούν μάσκα και θα κάνουν 2 φορές την εβδομάδα rapid test.
Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι οι άνθρωποι αυτoί πως θα τηρήσουν την δέσμευση;
Προσωπικά δεν το πιστεύω. Κι έτσι, από 1ης Ιανουαρίου που θα επιστρέψουν τροπαιοφόροι, θα διασπείρουν τον ιό κι εντός των νοσοκομείων.
Και κάτι τελευταίο. Θεωρώ πολιτική αφέλεια εάν νομίζει η Νέα Δημοκρατία ότι οι επιστρέψαντες θα την ψηφίσουν στις εκλογές.
Οποιοδήποτε άλλο κόμμα θα ψηφίσουν εκτός από αυτήν. Άρα…
Γ.Δ.


Η τελική ευθεία
Αισιοδοξία επιδιώκουν να δώσουν, αλλά και να πάρουν τα κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, που, με τις επισκέψεις τους σε περιοχές ανά την Ελλάδα, όπως η πρόσφατη του Ανδρέα Σπυρόπουλου σε Ξάνθη και Κομοτηνή, επιχειρούν να πάρουν μία ώσμωση του πώς τελικά τα μέλη και η κοινωνία εισπράττουν τις πρόσφατες εξελίξεις που αναπόφευκτα έχουν φέρει το ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο (υποκλοπές, Καϊλή κλπ).
Και είναι βέβαιο ότι ο κ. Σπυρόπουλος πήρε μια καλή εικόνα από την Ξάνθη, διατηρώντας στενές επαφές και γνωρίζοντας τους ανθρώπους του τόπου.
Ο ίδιος μίλησε με θερμά λόγια για τους ανθρώπους που θα απαρτίσουν το ψηφοδέλτιο του κόμματος, που αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.
Ε.Δ.


Συνάντηση με τα «πράσινα» στελέχη
Για πρώτη φορά, αναγκαστικά, η συνάντηση των στελεχών και φίλων του ΠΑΣΟΚ δεν έγινε στο ξενοδοχείο Νατάσα, όπως συνέβαινε τόσα χρόνια τώρα, αλλά στο ξενοδοχείο Νέστος, στην ίδια περιοχή.
Τον Ανδρέα Σπυρόπουλο συνάντησαν ασφαλώς ο βουλευτής Μπαράν Μπουρχάν, τα μέλη της Νομαρχιακής, το μέλος της ΚΠΕ Πάνος Δαβιτίδης, ενώ από τα στελέχη που είδαμε στη βραδινή συνάντηση αναφέρουμε τους Βασίλη Τσολακίδη, Φώτη Καραλίδη, Σωκράτη Ξυνίδη, Θανάση Τριανταφυλλίδη, Οδυσσέα Βουρβουκέλη, Άλκη Κίσσα, Ανέστη Αντωνιάδη, Γιώργο Παπαδόπουλο κ. ά.
Συζητήθηκε η απουσία του Σάββα Μελισσόπουλου στα «πηγαδάκια» αλλά καλό είναι να μη βγαίνουν αμέσως πολιτικά συμπεράσματα, μιας και ο κ. Μελισσόπουλος απουσίαζε και από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οπότε μπορεί να υπήρχε ανωτέρα βία.
Ε.Δ.


Θα υπάρξουν χτυπήματα κάτω από τη ζώνη;
Είναι ένα ερώτημα που θεωρώ πως κακώς τίθεται σαν ερώτηση διότι η πραγματικότητα έχει δώσει την απάντησή της εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν υπάρχει περίπτωση σε εκλογές κοινοβουλευτικές αλλά και για αυτοδιοικητικές, στην Ελλάδα που ζούμε, να μην συμβεί αυτό.
Θα έλεγα πως είναι, δυστυχώς, ο κανόνας στο να υπάρξουν χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.
Μάλιστα τα χτυπήματα είναι δύο ειδών. Αυτά που δέχεται ο υποψήφιος από υποψήφιους των άλλων πλευρών- κομμάτων κλπ και τα δεύτερα που είναι σκληρότερα διότι προέρχονται από τους ανθυποψήφιους της δικής του πλευράς- παράταξης.
Γι’ αυτό λοιπόν ας μην τρέφουν ελπίδες ευγενικού αγώνα, άμιλλας κλπ οι νέοι υποψήφιοι κυρίως.
Οι εκλογές είναι σκληρές, είναι μία μάχη δύσκολη και οι νικητές λίγοι οπότε για τη νίκη θα χρησιμοποιηθούν θεμιτά και άλλα μέσα.
-Τούτο όλο για ν’ αλλάξει, θέλει δουλειά πολύ…
Γ.Δ.


«Μου φτάνει που τα χρόνια φυλάνε Χριστούγεννα για το τέλος τους…»
Τα Χριστούγεννα σ’ άλλους φέρνουν χαρά σ’ άλλους θλίψη. Εξαρτάται από την ψυχοσύνθεση του καθενός και από τα βιώματά του.  Για όλους όμως είναι συνδεδεμένα με την παιδικότητα. Αυτή την πρωτόλεια αυθεντικότητα και ματιά αναζητούμε, αυτή την ζεστασιά και την θαλπωρή της βεβαιότητας μιας αδιατάραχτης ευδαιμονίας. Αυτές τις μέρες πάντα μου έρχεται στο νου ένα ποίημα που ίσως να είναι του Οδυσσέα Ελύτη αν και αμφισβητήθηκε όχι όμως και η αξία του γιατί έχει πολλή αλήθεια.
«Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα
και με τα πιο μικρά..
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές.
Μου φτάνει που τα χρόνια φυλάνε Χριστούγεννα για το τέλος τους…»
Καλές γιορτές!
Μ.Ξ.


Πολιτιστική άνθηση
Πολλές εκδηλώσεις γίνονται την περίοδο αυτή στο δήμο μας αλλά και στους άλλους δήμους του νομού μας. Οι πολιτιστικοί και χορευτικοί σύλλογοι διοργανώνουν δρώμενα με αναβίωση εθίμων, όπως η Πολιτιστική Στέγη Ερασμίου «Γεώργιος Βιζυηνός» που διοργανώνει την χριστουγεννιάτικη γιορτή «Μπαμπουσιαραίοι» «Καμήλες & Ντιβιτζήδες» η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του χωριού τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου στις 12μ.μ. Επίσης όπως ο Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδηριτών που λέει κάθε χρόνο τα «Φαναρούδια» Παραμονή Χριστουγέννων και το ίδιο θα κάνει και φέτος. Πολιτιστικά δρώμενα κάνει και ο σύλλογος του Λυκοδρομίου αλλά και του Πόρτο Λάγος.
Γενικά υπάρχει μια άνθηση και αυτό οφείλεται στους συλλόγους που κινητοποιούν δυνάμεις του κάθε τόπου και δημιουργούν τις συνθήκες για να αναπτύσσονται τέτοιες δράσεις που προάγουν την παραδοσιακή κουλτούρα και την ιστορική γνώση του τόπου.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύγχυση από το νομοσχέδιο «λάστιχο» στην εκτός σχεδίου δόμηση

Νέα δεδομένα από τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ στο νόμο που τέθηκε σε διαβούλευση – Δ…