Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

0

Έκλεισε το ξενοδοχείο «Νατάσσα»

Ένα εμβληματικό ξενοδοχείο για την πόλη μας, το ξενοδοχείο «Νατάσσα» δυναμικότητας 75 κλινών έχει αναστείλει την λειτουργία του από την Κυριακή. Το ξενοδοχείο «Νατάσσα» έχει συνδεθεί με την ιστορία της Ξάνθης τα τελευταία χρόνια. Στις αίθουσες του φιλοξενήθηκαν οι πιο σημαντικές εκδηλώσεις, πολιτικές ομιλίες κατά τις προεκλογικές περιόδους, ημερίδες επιστημονικές και πολιτιστικές αλλά και εορταστικές εκδηλώσεις όπως η κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας φορέων και συλλόγων που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και χλιδής την εποχή προ οικονομικής κρίσης. Οι δημοσιογράφοι έχουν να θυμούνται πολλές συνεντεύξεις Τύπου  πολιτικών προσώπων που ήλθαν στην πόλη μας ενώ αξέχαστες είναι και οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στον αίθριο χώρο.

Ωραία χρόνια θα λέγαμε σήμερα που έχουμε μπει σε άλλο ρυθμό.

Είναι λυπηρό να κλείνει ένα τέτοιο ξενοδοχείο που αναβάθμιζε την τουριστική εικόνα της πόλης. Και φυσικά δεν είναι το μοναδικό που έχει κλείσει. Μαζί με τον «Δημόκριτο», «Τα Χίλια Χρώματα», το «Φιλοξένια» και τώρα το «Νατάσσα η Ξάνθη έχει χάσει 300 κλίνες κι αυτό σημαίνει ότι συρρικνώνονται οι τουριστικές της δυνατότητες και προοπτικές!.

Μ.Ξ.

 

Έρχονται Χριστούγεννα αλλά όχι και χριστουγεννιάτικη διάθεση

Η πόλη στολίστηκε χριστουγεννιάτικα, η αγορά, οι  βιτρίνες των καταστημάτων. Δειλά δειλά άρχισαν να στολίζονται και τα μπαλκόνια στις πολυκατοικίες, στις γειτονιές. Παρόλα αυτά χριστουγεννιάτική διάθεση δεν υπάρχει στην αγορά. Εκεί που θα περίμενε κανείς ότι θα υπάρχει ένα κλίμα ανάτασης μετά από δύο χρόνια πανδημίας αυτό δεν συνέβη. Και το βέβαιο είναι ότι γι αυτό ευθύνεται η ενεργειακή ακρίβεια που κατατρώει τους  μισθούς και δεν αφήνει περιθώρια για άλλες αγορές πλην των βασικών. Τα καλάθια του Άδωνη Γεωργιάδη βοηθούν αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα και υπάρχουν πολλά νοικοκυριά που είναι αντιμέτωπα με την φτωχοποίηση. Στα επίπεδα που είναι ο κατώτερος μισθός στην χώρα μας πως να ανταπεξέλθει κανείς μ’ αυτή την ακρίβεια;

Μ.Ξ.

 

Το θέμα Ρομά

Σε πολλά μέρη της χώρας οι κάτοικοι αγνοούν τι σημαίνει, τι ακριβώς είναι αυτοί οι άνθρωποι που τους λέμε Ρομά.

Όσοι δεν τους γνωρίζουν δεν μπορούν εύκολα να καταλάβουν τον τρόπο σκέψης και αντίδρασής τους.

Βέβαια, αρκετοί από αυτούς ζουν σε ικανοποιητικές συνθήκες με δουλειές, σπίτι κλπ. Υπάρχει όμως κι ένας αριθμός που ζει στα όρια της παρανομίας και της παραβατικότητας με κλοπές (το σύνηθες), εμπόριο ναρκωτικών κ.ά.

Αυτοί οι τελευταίοι, είναι που δημιουργούν τα προβλήματα, προκαλώντας μια άδικη εικόνα για το σύνολο των πληθυσμών αυτής της φυλετικής ομάδας.

Γ.Δ.

 

Η στάση των Ρομά και απέναντί τους

Κάποιοι που δεν γνωρίζουν θα μιλήσουν για ευθύνες της Πολιτείας, που δεν προσπαθεί όσο πρέπει για την ενσωμάτωσή τους στον γενικό κορμό.

Το θέμα δεν είναι εύκολο και προσπάθειες που έγιναν χωρίς προγραμματισμό σε βάθος χρόνων, απέτυχαν.

Από την άλλη, οι ίδιοι οι Ρομά αρέσκονται να τους θεωρούμε σαν κάτι διαφορετικό, ανεξάρτητο και αυτονομημένο.

Πολλές φορές λειτουργούν αγνοώντας, εν γνώσει τους, τους νόμους. Θεωρούν πως οι νόμοι δεν ισχύουν γι’ αυτούς , ότι η κοινωνία και η πολιτεία θα δείξει ανοχή και κατανόηση και θα τους συγχωρήσει.

Αυτή η διαφορετική άποψή τους και ανάλογη συμπεριφορά δημιουργεί αντίδραση στους υπόλοιπους πολίτες-δημότες που διαμαρτύρονται για την παρανομία από τη μία και τη μη εφαρμογή με αυστηρότητα των κείμενων νόμων.

Κάποιοι μάλιστα, πολίτες θεωρούν τον εαυτό τους σε συνεχή υποταγή διότι η επιχείρηση ή η κατοικία τους είναι κοντά στη δική τους περιοχή.

Το ζήτημα έχει πολύ βαθιές ρίζες και δε θα πρέπει να συγχέεται ο σεβασμός στην εθνοτική ταυτότητα που σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι (και είναι) σεβαστός, με τις συνθήκες που οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο απώλειας ευκαιριών, μη ενσωμάτωσης και ροπής στην παρανομία. Κάθε συζήτηση για το θέμα αυτό πρέπει να ξεκινάει από την Παιδεία.

Γ.Δ.

 

«Όλοι οι νόμοι για τους Ρομά ή κανένας νόμος κατά;»

Το άκουσα πρόσφατα σε μία συζήτηση και το προσπέρασα. Το θυμήθηκα μετά το περιστατικό με τον πυροβολισμό του αστυφύλακα σε 16χρονο Ρομά και τον ξεσηκωμό και τις αντιδράσεις που υπήρξαν. Προφανώς ήταν λάθος ο πυροβολισμός του αστυνομικού. Εξάλλου το περιστατικό δεν ήταν σημαντικό. Ήταν λανθασμένη η διαχείριση εκ μέρους του αστυνομικού.

Από την άλλη, υπάρχει μια παραβατική συμπεριφορά η οποία για τους μεν Ρομά θεωρείται ασήμαντη, αλλά για όλους εμάς απαράδεκτη.

Κι έτσι φτάνουμε στο κρίσιμο σημείο. Οι νόμοι να εφαρμόζονται, να ισχύουν ή κανένας νόμος δεν ισχύει γι’ αυτούς.

Εμείς εδώ στην Ξάνθη που τους γνωρίζουμε και από τις δύο όψεις έχουμε απαντήσει ήδη.

Γ.Δ.

 

Γονείς και Άνθρωποι

Υπάρχουν κάποιοι γονείς οι οποίοι δεν επιθυμούν τα παιδιά τους να εμφανίζονται σε φωτογραφίες εκδηλώσεων στα Μέσα Ενημέρωσης. Οι ίδιοι γονείς όμως, «ανεβάζουν¨» οικογενειακές φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα με τα παιδιά τους φάτσα φόρα. Δηλαδή, δύο διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος.

Άρνηση για την έντυπη φωτογραφία μέχρι σημείου υπερβολών και απειλών και μοστράρισμα σε διάφορες στάσεις τα αγγελούδια τους.

Προσωπικά δεν με παραξενεύει καθόλου το γεγονός. Έχω γνωρίσει την ανθρώπινη ματαιοδοξία, έχω υπόψη μου τους ανθρώπινους χαρακτήρες με τις ιδιαιτερότητές τους.

Απλά επισημαίνω το γεγονός διότι κάποιοι παριστάνουν τους θιγόμενους, ενώ οι ίδιοι εκθέτουν ολόκληρη της οικογένειά τους στο δημόσιο σχολιασμό.

-Άνθρωποι και άνθρωποι.

Γ.Δ.

 

Μικρή αναβολή

Η αναμονή της δημοσιοποίησης της απογραφής πληθυσμού της χώρας από την ΕΛΣΤΑΤ, έφερε μια μικρή παράταση στην ανακοίνωση-δημοσιοποίηση των ψηφοδελτίων για τις εκλογές.

Μάλιστα, παρότι το αρχικό πλάνο της Χαριλάου Τσικούπη ήταν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Κυριακής να συζητηθεί και να εγκριθεί όχι μόνο το πρόγραμμα αλλά και το μεγαλύτερο μέλος της λίστας με τους υποψήφιους, αυτό άλλαξε.

Η συνεδρίαση της Κ.Ε. θα διεξαχθεί κανονικά, αντικείμενό της θα είναι μόνο το πρόγραμμα.

Έτσι, η επίσημη ανακήρυξη των υποψηφίων μετατίθεται για το νέο έτος. Αιτία τα νέα δεδομένα της απογραφής που αλλάζουν έδρες σε ορισμένους νομούς.

Γ.Δ.

 

Γνωστό αλλά μη ανακοινώσιμο

Βέβαια, μεταξύ μας τώρα, το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την Ξάνθη είναι σχεδόν έτοιμο εδώ και καιρό.

Υπήρχε μια εκκρεμότητα ως προς τη γυναικεία υποψηφιότητα, η οποία μάλλον έχει λυθεί.

Η διαρροή των ονομάτων φυσικά και δεν πρόκειται να γίνει από μας, διότι, όπως είναι γνωστό και από το παρελθόν, ονόματα υποψηφίων αλλάζουν μέχρι και λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωσή τους.

Γι’ αυτό το λόγο δε θα ασχοληθούμε ως εφημερίδα με την ονοματολογία. Εξάλλου λίγες ημέρες έχουν μείνει μέχρι την επίσημη ανακοίνωση, οπότε όλα θα τελειώσουν για να ξεκινήσουν όμως οι άλλες προσπάθειες της συγκέντρωσης σταυρών.

Γ.Δ.

 

Ξεκίνησε η αλλαγή

Απίστευτο το ομολογώ και το δηλώνω δημόσια.

Λοιπόν, η υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Ξάνθης, σα να ήταν έτοιμη από καιρό βάλθηκε να αλλάξει την εικόνα. Με ικανοποίηση διαπίστωσα αμέσως σχεδόν μετά το σχόλιο ότι αυτό έπιασε τόπο. Ήδη η δημόσια εικόνα του κέντρου τουλάχιστον άρχισε ν’ αλλάζει και αυτό είναι εμφανές.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημάνω πώς ότι ξεκίνησε δεν πρέπει να μειωθεί ή σταματήσει. Αντιθέτως, θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες και σταδιακά να καλυφθεί ολόκληρη η πόλη από το δίκτυο καθαρισμού.

-Άρα, απαιτείται οργάνωση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και βέβαια εργασία πραγματική και όχι λούφα και παραλλαγή.

-Η Ξάνθης μας αξίζει να είναι καθαρή, παρότι μια μειοψηφία ανθρώπων δεν βοηθούν καθόλου προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, η αλλαγή ξεκίνησε, θα την παρακολουθούμε, όπως και το θέμα του πρασίνου.

Γ.Δ.

 

Περιοδεία Χαρδαλιά στο Δ’ Σώμα

Περιοχές ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού αναμένεται να επισκεφθεί 12 και 13 Δεκεμβρίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Το πρόγραμμα των επισκέψεών του δεν είναι ακόμη γνωστό, ωστόσο οι επισκέψεις θα περιοριστούν μόνο σε χώρους τους στρατού και όπως μαθαίνουμε δε θα υπάρξουν άλλες συναντήσεις ή επαφές.

Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …