Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Νέα δεδομένα στην τοπική αυτοδιοίκηση από την απόφαση του ΣτΕ

Νέα δεδομένα στην τοπική αυτοδιοίκηση από την απόφαση του ΣτΕ

0

Έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Θεοδωρικάκου περί κυβερνησιμότητας και της μεταφοράς αρμοδιοτήτων του Δ.Σ. στις επιτροπές

 

Σ. Μελισσόπουλος: «Μας δικαιώνει και επιβεβαιώνει τις θέσεις μας η απόφαση του ΣτΕ» – Χ. Δημαρχόπουλος: «Εγείρεται πλέον θέμα νομιμότητας των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής»

 

Αναταράξεις προκαλεί στην τοπική αυτοδιοίκηση η απόφαση υπ’ αριθμ. 2377/2022 απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ( ΣτΕ), του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο νόμος Θεωδορικάκου περί κυβερνησιμότητας και ειδικότερα για την μεταβολή της σύνθεσης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής των Δήμων της χώρας. Ειδικότερα σε πρώτο βαθμό «το Γ’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) είχε κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Θεωδορικάκου, τον Απρίλιο όσον αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή. Είχαν κριθεί αντισυνταγματικές η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και η συγκρότηση των επιτροπών αυτών με πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των παρατάξεων των δημάρχων. Η απόφαση της Ολομέλειας έρχεται πλέον να επικυρώσει αυτή την απόφαση και να κρίνει οριστικά αντισυνταγματικό το νόμο Θεωδορικάκου όσον αφορά στην συγκρότηση των Επιτροπών των δήμων, οι οποίοι αναγκαστικά θα πρέπει να προχωρήσουν σε ανασυγκρότηση αυτών. Να σημειώσουμε ότι το ζήτημα εξετάζεται  από το νομικό τμήμα της ΚΕΔΕ, ενώ αναμένεται η απόφαση του ΥΠΕΣ.

Σ. Μελισσόπουλος: «Μας δικαιώνει η απόφαση του ΣτΕ»

Να σημειώσουμε σ’ ότι αφορά τον δήμο Ξάνθης οι αλλαγές που ενδεχομένως θα υπάρξουν μετά την απόφαση του ΣτΕ τον επηρεάζουν άμεσα δεδομένου ότι η δημοτική αρχή μετεκλογικά είχε τον ίδιο αριθμό συμβούλων με την δεύτερη παράταξη (Δήμος  – πρότυπο) και το θέμα της διοικητικής λειτουργίας του  δήμου θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ευρείας συναίνεσης που εξαρχής δεν υπήρχε στο δημοτικό συμβούλιο. Ο νόμος Θεοδωρικάκου και η μεταφορά αρμοδιοτήτων στις επιτροπές όπου έχει την πλειοψηφία η δημοτική αρχή αποτέλεσε σημείο σφοδρής κριτικής της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για απαξίωση της λειτουργίας του  δημοτικού συμβουλίου αλλά και του ρόλου της αντιπολίτευσης. Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τις θέσεις αυτές έτσι όπως τις διατυπώνει στο «Ε» ο επικεφαλής της παράταξης «Ξάνθη για όλους» κ. Σάββας Μελισσόπουλος: «Η απόφαση του ΣτΕ για την μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Οικονομική Επιτροπή και την ΕΠΖ αλλά και άλλες ρυθμίσεις του  νόμου Θεωδορικάκου που απαξίωσαν το δημοτικό συμβούλιο επιβεβαιώνει τις δηλώσεις και τις θέσεις μας και μας δικαιώνει. Αποδεικνύεται δε ότι στην χώρα μας λειτουργούν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης  αν και κάποιες φορές καθυστερούν. Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή θα αλλάξει το τοπίο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει άμεσα το ΥΠΕΣ να συμμορφωθεί και να επαναφέρει τις παλιές ρυθμίσεις . Αν δεν το κάνει και επιλέξει να την παρακάμψει με κάποιους τακτικισμούς θα παραβιάσει την βούληση του νομοθέτη.». Αναφορικά με το αν διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα που ήταν και το επιχείρημά του νόμου Θεοδωρικάκου ο κ. Μελισσόπουλος πρόσθεσε: «Η κυβερνησιμότητα διασφαλίζεται μέσα από τον διάλογο και την συναίνεση. Ο δημοτικός σύμβουλος οφείλει να δρα υπερασπίζοντας το συμφέρον του δήμου Υπάρχει ποτέ περίπτωση να φέρει μια πρόταση για ένα έργο ή δράση η δημοτική αρχή που είναι προς το συμφέρον του δήμου να μην το ψηφίσουμε; Αλλά όταν φέρνουν έναν προϋπολογισμό ανεφάρμοστο και ανεκτέλεστο και ένα τεχνικό πρόγραμμα παρωδία και το περνούν με μία ψήφο αυτό δεν είναι δημοκρατική λειτουργία αλλά θυμίζει άλλες εποχές».

Χ. Δημαρχόπουλος: «Εγείρεται πλέον θέμα νομιμότητας των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της παράταξης Δήμος Πρότυπο κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος. Στην ανακοίνωσή του με τίτλο: «Κατά την άποψή μου, εγείρεται πλέον θέμα νομιμότητας των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής μετά την έκδοση της προαναφερθείσας απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ. Αποδείχτηκε έμπρακτα η πλήρης αντισυνταγματικότητα της σύλληψης αλλά και της υλοποίησης της ιδέας για το τρόπο κυβερνησιμότητας των Δήμων και για την ενίσχυση του ρόλου της Οικονομικής Επιτροπής με ταυτόχρονη υποβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου. Αποδείχτηκε παράλληλα στην πράξη, ότι αυτοί που εμπνεύστηκαν κι έθεσαν σε εφαρμογή το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής δεν φρόντισαν ούτε να το θωρακίσουν ούτε εξασφάλισαν τον τρόπο για να λειτουργήσει, γιατί είναι σίγουρο πλέον ότι δεν θα λειτουργούσε ούτε με τον ένα, ούτε με τον άλλο τρόπο. Το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό, αν αναλογιστούμε και άλλες άστοχες παρεμβάσεις που έγιναν όπως αποφάσεις που λαμβάνονται με μια μόνο θετική ψήφο, αποφάσεις που «ντε φάκτο» εγκρίνουν τις προτάσεις του δημάρχου, που λευκοί ή άκυροι ψήφοι δεν προσμετρούνται ως αρνητικοί,  τις «δια αλληλογραφίας συνεδριάσεις», τις απευθείας αναθέσεις, «τις εξαγορές», τον «ευνουχισμό» όλων των ελεγκτικών μηχανισμών κλπ. κλπ. κλπ.  Επί της ουσίας όχι μόνο ακυρώθηκε πλήρως η αντιπολίτευση, αλλά ακυρώθηκε η διαφάνεια, ακυρώθηκε η νομιμότητα, ακυρώθηκε η άποψη της πλειοψηφίας του ΔΣ, ακυρώθηκε η βούληση των πολιτών, ακυρώθηκε η εκλογή και κάθε άλλη άποψη του 75% των συμβούλων του Δημοτικού μας Συμβουλίου, προκειμένου δήθεν, να κυβερνηθεί ο Δήμος μας από μια μειοψηφία που είναι αλήθεια…, ούτε τους ήθελαν και ούτε τους  ψήφισαν οι συμπολίτες μας. Ο Νόμος για την Αυτοδιοίκηση άλλαξε και αλλάζει κι άλλο και θα ισχύει από τον Ιανουάριο του 2024, αλλά αυτή η δημοτική θητεία για την Ξάνθη… «πάει στράφι». Τουλάχιστον, ας μην πάει και η επόμενη…».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…