Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

0

Βραβείο σε καθηγητή του ΔΠΘ
Η Ακαδημία Αθηνών επέλεξε και τίμησε και φέτος μια σειρά προσωπικοτήτων για το έργο τους, την προσφορά τους, την παρέμβασή τους στην Επιστήμη, τις Τέχνες, τα Γράμματα αλλά και την Κοινωνία. Έτσι, ανάμεσα σε αρκετούς που τιμήθηκαν για το επιστημονικό και ερευνητικό τους έργο είναι και ο ομότιμος καθηγητής Φυσικής Ανθρωπολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Αντώνιος Μπαρτσιώκας για τις ανακαλύψεις του στον τομέα της Παλαιοανθρωπολογίας και ειδικότερα για την από κοινού ανακάλυψη με τον Ισπανό καθηγητή Χουάν Λουΐς Αρσουάγκα ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι έπεφταν σε χειμερία νάρκη.
-Όντως αυτό δεν το γνώριζα και πράγματι ήταν μία σημαντική ανακάλυψη.
Γ.Δ.


Πολιτική λύση για το πρόβλημα των δανείων των παλιννοστούντων
Το πρόβλημα με τα δάνεια που αντιμετωπίζουν οι παλιννοστούντες της Ξάνθης συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Εκπρόσωπος της επιτροπής παρουσίασε όλες τις πτυχές του προβλήματος και ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο συμπαράσταση και στήριξη ώστε να επιλυθεί. Είναι όντως ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας που πήραν δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Όμως με νόμο του 2018 αυτή αποσύρθηκε και έμειναν ξεκρέμαστοι καθώς δόθηκε το δικαίωμα στις τράπεζες να τα διαπραγματευτούν και να ζητούν την αποπληρωμή τους. Τα δάνεια «έσπασαν» και μοιράστηκαν,  άλλα στην Εφορία, άλλα σε funds και άλλα σε τράπεζες. Και το αποτέλεσμα είναι να έχουν απομείνει κάποιοι ηλικιωμένοι χαμηλοσυνταξιούχοι να παρενοχλούνται και να απειλούνται καθημερινά από τις εισπρακτικές εταιρείες. Η αλήθεια είναι ότι έγιναν μεγάλα λάθη με ευθύνη της πολιτείας και των πολιτικών της εις βάρος αυτών των ανθρώπων. Κακοδιαχείριση, προχειρότητα αλλά και ένα μεγάλο σκάνδαλο έχουμε να θυμηθούμε σχετικά με τα δάνεια και τα σπίτια που κτίστηκαν σε οικοδομικά τετράγωνα χωρίς να μπορέσουν να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας. Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε τη στήριξή του και ενέκρινε μια επιτροπή για να επεξεργαστεί ένα ομόφωνο ψήφισμα και να εξουσιοδοτήσει τον δήμαρχο να κάνει ότι μπορεί μέσα στα αρμόδια υπουργεία ώστε να δοθεί μια λύση. Μια πολιτική λύση γιατί το θέμα είναι πολιτικό.
Μ.Ξ.


Μία επίσκεψη
Είναι γνωστό ότι η πόρτα των γραφείων μας πως είναι ανοιχτή για όλους.
Συμπολίτες, επισκέπτες, φίλοι, γνωστοί, είναι καλοδεχούμενοι.
Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους εκπροσώπους των κομμάτων, υποψήφιων βουλευτών, υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών.
Εξάλλου εκλογές θα έχουμε σε λίγο οπότε οι συζητήσεις είναι δεδομένες όπως και οι ανταλλαγές απόψεων και εκτιμήσεων.
Έτσι, το βράδυ της Τετάρτης είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και να έχουμε μια σύντομη συζήτηση πριν την συνέντευξη στο «Νέστος».
Απλός, χαμογελαστός, εκπρόσωπος της νέας γενιάς του ΠΑΣΟΚ, άνετος στη συζήτηση, κερδίζει τον συνομιλητή του.
Του ευχηθήκαμε καλή συνέχεια και επιτυχία στο έργο του το οποίο είναι ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό.
Γ.Δ.


Ασυλία τέλος
Ότι δεν τόλμησε να κάνει κάθε χώρα ξεχωριστά (όπως και η δική μας φυσικά), το έκανε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Τι έκανε; Αποφάσισε σε ό,τι αφορά τα όρια επίκλησης της βουλευτής ή υπουργικής ασυλίας πως εφεξής δεν θα μπορεί να κρύβεται κανείς πίσω από την υπουργική ασυλία για αδικήματα που είναι άσχετα με την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων.
Πράγμα που σημαίνει πως δεν θ’ αποφασίζει η εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά απευθείας η Δικαιοσύνη.  Κι αυτό διότι απέναντι στο νόμο όλοι οι πολίτες είναι ίσοι, είτε είναι υπουργοί είτε απλοί πολίτες.
Η υπόθεση ξεκίνησε από την βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη που υπέβαλε μήνυση εναντίον του τότε υπουργού Αμύνης Π.Καμμένου και ζήτησε την άρση της ασυλίας του για να δικαστεί για συκοφαντικό, εξυβριστικό εις βάρος της σχόλιο. Τότε, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε αρνηθεί και καταψήφισε την άρση ασυλίας.
Η Ευρωπαϊκή απόφαση αλλάζει τα δεδομένα και βάζει τέλος στην ασυλία γενικώς για βουλευτές και υπουργούς.
Γ.Δ.


Δικαίωμά του, αλλά…
Σε Δημοκρατικό κράτος ζούμε, ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ανθρώπων έχουμε κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα. Έτσι, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να εκφέρει τις απόψεις του και να επιθυμεί ν’ ασχολείται με τα κοινά. Η ενασχόληση όμως αυτή έχει και όρια όπως και  κανόνες. Δεν πρόκειται για κάτι απλό, συνηθισμένο του στυλ «μπαίνω-βγαίνω» και του «φεύγω-ξανάρχομαι».
Τώρα αν ο Γιάννης Παπαχρόνης έχει άλλη άποψη, είναι δικαίωμά του και τα σκυλιά δεμένα.
Το να επιστρέψει δηλαδή στα δημοτικά πράγματα από επικεφαλής ως απλός υποψήφιος, όπως δήλωσε ο Λύρατζης στη «Θράκη», κι αφού έχει παραιτηθεί εδώ και καιρό, είναι θα λέγαμε κάπως οξύμωρο και δείχνει μία λειτουργία όχι υπεύθυνη.
Μη ξεχάσει φυσικά να ρωτήσει για την όποια απόφασή του και τον γνωστό φίλο του. Ξέρει αυτός…
Γ.Δ.


Θέμα μεγάλο η ρευστότητα
Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις το γνωρίζουν «από πρώτο χέρι».
Η ρευστότητα είναι το Α και Ω σε μια οικονομική δραστηριότητα. Απλή αλλά σημαντική διαπίστωση. Η αγορά, η κάθε αγορά, παγκοσμίως έχει ανάγκη από ρευστό!
Γι’ αυτό οι επαγγελματίες ενδιαφέρονται οι πελάτες, οι συμπολίτες να έχουν χρήματα για να έχουν την ευχέρεια να ξοδέψουν σε αγορές κάθε μορφής, και να καλύψουν κάθε ανάγκη αλλά και επιθυμία τους κυρίως την περίοδο των γιορτών.
Κάθε που μπαίνουν οι συντάξεις, τα επιδόματα, οι ενισχύσεις, οι μισθοί, τα δώρα, η αγορά ανακουφίζεται αμέσως, παίρνει τα πάνω της.
Γνωστό είναι εξάλλου πως Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Πάσχα είναι οι καλύτερες περίοδοι για τον τζίρο των καταστημάτων.
Γ.Δ.


Υπάρχει ανεργία;
Η συζήτηση στην παρέα πήρε «φωτιά», ακούστηκαν αρκετές απόψεις, θετικές και αρνητικές και γενικά επικράτησαν δύο απόψεις. Η πρώτη ότι υπάρχει ανεργία αλλά επιλεκτική και η δεύτερη πως όποιος επιθυμεί όντως να δουλέψει και έχει κάποια προσόντα μπορεί να βρει εργασία.
Και πάλι το νόμισμα έχει τις δύο διαφορετικές όψεις.
Η μία που άνεργοι νέοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης επιθυμούν μεν να δουλέψουν αλλά ζητούν απευθείας υψηλές θέσεις, ενώ δεν διαθέτουν και ανάλογη εμπειρία.
Έτσι, συνεχίζουν να ψάχνουν στέλνοντας βιογραφικά και κάνοντας επιλογή.
Η άλλη πλευρά, αφορά το ρεαλισμό. Ψάχνει, βρίσκει παρεμφερή εργασία, προοδεύει και ανεβαίνει στην ίδια ή σε άλλη επιχείρηση.
-Αυτές λοιπόν οι δύο πλευρές υπάρχουν στην αγορά εργασίας. Διαλέγει ο άνεργος και αποφασίζει.
Γ.Δ.


Εμφανίστηκε καμήλα στην πλατεία
Όμορφη, ευχάριστη και γιορτινή εικόνα στο κέντρο της πόλης μας που ξάφνιασε τους Ξανθιώτες.
Εμφανίστηκε η Καμήλα, η αναπαράσταση του όμορφου αυτού εθίμου που έφεραν οι ανατολικοθρακιώτες στη νέα πατρίδα τους. Έθιμο που συνοδευόταν από νέους και νέες των Πολιτιστικών Συλλόγων Κουτσού και Ερασμίου.
Περιηγήθηκαν στο κέντρο με την παραδοσιακή τους μουσική και έδωσαν ένα διαφορετικό, καθαρά λαογραφικό τόνο στην ηλιόλουστη χθεσινή ημέρα.
Γ.Δ.


Όταν περισσεύει το θράσος
Και η κόντρα του επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη» Γιώργου Χατζηθεοδώρου με τον αντιδήμαρχο Μανώλη Φανουράκη καλά κρατεί στο δημοτικό συμβούλιο. Παρά το γεγονός ότι έχουν φτάσει και στα δικαστήρια με την δημοτική αρχή για δηλώσεις του σχετικά με τον κολυμβητήριο  ο κ. Χατζηθεοδώρου συνεχίζει απτόητος. Ο νέος κύκλος κόντρας άνοιξε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, και είχε ως πεδίο αντιπαράθεσης το δημοτικό πάρκινγκ. Ειδικότερα ο κ. Χατζηθεοδώρου αναφέρθηκε σε δηλώσεις του δημάρχου μόλις πριν 3 μήνες σε τοπική εφημερίδα σύμφωνα με τις οποίες το πάρκινκ χρειάζεται μόνο κάτι ψιλοπαρεμβάσεις και ότι έχει τις απαιτούμενες άδειες. Δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με τη νέα ανακοίνωση για την υπογραφή προγραμματικής για συμπληρωματικές μελέτες με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Κομοτηνής. Ο κ. Χατζηθεοδώρου κατέληξε λέγοντας πως η εφημερίδα που έγιναν οι δηλώσεις είναι μάλιστα φίλα προκείμενη προς την δημοτική αρχή. Αυτό  λειτούργησε σαν κόκκινο πανί για τον κ. Φανουράκη που είπε πως η δημοτική αρχή δεν έχει δικά της Μέσα και ότι κρίνει εξ ιδίων, υπενθυμίζοντάς του την δήλωσή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης βοήθησε ν’ ανοίξει ένα κανάλι για να έχει ένα Μέσο επικοινωνίας. Με φανερό εκνευρισμό ο κ. Χατζηθεοδώρου τον αποκάλεσε «Ψεύτη» και ο κ. Φανουράκης του απάντησε με το ηχητικό που κατέβασε στο κινητό του και ακούστηκε η  επίμαχη δήλωση Χατζηθεοδώρου.
Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους και δεν έχουν την πολιτική εντιμότητα να παραδέχονται τις δηλώσεις και τα πεπραγμένα τους κατηγορώντας μάλιστα τους άλλους ότι είναι ψεύτες!.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…