Προβληματισμοί και ζητήματα ουσίας απασχόλησαν τη διεθνή συνάντηση Ελλάδας και Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε από το Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης
Εντυπώσεις από την υβριδική εκδήλωση μεταφέρουν η Πρόεδρος του Συλλόγου Δ. Χατζηφωτιάδου και η συντονίστρια Σ. Μανάρα-Μαυράκη
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης παρουσίασε μια διεθνή επιστημονική εκδήλωση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου με θέμα «Ζητήματα του νόμου 4800/2021» που αφορά τη (συν)επιμέλεια σε περίπτωση διαζυγίου των γονιών.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» το απόγευμα της Δευτέρας και ουσιαστικά, ανέδειξε τα κύρια σημεία προβληματισμού και παρουσίασε τα κυριότερα ερωτήματα που αφορούν το νέο νομικό πλαίσιο της (συν)επιμέλειας, όπου κάθε νομική διαχείριση και ερμηνεία πρέπει να έχει ως επίκεντρο την διασφάλιση της ψυχικής υγείας του παιδιού.
Η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, σημείωσε στο ‘’Ε’’: «Στο πλαίσιο της παρούσας εκδήλωση με θέμα τη (συν)επιμέλεια σε περίπτωση διαζυγίου επιχειρήσαμε τη σύγκριση του δικτύου της Ελλάδας με αυτό της Κύπρου. Επισημαίνεται πως το κυπριακό δίκαιο έχει πάρει πολλά στοιχεία από το δικό μας. Επιπροσθέτως, όσον αφορά τις συμμετοχές, αυτές έφτασαν περίπου τις 500 από την Κύπρο, κάτι βέβαια που αποδεικνύει πως το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο».
Στη συνέχεια, υπογράμμισε: «Προσεγγίσαμε θέματα που αφορούν τη διατροφή, την κατοικία του τέκνου και γενικότερα εμβαθύναμε στην προβληματική του νόμου που υπάρχει τον τελευταίο 1,5 χρόνο στην Ελλάδα. Ζητήματα επικοινωνίας προβλημάτισαν ομιλητές και παρευρισκόμενους στο πλαίσιο μίας πρωτόγνωρης και ταυτόχρονα ουσιαστικής ‘’συνάντησης’’. Άλλωστε, οφείλουμε να τονίσουμε πως ως Σύλλογος διοργανώνουμε επιστημονικές εκδηλώσεις φροντίζοντας να διατηρούμε, ‘’ζωντανό’’ το κοινωνικό στοιχείο».
Μία νέα εποχή αδελφοποίησης για τους Δικηγορικούς Συλλόγους Ξάνθης και Θήβας
Έπειτα, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θηβών-υπεύθυνη συντονισμού της εκδήλωσης, Σωσώ Μανάρα-Μαυράκη, μιλώντας στο ‘’Ε’’, στάθηκε στα θέματα που απασχόλησαν.
Δήλωσε: «ήταν τιμή μου να αναλάβω την παρουσίαση της παρούσας εκδήλωσης.
Θα ήθελα προσωπικά να επισημάνω τα εξής θέματα που αναπτύχθηκαν:
-Εναλλακτική μορφή κατοικίας
-Θέμα του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, δηλαδή η άποψη του παιδιού πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.
Τέλος, μετά και από αυτή την δράση με υβριδικό χαρακτήρα, ξεκινά μία εποχή αδελφοποίησης των δύο Δικηγορικών Συλλόγων, Θήβας και Ξάνθης».
Εισηγητές ήταν οι:
-Δημήτρης Δεβετζής, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Frederick
-Καλλιρρόη Παντελίδου, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΔΠΘ, Πρόεδρος Ένωσης Αστικολόγων(ΕΝ.ΑΣ)
-Αργύριος Γκόγκολας: Πρόεδρος Πρωτοδικών Ξάνθης
-Ελευθερία Κώνστα:Εφέτης Λάρισας
-Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζανέττου:Επίτροπος Νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας
-Έφη Πολυκάρπου:Δικηγόρος και μέλος του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Frederick
-Συντονισμός: Σωσώ Μανάρα-Μαυράκη, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θηβών
Συνδιοργάνωση
-Αντιπεριφέρεια Ξάνθης
-Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης
-Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος
-Frederick University
Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr