Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ο συλλογικός τόμος «Στους δρόμους του πολέμου και της καταστροφής 1919-1922» φιλοξενείται από το Βιβλιοπωλείο Δύο

Ο συλλογικός τόμος «Στους δρόμους του πολέμου και της καταστροφής 1919-1922» φιλοξενείται από το Βιβλιοπωλείο Δύο

0

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη από τις εκδόσεις Εκτός των Τειχών

Την Τετάρτη στις 14 Δεκεμβρίου στις 7:00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου «Στους δρόμους του πολέμου και της καταστροφής 1919-1922» υπό την διοργάνωση του Βιβλιοπωλείου Δύο και των εκδόσεων Εκτός των Τειχών. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν με τους παρευρισκόμενους ο Δημήτρης Παυλίδης, ο Στέφανος Σκορδάνης και ο Στέφανος Χατζησάββας οι οποίοι ανήκουν στην συγγραφική ομάδα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο από τις εκδόσεις Εκτός των Τειχών:
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η συλλογική προσπάθεια που έγινε για το βιβλίο ‘Στους δρόμους του πολέμου και της καταστροφής’ επιχειρεί να απαντήσει σε απόψεις που κυκλοφορούν πάνω στο ζήτημα. Ο στόχος δεν είναι να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια, αν και αναπόφευκτα αγγίζει και αυτήν την πλευρά. Το βιβλίο είναι κατά βάση πολιτικό, επιχειρεί μια πολιτική αποτίμηση της περιόδου και των γεγονότων και φιλοδοξεί να συμβάλλει στην σύνδεσή τους με το σήμερα, από την πλευρά όμως των λαών και των πραγματικών συμφερόντων τους, που είναι αντίθετα τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία. Γιατί είναι βέβαιο πως η περίοδος εκείνη είναι πολύ διδακτική πάνω σε τέτοια ζητήματα, που είναι ακόμα επίκαιρα.

Η έκδοση περιλαμβάνει 15 κείμενα που καλύπτουν αρκετές πλευρές των γεγονότων. Τις πολιτικές και πολεμικές εξελίξεις, τους μύθους και τις αλήθειες, τόσο πριν, όσο και μετά το ’22, το πρωτοφανές προσφυγικό κύμα, την ανταλλαγή πληθυσμών και τους μη ανταλλάξιμους, τη στάση της Σοβιετικής Ρωσίας, το αντιπολεμικό κίνημα και το κίνημα των Παλαιών Πολεμιστών, αλλά και την επίδραση της Μικρασιατικής Καταστροφής στη λογοτεχνία. Επίσης, βιωματικές αφηγήσεις απογόνων προσφύγων από την Τούμπα, την Ευκαρπία και τα Χανιά και μια μελέτη πάνω στους εργάτες πρόσφυγες της Νέας Ιωνίας. Τέλος, μια τοποθέτηση του ΚΚ Τουρκίας Μ/Λ πάνω στην ανάπτυξη του κεμαλισμού. Την έκδοση συμπληρώνουν δυο παρατήματα, ένα χρονολόγιο των βασικών γεγονότων και ορισμένα κείμενα της εποχής, και αρκετό φωτογραφικό υλικό.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πόλις Ονείρων: Το αγαπημένο φεστιβάλ της Ξάνθης που γεμίζει την πόλη με μουσική

Θα πραγματοποιηθεί 3-7/5. Θα συμμετέχουν 24 Μουσικά Σχολεία εκ των οποίων τέσσερα από το ε…