Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ξάνθη: Ένα υποσχόμενο πάρκο για τον Καραγκιόζη

Ξάνθη: Ένα υποσχόμενο πάρκο για τον Καραγκιόζη

0

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση της πρότασης δημιουργίας Θεματικού Πάρκου για το Θέατρο Σκιών στην Ξάνθη

Ακαδημαϊκοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες και εκπαιδευτικοί μίλησαν για την προστιθέμενη αξία στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, μέσα από μια τέτοια πρωτοβουλία

Το project της δημιουργίας ενός θεματικού πάρκου για το Θέατρο Σκιών στην Ξάνθη και συγκεκριμένα στο Λιμνίο, έτυχε θερμής αποδοχής από το κοινό που παραβρέθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη», η Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού, ο Σύλλογος Φίλων «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» και η Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ το απόγευμα της Παρασκευής στο «Π», με τίτλο «Ξάνθη: η πόλη του Καραγκιόζη».

Οι ομιλητές παρουσίασαν διάφορες πτυχές της πρότασης, αλλά και την προστιθέμενη αξία που προσδίδει στην πόλη η πρωτοβουλία, μέσω της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού και της τοπικής ανάπτυξης εν γένει.

Μεταξύ άλλων, το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο επικεφαλής της παράταξης «Ξάνθη για Όλους», Σάββας Μελισσόπουλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Αγάπη για την Ξάνθη μας» Δημοσθένης Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης Νίκος Γρηγοριάδης και πολίτες κάθε ηλικίας, που άκουσαν με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό το περιεχόμενο της πρότασης.

Το λόγο πήρε αρχικά ο κ. Γαβρήλος Κοκκώνας, μουσικός, συνθέτης και εκπαιδευτικός, ο οποίος μίλησε για το βίωμα του Καραγκιόζη και πώς συνεχίζει να εμπνέει γενιές επί γενεών. Μάλιστα, στη συνέχεια «μίλησε» με πρωτότυπα τραγούδια για τον Καραγκιόζη, σε στίχους Δημήτρη Αβούρη, που μελοποίησε και παρουσίασε για πρώτη φορά ο ίδιος

Ο λόγος δόθηκε στον φιλόλογο και συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολυετή ενασχόλησή του με το Θέατρο Σκιών και τον Καραγκιόζη και παράλληλα συνέδεσε αυτή την «κληρονομιά» με τις αναμνήσεις του παιχνιδιού και της παιδικής χαράς, που συνοδεύουν δυνατές παιδικές μνήμες και ευχάριστες στιγμές.

Ο καραγκιοζοπαίκτης και Γ.Γ. του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών Δημήτρης Κωστιδάκης υπογράμμισε το διαχρονικό στίγμα του Καραγκιόζη για την παιδεία, την παράδοση, την ψυχαγωγία και τη λαϊκή έκφραση, αυτή την «εσωτερική φωνή του λαού», όπως είπε.

Το λόγο έλαβε ο… πρωταγωνιστής της εκδήλωσης, ο ίδιος ο Καραγκιόζης, ο οποίος δια χειρός του καραγκιοζπαίκτη Απόστολου Δομτζίδη, παρουσίασε με το δικό του τρόπο την ιδέα, αλλά και τον ενθουσιασμό με τον οποίο περικλείεται.

Από την πλευρά του ο κ. Μόσχος Μορφακίδης, καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας, πρόεδρος του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του πανεπιστημίου της Γρανάδας αναφέρθηκε στην αρχείο/βάση δεδομένων του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών που δημιούργησε και πώς λειτουργίες κέντρου μελέτης και έρευνας για το θέατρο σκιών μπορούν να παρέχονται και από την Ξάνθη, ως «πόλη του Καραγκιόζη». Δεν παρέλειψε βέβαια, να τονίσει ότι «το Θέατρο Σκιών» δεν είναι αποκλειστικό θέμα για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους. Βέβαια, ως παιδικό κατόρθωσε να επιβιώσει».

Η κ. Άννα Αφεντουλίδου, Δασκάλα-Συντονίστρια Εκπαίδευσης για την Αειφορία ΠΕΚΕΣ Αν. Μακεδονίας-Θράκης, με μια ζωντανή παρουσίαση και μέσα από συνειρμικές αλληλουχίες για το πάρκο και τον Καραγκιόζη ανέπτυξε την πολλαπλή δυναμική της πρότασης για τη μάθηση, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Ανέφερε ιδέες ένταξης και συμμετοχής των μαθητών, διοργάνωσης δράσεων ή φεστιβάλ, υιοθέτησης φιγούρων με τους ήρωες του Καραγκιόζη κ.α. Ανέδειξε δε, τις δυνατότητες διάδρασης του Καραγκιόζη για εκπαιδευτικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς με καίριες θεματικές, όπως το περιβάλλον.

Για τη σημασία της σκιάς, τη σύνδεσή της με τις τέχνες και τις αισθήσεις και τον τρόπο που οι σκιές ζωντανεύουν και ελευθερώνουν την παιδικότητα, όπως είπε, μίλησε ο κ. Παναγιώτης Κοζόκος, Γλύπτης-Αναπληρωτής Καθηγητής Δ.Π.Θ. Μέσα από μία καλλιτεχνική παρουσίαση αναφέρθηκε στην πρώτη παρουσία του θεάτρου σκιών στην Ελλάδα και τη δύναμη της σκιάς για την έκφραση και την δημιουργία συναισθημάτων.

Με μεστό λόγο και πληθώρα ιδεών, η κ. Δέσποινα Τσιαφάκη, Αρχαιολόγος-Διευθύντρια Ερευνών στο Ι.Ε.Λ. Παράρτημα Ξάνθης/ Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» παρουσίασε τις δυνατότητες αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών σε ένα θεματικό πάρκο, ανέδειξε την πολιτιστική αξία και τη δυνατότητα κατάκτησης της «εμπειρίας» μέσω τέτοιων επισκέψεων και παρουσίασε σειρά επιτυχημένων εγχειρημάτων δημιουργίας θεματικών πάρκων ανά τον κόσμο και την Ελλάδα.

Για την ιδέα, τα πρώτα βήματα, την έμφαση στη συνέχιση της ζωντανής παραδοσιακής τέχνης, την προετοιμασία που έχει γίνει, αλλά και την πρώτη προφορική θετική ανταπόκριση της δημοτικής αρχής, μέσω του ίδιου του δημάρχου, μίλησε η Νατάσα Μιχαηλίδου, Μουσειολόγος-Ξεναγός και ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη».

Τη στήριξη του Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης και της προέδρου κ. Ευτέρπης Στάντσιου μετέφερε η κ. Άσπα Μουτάφη, Έφορος του Λυκείου, ενώ μεταφέρθηκε και η θερμή υποδοχή της πρότασης από τον «παρεμφερή» καλλιτέχνη της τέχνης της σκιάς, Τριαντάφυλλο Βαΐτση.

Η συζήτηση που ακολούθησε περιστράφηκε γύρω από τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να υλοποιηθεί η πρόταση, ενώ ο συγγραφέας Δημήτρης Αβούρης, στο πλαίσιο του διαλόγου μίλησε για έναν ενθουσιασμό που μεταδίδεται…!

Την εκδήλωση συντόνισε η εκδότρια του «Ε», Ελένη Διαφωνίδου.

Η παρουσίαση έκλεισε μουσικά, αλλά και… γλυκά με κεράσματα που έφεραν τι άλλο… την αγαπημένη φιγούρα του Καραγκιόζη!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Τρίτης: «Φυγή χωρίς τέλος» του Joseph Roth

Η «Φυγή χωρίς τέλος», που ολοκληρώθηκε το 1927 στο Παρίσι, μετά το τέλος του Α’ Παγκ…