Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

0

Μετακινήσεις
Προσωπικά δεν με ξαφνιάζουν οι μετακινήσεις βουλευτών και δημοτικών συμβούλων.
Τόσα χρόνια στη δημοσιογραφία κι αν δεν είδαν τα μάτια μου μετακινήσεις από τον ένα πολιτικό χώρο στον άλλο, μεταγραφές, εξαγορές, προσχωρήσεις.
Μεταξύ μας τώρα, ερμηνεύοντας με ρεαλισμό το όλο θέμα, δεν κρίνω αυστηρά την επιθυμία ενός αξιόλογου ατόμου να μετακινηθεί από τη μια παράταξη στην άλλη, κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου πλέον οι εκλογές δεν έχουν κομματικό χαρακτήρα.
Γι’ αυτόν τον βασικό λόγο αξιολογώ πως είναι δικαίωμα η μετακίνηση εάν βέβαια υπάρχει και κάποιος λόγος ή αιτία, τότε ναι, αυτή η αλλαγή δικαιολογείται κιόλας.
Προσωπικά δε μένω σ’ αυτές τις ιστορίες. Αξιολογώ εάν η γάτα πιάνει ποντίκια σε όποια αυλή κι αν βρεθεί…
Γ.Δ.


Ευχές
Αναγνωρίζω ότι πρόκειται για μία ανθρώπινη ανάγκη η έκφραση ευχών προς τους συνανθρώπους μας. Ευχές που εκφέρονται πάντα για το καλό, την ευτυχία, την ευημερία, την υγεία και άλλα που αποτελούν θετικά δεδομένα στη ζωή.
Οι ευχές λοιπόν αποτελούν μια ανθρώπινη επικοινωνία η οποία υπάρχει εδώ και παρά πολλά χρόνια. Σήμερα μάλιστα οι ευχές, προφορικές ή γραπτές (μηνύματα κλπ ηλεκτρονικά)  έχουν κυριαρχήσει και τις ακούει κανείς με μεγάλη συχνότητα.
Ευχές λοιπόν και από μας. Από την διεύθυνση, τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες της εφημερίδας. Για μια ζωή τη νέα χρονιά Ειρηνική, Δημιουργική, με Υγεία και Αγάπη.
Ας ελπίσουμε το 2023 να’ ναι όλα αυτά.
Γ.Δ.


Το «ρολόι της Αποκάλυψης» στο κόκκινο
Πιο κοντά από ποτέ σ’ έναν πυρηνικό πόλεμο βρίσκεται ο πλανήτης μας τη χρονιά που ξημερώνει σε λίγες ημέρες, προειδοποιούν οι επιστήμονες που χειρίζονται το «ρολόι της Αποκάλυψης».
Όταν έμπαινε το 2022, κανείς δεν περίμενε  ότι ο πλανήτης θα βρισκόταν σε κίνδυνο από πυρηνική καταστροφή, ωστόσο μετά τις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία ο κίνδυνος αυτός επανήλθε δριμύτερος πρώτη φορά μετά από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Επιπλέον η κλιματική αλλαγή προκάλεσε φέτος σοβαρές πλημμύρες στο Πακιστάν, έναν άνευ προηγουμένου καύσωνα 70 ημερών στην Κίνα, καταστροφή των καλλιεργειών στο Κέρας της Αφρικής, ενώ δημιούργησε συνθήκες Ανταρκτικής στις ΗΠΑ και τον Καναδά πρόσφατα.
Ωστόσο ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον πλανήτη το 2023 θα είναι η χρήση πυρηνικών όπλων σύμφωνα με τους ειδικούς της GCF, μιας σουηδικής ομάδας που αξιολογεί τους καταστροφικούς κινδύνους. Η οποία προειδοποίησε ότι το 2023 η απειλή πυρηνικών όπλων είναι η μεγαλύτερη από το 1945 όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστρεψαν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Η ετήσια έκθεση της ομάδας προειδοποιεί ότι μια πλήρης ανταλλαγή πυρηνικών όπλων, εκτός από την πρόκληση τεράστιων απωλειών σε ζωές, θα προκαλούσε σύννεφα σκόνης που θα σκίαζαν τον ήλιο, μειώνοντας την ικανότητα παραγωγής τροφής και εγκαινιάζοντας «μια περίοδο χάους και βίας, που το μεγαλύτερο μέρος του επιζώντος παγκόσμιου πληθυσμού θα πέθαινε από την πείνα».
Το 2022 ήταν καταστροφικό για τον πλανήτη, με πόλεμο, με ακραία ενεργειακή και κλιματική κρίση και φτώχεια. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται και μία νέα εστία να φουντώνει στη γειτονιά μας, στο Κόσσοβο, όλα δείχνουν ότι το 2023 θα είναι άλλη μια δύσκολη χρονιά…
Κ.Λ.


Ένταση στη γειτονιά μας
Ότι δεν χρειαζόμασταν την περίοδο αυτή, εμφανίστηκε στη Βαλκανική μας περιοχή. Όπως μεταδίδουν τα ρεπορτάζ από το Κόσοβο, πυροβολισμοί αναφέρθηκαν από το ΝΑΤΟ κοντά σε περίπολο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου Σέρβοι διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα με στόχο να εμποδίσουν την ανάπτυξη αστυνομικής δύναμης από την Πρίστινα στην περιοχή.
Περίπου 3.760 στρατιώτες έχουν επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση των εθνοτικών εντάσεων στην περιοχή. Από τις 10 Δεκεμβρίου, Σέρβοι έχουν στήσει οδοφράγματα ζητώντας την απελευθέρωση ενός ομοεθνούς τους πρώην αστυνομικού που συνελήφθη με την κατηγορία της επίθεσης εναντίον εν ενεργεία αστυνομικών κατά τη διάρκεια προηγούμενης κινητοποίησης διαμαρτυρίας.
Ένταξη, οξύτητα, πυροβολισμοί, εθνικισμοί. Τα λάθη των ΗΠΑ πληρώνει η περιοχή, η οποία δημιούργησε ένα πολιτειακό μόρφωμα εκεί που δεν έπρεπε και το μόνο που κατάφερε είναι να δημιουργήσει άλλο ένα πρόβλημα στα Βαλκάνια.
-Είναι ν’ απορείς με τα λάθη που κάνουν «μεγάλα» κράτη. Τα οποία βέβαια δεν θα πληρώσουν αυτά, αλλά πάλι τα γύρω από το Κόσοβο.
Γ.Δ.


Η πιο ζεστή Πρωτοχρονιά
Ότι το κλίμα άλλαξε δραματικά δεν είναι σημερινή διαπίστωση. Ήδη τα μηνύματα έρχονται εδώ και χρόνια με τις ακραίες εκδηλώσεις σε πλανητικό επίπεδο.
Για την πιο θερμή Πρωτοχρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου. Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, αν επαληθευτούν τα προγνωστικά του καιρού,  θα πρόκειται για τη θερμότερη Πρωτοχρονιά  που έχει καταγραφεί ποτέ σε όλη την Ευρώπη: «Η φετινή Πρωτοχρονιά θα πρόκειται ίσως για τη  θερμότερη έναρξη ενός νέου έτους που έχει καταγραφεί ποτέ στη μετεο ιστορία της Ευρώπης!».
Συνεχίζει λέγοντας πως «το σύνολο των χωρών της Ευρώπης βαδίζει τις επόμενες ημέρες σε μια νέα θερμή εισβολή, η οποία και θα αποτελειώσει σταδιακά την όποια εναπομείνασα χιονοκάλυψη ακόμα και κοντά στα 2000μέτρα στα περισσότερα χιονοδρομικά της!» Τέλος, αναφέρει πως το κρύο ενδεχομένως να έρθει μετά τις 11-13 του Γενάρη.
Γ.Δ.


Χωρίς χιόνι ο Λειβαδίτης
Ρίχνοντας μια ματιά στη «γειτονιά» μας, διαπιστώνουμε πως το χιόνι αποτελεί άγνωστο είδος εν ανεπάρκεια. Τα χιονοδρομικά θα καταλήξουν ή να κλείσουν ή να παράγουν δικό τους τεχνιτό χιόνι. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στον ορεινό όγκο της περιοχής Λειβαδίτη, στο Δασικό Χωριό και πιο πάνω. Χιόνισε πριν μέρες μ’ ένα χιόνι 1-2 πόντους που γρήγορα μάλιστα εξαφανίστηκε. Χιόνι βέβαια αυτό δεν το λες. Άλλες χρονιές, από Νοέμβριο άρχιζε να χιονίζει στα βουνά και το χιόνι υπήρχε μέχρι τον Απρίλιο.
Δε θα ξεχάσω δε το χιόνι του 1963 και μέσα στην πόλη που κράτησε για ένα μήνα περίπου κλειστά τα σχολεία.
-Άλλαξαν οι άνθρωποι, άλλαξε αρνητικά και το κλίμα.
Γ.Δ.


Ευθύνη των κυβερνήσεων
Πολικό ψύχος στην Αμερική, πλημμύρες αλλού, χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες. Εξαφανίστηκε το μέτρο, έχουμε τα άκρα. Το εύκρατο κλίμα μειώνεται, οι εποχές από τέσσερις τείνουν να γίνουν δύο, Χειμώνας – Καλοκαίρι.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πριν από μερικά χρόνια έμοιαζαν με σενάριο επιστημονικής φαντασίας είναι σήμερα μια δυσοίωνη πραγματικότητα. Γιατί αυτές οι αλλαγές στο κλίμα δεν μπορούν παρά να προμηνύουν ένα ακόμη χειρότερο κοντινό μέλλον στην περίπτωση που δεν κινητοποιηθούν όλοι, κυβερνήσεις, βιομηχανία και πολίτες.
Πλέον ο κίνδυνος είναι εδώ, η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και μας δείχνει τα δόντια της.
Οι ευθύνες πλέον για ΟΛΟΥΣ είναι υπαρκτές, τις ζούμε και πρώτες απ’ όλους οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι κυβερνήσεις. Κάθε ολιγωρία από δω και πέρα θα είναι επικίνδυνη.
Γ.Δ.


Η επιλογή της Ειρήνης Χαριτωνίδου
Κεραυνός εν αιθρία η διαφοροποίηση της Ειρήνης Χαριτωνίδου από την παράταξη «Ξάνθη για Όλους», που είχε σαν αποτέλεσμα τη διαγραφή της από τον επικεφαλής Σάββα Μελισσόπουλο. Και λέμε ότι ήταν μια αιφνιδιαστική απόφαση γιατί δεν είχε δώσει δείγματα ότι διαφωνεί με την σύμπραξη των «4» νωρίτερα, δεν είχε διαφοροποιηθεί όταν ανακοινώθηκε 2 χρόνια πριν. Εύλογο λοιπόν το ερώτημα γιατί τώρα ή μήπως αυτή ήταν μια προσχηματική αιτιολογία; Είναι επίσης και κάπως περίεργη αυτή η απόφαση γιατί είναι τελείως …απολιτίκ αν τελικά μεταπηδήσει στην παράταξη του δημάρχου Μ. Τσέπελη, κάτι που δεν χαρακτήριζε την κα Χαριτωνίδου,  που ήταν γέννημα θρέμμα του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια κάπου θολώνει τα νερά ότι της έγιναν προτάσεις από το ΠΑΣΟΚ για το ψηφοδέλτιο αλλά και τον περιφερειάρχη Χρ. Μέτιο να συμμετέχει στον συνδυασμό του. Σε κάθε περίπτωση πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει καταλήξει να είναι υποψήφια με τον συνδυασμό του Μανώλη Τσέπελη και μάλιστα αν εκλεγεί θα είναι αντιδήμαρχος.
Ναι συμβαίνουν αυτά στην πολιτική και η κα Χαριτωνίδου διαθέτει την εμπειρία να τα διαχειριστεί.
Βέβαια οι ψηφοφόροι δεν είναι πρόβατα να τα σέρνεις όπου πας κι αυτό ισχύει για όλους, αλλά αυτό μάλλον θα το έχει ζυγίσει καλά πριν καταλήξει στην απόφαση αυτή.
Μ.Ξ.  


Υποψήφια η Λίτσα Μιχαηλίδου με Σάββα Μελισσόπουλο
Μπορεί η κα Χαριτωνίδου να αποχωρεί ωστόσο ουδείς αναντικατάστατος! Έτσι πληροφορίες αναφέρουν ότι υποψήφια με το σχήμα που θα ηγείται ο  Σάββας Μελισσόπουλος θα είναι η δικηγόρος και στέλεχος του χώρου Λίτσα Μιχαηλίδου. Η οποία όπως μάθαμε είχε κι αυτή πρόταση και από ΠΑΣΟΚ και από τον Χρ. Μέτιο; (Τι έγινε; Ο κ. Μέτιος  ρίχνει δίχτυα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ αβέρτα και ότι πιάσει;)
Σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε και στις δύο κυρίες καλή επιτυχία. Είναι και οι δυο αξιόλογες και τις χρειαζόμαστε σε θέσεις ευθύνης στην τοπική αυτοδιοίκηση!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…