Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο Θ. Καλαϊτζής τοποθετείται για την απόφαση του ΣτΕ και την επόμενη μέρα στην τοπική αυτοδιοίκηση

Ο Θ. Καλαϊτζής τοποθετείται για την απόφαση του ΣτΕ και την επόμενη μέρα στην τοπική αυτοδιοίκηση

0

«Η απλή αναλογική δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα αντί να επιλύσει», υποστηρίζει

 

Εκτιμά δε πως θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας μέχρι τις εκλογές

 

 

Σοβαρά εμπόδια για την επόμενη μέρα στην τοπική αυτοδιοίκηση και έως τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 φέρνει η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματικό το νόμο Θεοδωρικάκου για τη μεταβολή της σύνθεσης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Μια απόφαση που δεν έχει μεν αναδρομική ισχύ ώστε να ακυρώνονται οι έως τώρα αποφάσεις των επιτροπών ωστόσο ορίζει την επιστροφή στην προγενέστερη κατάσταση, γεγονός και δημιουργεί μεγάλα κωλύματα στην λειτουργία των δήμων στις περιπτώσεις που υπάρχουν «εύθραυστες» πλειοψηφίες και να διοικηθεί ο δήμος απαιτείται ευρεία συναίνεση.

Ο νομικός και με θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση Θ. Καλαϊτζής μιλά στο «Ε» για την απόφαση του ΣτΕ και την επόμενη μέρα στο δήμο Ξάνθης

Το ζητούμενο πλέον είναι η λειτουργικότητα των δήμων την επόμενη μέρα για τους 9 εναπομείναντες μήνες μέχρι τις εκλογές,  όπως και του δήμου Ξάνθης που υπάγεται στις προαναφερόμενες περιπτώσεις καθώς η δημοτική αρχή είχε τον ίδιο αριθμό συμβούλων με την μείζονα αντιπολίτευση. Ωστόσο από τις εκλογές μέχρι τώρα οι ισορροπίες έχουν διαφοροποιηθεί στο δήμο Ξάνθης δεδομένου ότι έχουν αποχωρήσει δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη της αντιπολίτευσης και έχουν ενταχθεί στην διοικούσα παράταξη. Παρά ταύτα η αλλαγή αυτή και η επαναφορά όλων των αρμοδιοτήτων στο δημοτικό συμβούλιο πιθανόν να προκαλέσει κραδασμούς στην λειτουργία του δήμου. Την άποψή του για  το ζήτημα αυτό καταθέτει στο «Ε» ο νομικός με πολλά χρόνια εμπειρία από την θητεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση κ. Θεολόγος Καλαϊτζής: «Θεωρώ ότι  ο νόμος Θεοδωρικάκου ήταν μια λύση ανάγκης για  να εξασφαλιστεί η διοικητική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ήταν κόντρα στο εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής δημιουργώντας ουσιαστικά μια πλασματική πλειοψηφία. Η απλή αναλογική δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα αντί να επιλύσει. Το γερμανικό μοντέλο για παράδειγμα διασφαλίζει την διοικητική λειτουργία του δήμου που είναι αρμοδιότητα ενός Διοικητή διορισμένου και με μεγάλη θητεία κι όχι αιρετού. Στην χώρα μας δεν υπάρχει  ακόμη κουλτούρα για μια τέτοια λειτουργία όπου θα πάψει το δημοτικό συμβούλιο να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης. Μια τέτοια λειτουργία θέτει σε κίνδυνο την λειτουργικότητα του δήμου».

«Το θέμα δεν είναι νομικό είναι πολιτικό»

Επιπρόσθετα ο κ. Καλαϊτζής σημειώνει πως το θέμα είναι πολύ σοβαρό και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα προβλήματα που θα προκύψουν, ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες καθώς το 2023 είναι μια εκλογική χρονιά και η πολιτική αντιπαράθεση θα κορυφωθεί: «Όταν η αντιπολίτευση δεν λειτουργεί με στόχο αλλά με άρνηση, όταν υπάρχει στην θέση η αντίθεση, σίγουρα θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στην λειτουργία ενός δήμου. Το θέμα δεν είναι νομικό είναι πολιτικό».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …