Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο Χ. Ζεϊμπέκ ζητά να συμπεριληφθεί η περιοχή Σταυρούπολης στο επίδομα θέρμανσης καυσόξυλων και βιομάζας

Ο Χ. Ζεϊμπέκ ζητά να συμπεριληφθεί η περιοχή Σταυρούπολης στο επίδομα θέρμανσης καυσόξυλων και βιομάζας

0

Έχει εξαιρεθεί καθώς ο συντελεστής της έχει ελάχιστη απόκλιση από το όριο που θέτει η ΥΑ για τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης

 

Επερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ σχετικά με την μη συμπερίληψη περιοχών του δήμου Ξάνθης στη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για καυσόξυλα και βιομάζα, πράγμα, που, όπως τονίζει ο βουλευτής οδηγεί σε αδιέξοδο τους κατοίκους του ορεινού όγκου.

Στο κείμενο της ερώτησής του ο βουλευτής σημειώνει «με την υπ’ αριθ. Α.1156 / 03-11-2022 Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίστηκαν τα κριτήρια χορήγησης επιδόματος θέρμανσης, καθώς επίσης και οι περιοχές των οποίων οι κάτοικοι δικαιούνται την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για καυσόξυλα και βιομάζα (πέλετ).

Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι περιοχές του Δήμου Ξάνθης δεν συμπεριλαμβάνονται στις επιλέξιμες για την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για καυσόξυλα και βιομάζα. Εκ πρώτης όψεως, η επιλογή αυτή δικαιολογείται λόγω του χαμηλού υψομέτρου της πόλης της Ξάνθης και του γεγονότος ότι δεν συγκαταλέγεται στις ορεινές περιοχές. Ως εκ τούτου, η πόλη της Ξάνθης καθώς και οι πεδινές περιοχές του Δήμου δικαιούνται μόνο επιδότηση πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Ωστόσο, μείζον ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι ακόμα και ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Δήμου δεν επιδοτούνται για καυσόξυλα ή βιομάζα, αλλά μόνον για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μέσα σε αυτές και η κοινότητα της Σταυρούπολης.

Πράγματι, οι κάτοικοι της συγκεκριμένης κοινότητας, αν και διαβιούν σε ορεινή περιοχή, στην οποία δεν υπάρχει παροχή φυσικού αερίου, ενώ η προμήθεια πετρελαίου καθίσταται δυσχερής, λόγω της απόστασης από την πόλη, του παραμελημένου οδικού δικτύου και της παλαιότητας των οικιών – καθώς ελάχιστες από αυτές διαθέτουν λέβητες πετρελαίου – στερούνται του επιδόματος θέρμανσης από εναλλακτικές πηγές (καυσόξυλα, βιομάζα). Ως αποτέλεσμα, το επίδομα θέρμανσης καθίσταται “κενό γράμμα” για τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής.

Παράλληλα, καίτοι, άλλοι οικισμοί του Δήμου Ξάνθης, όπως το Λυκοδρόμιο, το Καρυόφυτο και ο Λειβαδίτης δικαιούνται το ως άνω επίδομα από εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, και ορθώς, η περιοχή της Σταυρούπολης εξαιρείται αν και υπάγεται στον ορεινό όγκο, διότι κατά το άρθρο 1 παρ. 3 της ως άνω απόφασης διαθέτει συντελεστή κατώτερο του 0,8. Συγκεκριμένα, η διάταξη αναφέρει ότι “Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8”. Επομένως, η Σταυρούπολη με συντελεστή με μηδαμινή απόκλιση, μόλις 0,79, εξαιρείται της ρύθμισης.

Τέτοιες ανελαστικές ρυθμίσεις σε περιόδους ενεργειακής κρίσης, προφανώς εξωθούν τους κατοίκους σε αδιέξοδο και στα όρια της ενεργειακής φτώχειας και δη τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής, όπου η χειμερινή περίοδος διαρκεί 7 μήνες με θερμοκρασίες υπό του μηδενός».

Ο κ. Ζεϊμπέκ ρωτά τον υπουργό: Με δεδομένο τον αποκλεισμό της περιοχής της Σταυρούπολης Ξάνθης από το επίδομα θέρμανσης καυσόξυλων και βιομάζας,  για λόγους που δεν σχετίζονται με τον ορεινό χαρακτήρα της περιοχής, προτίθεται να επανεξετάσει την στάση του και να την συμπεριλάβει  στις επιλέξιμες περιοχές για το επίδομα θέρμανσης με τις ως άνω εναλλακτικές μορφές;

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΜΘ συναντήθηκε ο Μιχάλης Αμοιρίδης

Συζήτησαν για θέματα υποδομών στην Περιφέρεια. Παρών και ο Αντώνης Πασχάλης «Σε πολλά σημα…