Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

0

 Περί Δικαιοσύνης
Το δείχνουν οι έρευνες, το παραδέχεται η Πολιτεία, το λένε και οι άνθρωποι Που ζουν καθημερινά τα προβλήματα από «μέσα»: n Δικαιοσύνη συνδέεται στο μυαλό των πολιτών με την αργοπορία, την ταλαιπωρία, συχνά τη δυσπιστία και αντίστοιχες αρνητικής χροιάς λέξεις.
Τέτοια ζητήματα ποιότητας, ρυθμού και αξιοπιστίας της ελληνικής Δικαιοσύνης τέθηκαν στο πλαίσιο της 37ης ετήσιας συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Για την ανάγκη ριζικής αλλαγής νοοτροπίας μίλησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Ντογιάκος, για δυσκολίες παρά τις οποίες η Δικαιοσύνη «μετασχηματίζεται τα τελευταία τρία χρόνια» μίλησε o υφυπουργός Γ. Κώτσηρας. Ο δρόμος, σε κάθε περίπτωση, φαντάζει μακρύς και απαιτητικός.
Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά για τους επόμενους μήνες την αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη της χώρας. Αυτός θα πρέπει να δώσει σαφείς απαντήσεις στο πού χρειάζονται (ή δεν χρειάζονται) νέες δομές, στο πού χρειάζονται (ή όχι) περισσότεροι δικαστές, στο πού καταγράφεται μεγαλύτερη βραδύτητα. Το στοίχημα της μεταρρύθμισης δεν πρέπει να χαθεί, αλλά να γίνει οργανωμένα με τη μέγιστη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι ζήτημα  θεσμικό, είναι θέμα δικαιωμάτων των πολιτών, είναι και κεφάλαιο αναπτυξιακό.
Γ.Δ.


Σπέκουλα με το Κολυμβητήριο Το έχω δηλώσει κατά το πρόσφατο παρελθόν ότι μαζί με τον Μάριο Κουτσουρίδη υπήρξα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΞ. Η προϊστορία μου εκεί ήταν αιτία να έχω ενδιαφερθεί αρκετά για την τύχη του Κολυμβητηρίου.
Τότε που για χρόνια ήταν κλειστό και σε φάση απαξίωσης και λεηλασίας.
Με λύπη ως εκ τούτου είδα το κείμενο της σημερινής διοίκησης του Ομίλου με το οποίο εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το κλείσιμο της δεξαμενής για να γίνουν έργα συντήρησης.
Το ύφος και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης με εξέπληξαν δυσάρεστα, δεν το κρύβω.
Όπως δεν μπορούν να κρύψουν κάποιοι τη στόχευσή τους εις βάρος του δήμου.
Γ.Δ.


Δεν είναι ιδιοκτήτες
Προφανώς αναγνωρίζω το υπαρκτό και δικαιολογημένο ενδιαφέρον της διοίκησης του ΚΟΞ για την λειτουργία του Κολυμβητηρίου. Το χρειάζονται, γίνονται οι προπονήσεις των αθλητών.
Όμως από του σημείου αυτού μέχρι της συμπεριφοράς ως ιδιοκτήτες, υπάρχει απόσταση.
Βεβαίως το Κολυμβητήριο έχει ανάγκη συντήρησης όταν υπερλειτουργεί όπως είναι γνωστό κι αυτή πρέπει να γίνεται εγκαίρως πριν συμβεί κάποια σοβαρή βλάβη που θ’ απαιτήσει μεγαλύτερο χρόνο αποκατάστασης.
Ας κατέβουν ως εκ τούτου οι φωνές, ας αντιληφθούν όλοι πως με την κατανόηση και τη συνεργασία λύνονται τα προβλήματα κι όχι με καταγγελίες και αίσθηση ιδιοκτήτη του Κολυμβητηρίου εκ μέρους του ΚΟΞ.
Γ.Δ.


Δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ
Πάμε από την αρχή για κάποια βασικά πράγματα της πολιτικής ζωής.
Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να έχει ευθύνη ένας κομματικός σχηματισμός για τα έργα και τις ενέργειες ενός μέλους, ενός βουλευτή.
Η ευθύνη είναι αποκλειστικά προσωπική και ποτέ ομαδική. Αυτό οφείλουμε να το ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα στο μυαλό μας.
Για ό,τι έκανε, στο βαθμό που θ’ αποφασίσει η Δικαιοσύνη Βρυξελλών, αφορά την ίδια την κυρία Καϊλή. Σε καμία περίπτωση δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ κι ούτε έχει ευθύνη γι’ αυτό.
Τα έργα και οι ενέργειες του καθενός αποτελούν προσωπική επιλογή και ευθύνη, όχι συλλογική.
Γι’ αυτό θα είναι το λιγότερο άδικο να πληγωθεί μια ολόκληρη παράταξη στην παρούσα υπόθεση της Εύας Καϊλή. Αφορά αποκλειστικά την ίδια και μόνον κι επειδή ακριβώς θεωρείται σοβαρή παρεκτροπή διεγράφη αμέσως από το ΠΑΣΟΚ.
Γ.Δ.


Θέμα της κυβέρνησης τα δάνεια των Παλιννοστούντων
Κάνω μια υπόθεση εργασίας για να προχωρήσω στο σχόλιό μου.
Περίοδος Δημαρχόπουλου στον δήμο Ξάνθης. Τα δάνεια των Παλιννοστούντων υπήρχαν και τότε, η εκκρεμότητα επίσης, διαμαρτυρίες των ελληνοποντίων. Διαμαρτυρίες αλλά προς ποιον αποδέκτη; Σίγουρα την κυβέρνηση διότι το πρόβλημα μόνο από κει μπορεί να λυθεί κι όχι από το δήμο.  Είναι έτσι; Είναι.
Άρα σήμερα που το θέμα επανήλθε λόγω εκλογών, οι ενδιαφερόμενοι που θα έπρεπε να διεκδικήσουν για τη λύση του; Την κυβέρνηση φυσικά, όχι τον δήμο Ξάνθης.
Όμως, καθοδηγούμενοι οι Παλιννοστούντες, μεταθέτουν το αίτημά τους, κι αντί να πάνε στον κυβερνητικό βουλευτή, ζητούν τα ρέστα από τον δήμο Ξάνθης.
-Αντιπολίτευση λοιπόν επιζητούν να κάνουν, όχι να λύσουν το θέμα μέσω της κυβέρνησης.
Και μεταξύ μας, κανείς από την αντιπολίτευση δεν θέλει να λυθεί μέχρι τις εκλογές για να «κάνει παιγνίδι» με τους ελληνοπόντιους.  Πατριώτες μου είναι αλλά τους δουλεύουν ψιλό γαζί.
Γ.Δ.


Αρκεί να γίνεται αντιπολίτευση
Το ίδιο θέμα των στεγαστικών δανείων των Παλιννοστούντων δεν είναι νέο. Έχει προϊστορία. Όπως δεν είναι μόνο θέμα της Ξάνθης αλλά και της Ροδόπης. Εκεί όμως ζητούν προς την σωστή κατεύθυνση να λύσουν το θέμα, όχι από τους δήμους.
Ήδη δε τοπικός βουλευτής Ροδόπης έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στη βουλή. Εδώ δεν υπάρχει τίποτε παρόμοιο. Ούτε Ζεϊμπέκ, ούτε Μπαράν Μπουρχάν είπαν τίποτε. Κι αυτό διότι γνωρίζουν πως το πρόβλημα δε λύθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέρθηκε στη Ν.Δ. που δε δείχνει διάθεση ν’ ασχοληθεί να το λύσει επίσης. Κι όμως, η αντιπολίτευση του δήμου Ξάνθης ζητά ευθύνες από το δήμο Ξάνθης και να το λύσει αυτός.
-Σοβαρά και μη σοβαρά στον βωμό της αντιπολίτευσης.
Γ.Δ.


Αιολικά πάρκα στη θάλασσα
Οι «οικολόγοι» ας ετοιμάζονται, ας βάλουν τα ρούχα της δουλειάς τους, της διαμαρτυρίας, ας ψάξουν για νέα επιχειρήματα, θαλάσσια αυτή τη φορά.
Τι εννοώ; Διαβάστε: «Τον Μάιο του 2023 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει συγκεκριμένους στόχους μέχρι τα τέλη του 2027, φτάνοντας μέχρι το Γ΄ τρίμηνο του 2028, όταν θα ξεκινήσει η κατασκευή των υπεράκτιων αιολικών πάρκων».
Και φθάσαμε στο ζουμί της υπόθεσης. Από το 2030 και μετά θα δούμε στην Ελλάδα τις πρώτες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες με πρώτες υποψήφιες θαλάσσιες περιοχές αυτές που βρίσκονται ανοιχτά της Θράκης και της Κρήτης.
Για να δούμε λοιπόν τώρα τι θα υποστηρίξουν οι αρνητές της ανάπτυξης. Απλά θυμίζω πως η Βόρεια Θάλασσα είναι γεμάτη ανεμογεννήτριες…
Γ.Δ.


Η απάντηση του Στράτου Κοντού
Θέλοντας ν’ απαντήσω σε μια πρόσφατη ερώτηση εάν γνωρίζω που βρίσκεται το θέμα του Στράτου Κοντού κι αν αποφάσισε σχετικά να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος, επικοινώνησα μαζί του για να έχω την άποψή του.
Του έθεσα την ερώτηση και ιδού η απάντησή του προς τους συμπολίτες.
«Όταν χτίζεται κάτι από την αρχή, θέλει δουλειά αλλά και υπομονή. Είναι σα να χτίζεις ένα σπίτι. Ξεκινάς από τα θεμέλια και σιγά-σιγά το ολοκληρώνεις.
Γίνεται κάτι διαφορετικό για να μπορείς να μπεις μέσα.
Απαντώ λοιπόν έτσι στην ερώτηση εάν το ενδιαφέρον μου για το δήμο Ξάνθης υπάρχει ή όχι.
Χρειάζεται δουλειά και υπομονή για να χτιστεί ένα γερό σπίτι.
Δηλώνω όμως προς τους συμπολίτες μου πως ούτε υποψήφιος βουλευτής ούτε υποψήφιος περιφερειάρχης ενδιαφέρομαι να είμαι. Όταν όλα ολοκληρωθούν, θα γίνει η ανακοίνωση».
Γ.Δ.


Τα θεάματα πληρώνονται
Αδιαμφισβήτητα η φετινή φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου συγκέντρωσε τον περισσότερο κόσμο από ποτέ. Και αυτό είναι κάτι θετικό. Βέβαια οφείλεται στο γεγονός ότι ακολούθησε και συναυλία με τους καλλιτέχνες Άσπα και Kings , είχε παρέλαση, διάφορα happenings και πυροτεχνήματα. Ωστόσο δεν έλειψαν οι γκρίνιες με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επιλογή των καλλιτεχνών αλλά και επικρίσεις για τα λεφτά που ξοδεύει ο δήμος σε καιρούς ενεργειακής ακρίβειας ενώ θα έπρεπε να δίνει το παράδειγμα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι μια σωστή προσέγγιση ωστόσο ο αντίλογος είναι ότι δημοτική αρχή ήθελε να προσφέρει θέαμα στους δημότες, να τους ψυχαγωγήσει, να τους φτιάξει την διάθεση. Θεμιτό κι αυτό.
Σ’ ότι αφορά το κόστος των εκδηλώσεων στης ακρίβειας τον καιρό οι καλλιτέχνες έλαβαν 10.300 ευρώ (+ΦΠΑ) ενώ σε πυροτεχνήματα για τέσσερις εκδηλώσεις σε Ξάνθη και Σταυρούπολη αλλά και την Πρωτοχρονιά θα …καούν 11.000 ευρώ!
Μ.Ξ.  


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…