Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της δραμινής ψυχολόγου Μαρίας Καμπάνταη «Μαμά…»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της δραμινής ψυχολόγου Μαρίας Καμπάνταη «Μαμά…»

0

Ένα βιβλίο για τις σχέσεις μαμάς-παιδιού και τους ρόλους εν γένει

Το νέο βιβλίο της δραμινής ψυχολόγου Μαρίας Καμπάνταη «Μαμά…» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρμός. Πρόκειται για τη δεύτερη συγγραφική απόπειρα της συγγραφέως, μετά τον «Ανελκυστήρα», που πρόσφατα παρουσιάστηκε στην Ξάνθη. Όπως αναφέρει η ίδια η συγγραφέας: «Στο βιβλίο μιλώ για τη μητέρα της διπλανής πόρτας με τα λάθη και τα σωστά της και παρομοιάζω τη σχέση με το παιδί με τη μαγειρική, οπού έχει υλικά, δοσολογίες κατορθώματα και αποτυχίες αλλά σημασία έχει η συνεξήγηση και η αυθεντική συνάντησή τους για την οποία ποτέ δεν είναι αργά. Είναι ένα βιβλίο που σε κάνει ξανά παιδί μεταφέροντας σε παιδικές μνήμες και εικόνες».

Η Τάνια Αναγνωστοπούλου, Κλινική Ψυχολόγος ορμώμενη από τον πρόλογο του βιβλίου δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Στη σχέση μητέρας-παιδιού όλα συνεξηγούνται».

Απόσπασμα του άρθρου
Στο δεύτερο βιβλίο της η Μαρία Καμπάνταη μας ταξιδεύει στην τόσο γνώριμη, αλλά και συγκινησιακά φορτισμένη σχέση μας με τη Μαμά, τη Μάνα, τη Μητέρα. Η ματιά της συγγραφέως διεισδύει τρυφερά στην  ψυχή της ενήλικης κόρης καθώς ξεδιπλώνει μνήμες από την παιδική της ηλικία, σκέψεις και συναισθήματα  για τη μάνα της,  αλλά και τον τρόπο που η ίδια έχει γίνει μητέρα και προσεγγίζει τα παιδιά της. […] Η ματιά της Μαρίας Καμπάνταη αγκαλιάζει σαν μαλακό ζυμάρι όλα τα στραβά στη μητρική σχέση- την υπερπροστασία, το άγχος, την ανασφάλεια, την επίκριση, την παραμέληση. Αγκαλιάζει και τις αναρωτήσεις της ίδιας της μάνας όταν κουρνιάζει στον καναπέ της: «Δεν έχω καταφέρει και πολλά τελικά στη ζωή μου. Τι σχέσεις έχω με τα παιδιά μου; Έκανα μια οικογένεια όπως τη φανταζόμουν; Είμαι ευτυχισμένη;» […] Με τη γραφή της η Μαρία Καμπάνταη από τη μια παρουσιάζει εικόνες γέννημα της ίδιας της ζωής, από την άλλη τις αποδομεί αναποδογυρίζοντας τα νοήματά τους για να δει τι κρύβεται από πίσω, να παίξει μαζί τους και να τις ταιριάξει σε μια νέα σύνθεση. Ο λόγος της πηγαίος, καθαρός, στοχαστικός, πηγαινοέρχεται με εξαιρετική πλαστικότητα και χιούμορ ανάμεσα στη λεπτομέρεια και τη μεγάλη εικόνα.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Το βιβλίο που κρατάς είναι γραμμένο για σένα και τη σχέση που έχεις με τη μητέρα σου. Μια σχέση θεμελιώδη, ίδια αλλά και τόσο διαφορετική όσο και οι άνθρωποι μεταξύ τους. Περιέχει αληθινές ιστορίες που αγκαλιάζουν σα μαλακό ζυμάρι όλα τα στραβά της -το άγχος, την ανασφάλεια, την επίκριση, την παραμέληση- αλλά και τις πιο συχνές απορίες μας:

–           Πόσο η αόρατη κλωστή που μας συνδέει με τη μητέρα μας ορίζει τη ζωή και τους ρόλους μας; Τα έχω καταφέρει τελικά στη ζωή μου;

–           Υπάρχει συνταγή για την καλή μητέρα;

–           Τι σχέσεις έχω με τα παιδιά μου; Έκανα μια οικογένεια όπως τη φανταζόμουν;

Χωρίς να έχει την πρόθεση διδακτισμού, το βιβλίο είναι πηγή γόνιμου προβληματισμού και λειτουργεί ως πυξίδα στην αναζήτηση του εαυτού και των ρόλων σου. Βιώματα, μνήμες και ξεχασμένες μυρωδιές διαμορφώνουν μια νοσταλγική διάθεση για τη χαμένη μας παιδικότητα, ενώ κυριαρχεί το φως ακόμη και στις πιο σκοτεινές γωνιές.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Αίμος – Διαδρομές στα Βαλκάνια» του Θοδωρή Νικολάου

Τι είναι τα Βαλκάνια, όμως ; Φυλές, θρησκείες, εθνότητες, συνήθειες και ήθη παράγουν ένα γ…