Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μπαίνει τάξη στις ανοιχτές θέσεις στάθμευσης των πολυκατοικιών

Μπαίνει τάξη στις ανοιχτές θέσεις στάθμευσης των πολυκατοικιών

0

Ο νέος νόμος προβλέπει μονομερείς τροποποιήσεις

 

Ποιες είναι οι τρεις περιπτώσεις για τις ανοιχτές θέσεις που ρυθμίζονται με τον νέο νόμο

 

 

Τάξη επιχειρεί να θέσει ο νέος νόμος για τις θέσεις πάρκινγκ στις πυλωτές πολυκατοικιών, ιδιαιτέρως στις «ανοιχτές θέσεις» και όχι στις στεγασμένες,  παρέχοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να τις μεταβιβάζουν όπως το διαμέρισμά τους αφού προβούν σε μια διαδικασία μονομερούς τροποποίησης. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι ιδιοκτήτες ανοιχτής θέσης που δεν είναι ιδιοκτήτες διαμερίσματος.   Η διαδικασία γίνεται μέσω συμβολαιογράφου γι’ αυτό και εκδόθηκε από τους συμβολαιογράφους διευκρινιστική εγκύκλιος που εξηγεί όλες τις περιπτώσεις. Να σημειώσουμε  ότι αποτελούσαν  ένα ανοιχτό νομικό ζήτημα για τους συμβολαιογράφους οι «ανοιχτές» θέσεις γι’ αυτό και η αναγκαιότητα του νέου νόμου που δίνει λύσεις στο θέμα των μεταβιβάσεών τους.

Ποιες είναι οι τρεις περιπτώσεις για τις ανοιχτές θέσεις που ρυθμίζονται με τον νέο νόμο

Όπως διευκρινίζει στο «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Θράκης κ. Χρήστος Τερζίδης ο νέος νόμος προβλέπει 5005/21-12-2022 ότι: «Ο ιδιοκτήτης οριζοντίου ιδιοκτησίας-χώρου κύριας χρήσης πολυκατοικίας που έχει εμπράγματο δικαίωμα σε ανοικτή θέση στάθμευσης στην πιλοτή της ίδιας πολυκατοικίας, που αποτελεί κατά τη σύσταση αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία, προβαίνει σε μονομερή τροποποίηση της πράξης οριζοντίου ιδιοκτησίας, προκειμένου να μετατρέψει τον ανοικτό χώρο στάθμευσης στην πιλοτή ως παρακολούθημα στην αποκλειστική χρήση της οριζοντίου ιδιοκτησίας του χώρου κύριας χρήσης και ταυτόχρονα να ενσωματώσει στην τελευταία ποσοστό συγκυριότητας στο οικόπεδο που είχε κατά τη σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών ο ανοιχτός χώρος στάθμευσης στην πιλοτή. Στην περίπτωση αυτή, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται. Έτσι θα μπορεί να το μεταβιβάσει όπως άλλωστε και το διαμέρισμά του».

Πως μεταβιβάζεται η ανοιχτή θέση όταν δεν υπάρχει διαμέρισμα

Στην περίπτωση όμως που είναι ιδιοκτήτης ανοιχτής  θέσης που συνιστά διαιρεμένη ιδιοκτησία όχι όμως διαμερίσματος  μπορεί να την μεταβιβάσει σε ιδιοκτήτη διαμερίσματος: « με μονομερή τροποποίηση της πράξης οριζοντίου ιδιοκτησίας, προκειμένου να μετατρέψει τον ανοικτό χώρο στάθμευσης στην πιλοτή ως παρακολούθημα στην αποκλειστική χρήση της οριζοντίου ιδιοκτησίας του χώρου κύριας χρήσης και ταυτόχρονα να ενσωματώσει στην τελευταία το ποσοστό συγκυριότητας στο οικόπεδο που είχε κατά τη σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών ο ανοιχτός χώρος στάθμευσης στην πιλοτή. Στην περίπτωση αυτή, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται».

Τέλος στην περίπτωση που κατά την πώληση διαμερίσματος του μεταβιβάζεται δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης επί ανοικτής θέσης στάθμευσης στην πιλοτή ή θέσης στον ακάλυπτο χώρο της ίδιας πολυκατοικίας, στην οποία θέση, σύμφωνα με την πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας ή τον κανονισμό της πολυκατοικίας, έχει συσταθεί αυτοτελές δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης χωρίς να συνδέεται με συγκεκριμένη οριζόντια ιδιοκτησία-χώρο κύριας χρήσης της πολυκατοικίας, προβαίνει σε μονομερή τροποποίηση της πράξης οριζοντίου ιδιοκτησίας, προκειμένου να αντιστοιχήσει τον ανοικτό χώρο στάθμευσης της πιλοτής ή του ακάλυπτου χώρου ως παρακολούθημα στην αποκλειστική χρήση της οριζοντίου ιδιοκτησίας του χώρου κύριας χρήσης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εαρινή σπορά φυτικών ειδών στο Δέλτα Έβρου για τη νανόχηνα

Η δράση περιλάμβανε σπορές συγκεκριμένων φυτικών ειδών σε υποβαθμισμένες αγροτικές εκτάσει…