Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η ακρίβεια «φρενάρει» την αλληλεγγύη στην Ξάνθη

Η ακρίβεια «φρενάρει» την αλληλεγγύη στην Ξάνθη

0
allhleggyi

Αυξήθηκε ο αριθμός των άπορων οικογενειών  – Σε 205 οικογένειες θα μοιράσει τρόφιμα η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης

 

Πάνω από 300 δέματα με τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό  – Επιταγές σε συλλόγους από την Μητρόπολη – Καθημερινά τραπέζι της αγάπης για 160 άτομα – Οι Βάτραχοι «Χαρίζουν παιχνίδια – μοιράζουν χαμόγελα!

 

 

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και μαζί τους ενισχύεται η εσωτερική ανάγκη σε πολλούς συμπολίτες μας  να εκφράσουν έμπρακτα την  αγάπη τους προς τον «πλησίον», δείχνοντας  την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή τους σε άπορες οικογένειες και σε μοναχικούς ανθρώπους που βιώνουν την φτώχεια. Είναι όλοι αυτοί  που κάθε χρόνο ρίχνουν τον «οβολόν» τους αγοράζοντας τρόφιμα και γεμίζοντας τα καλάθια των μάρκετ του Ερυθρού Σταυρού Ξάνθης υπέρ των απόρων, είναι αυτοί που συνδράμουν το έργο την Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης να στηρίξει τις οικογένειές της, είναι αυτοί που αγοράζουν παιχνίδια για τα παιδιά άπορων οικογενειών ή χαρίζουν τα δικά τους, στηρίζοντας την δράση του πολιτισμού συλλόγου «Βάτραχοι».  Άλλωστε τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της γέννησης της ελπίδας, της αισιοδοξίας, της ανθρωπιάς και στην χαρά αυτή συμμετέχουν όλοι. Μέσα απ’ αυτό το  πρίσμα η φιλανθρωπία εκλαμβάνει μια άλλη διάσταση, ιδιαίτερα μάλιστα όταν δεν χρησιμοποιείται ως απενοχοποίηση αλλά ως ενσυνείδητη επιλογή να διαθέσει κάποιος το υστέρημά του προς το συνάνθρωπο από ενσυναίσθηση και αγάπη.

Η ακρίβεια «κόβει» την έκφραση αλληλεγγύης – Σε 205 οικογένειες θα μοιράσει τρόφιμα η ΟΚΑΞ

Δυναμικό «παρών» συνεχίζει να δίνει ενόψει των Χριστουγέννων η Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τις οικογένειες, που υποστηρίζει μέσω της εθελοντικής δράσης της. Σχετικό κάλεσμα προς τους Ξανθιώτες απηύθυνε η ΟΚΑΞ από τον προηγούμενο μήνα ζητώντας τη στήριξή τους και διευκρινίζοντας ότι είναι μια ομάδα από εθελοντές χωρίς κρατική ή δημοτική βοήθεια και πως η μόνη στήριξη προέρχεται από τον κόσμο.  Φέτος ωστόσο φαίνεται πως η ακρίβεια επηρέασε τους συμπολίτες μας ενώ αύξησε τον αριθμό των άπορων οικογενειών. Όπως αναφέρει η υπεύθυνη  της ΟΚΑΞ κα Σοφία Τσεντικοπούλου: «Ίσως επειδή είναι ακόμη αρχή του  μήνα αλλά δεν έχουμε το ίδιο ενδιαφέρον του κόσμου που είχαμε πέρσι. Ίσως αυτό να οφείλεται στην ακρίβεια που έχει μειώσει πολύ την αγοραστική δυνατότητα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Και αυτό μας προβληματίζει ιδιαίτερα γιατί εμείς στηριζόμαστε μόνο στον κόσμο δεν έχουμε από πουθενά βοήθεια. Φέτος μάλιστα έχουμε αύξηση από 190 σε 205 στον αριθμό των οικογενειών που βοηθάμε με τρόφιμα. Για αυτό κάνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας να βοηθήσουν όπως μπορούν για να μην μείνει καμία οικογένεια χωρίς τρόφιμα. Εμείς από την πλευρά μας παρά τις αντίξοες συνθήκες καθώς έχουμε ένα χώρο που μας έχει παραχωρηθεί χωρίς ενοίκιο και δεν έχουν ούτε ρεύμα ούτε θέρμανση προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο που έχει ανάγκη.». Να υπενθυμίσουμε ότι από τη Δευτέρα 28/11 η ΟΚΑΞ θα είναι ανοιχτή 10.30-12.00 καθημερινά και Τετάρτη-Πέμπτη απόγευμα 3.30-5.00 στη «στέγη» της επί της οδού 40 Εκκλησιών 12.

Επί τω έργω οι Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού Ξάνθης – Πάνω από 300 δέματα

Όπως κάθε χρόνο ο Ερυθρός Σταυρός Παράρτημα Ξάνθης με τους Εθελοντές Σαμαρείτες ξεκινά την συλλογή τροφίμων. Όπως μας αναφέρει το μέλος του ΔΣ κ. Μπρατίδης Γιώργος μέσα στην εβδομάδα δύο Σαμαρείτες θα είναι σε εμφανές σημείο κάθε μάρκετ προκειμένου να συλλέξουν τρόφιμα που θα διατεθούν σε άπορες οικογένειες. Ήδη από τα κεντρικά του  Ερυθρού Σταυρού έχουν αποσταλεί τρόφιμα που θα διανεμηθούν σε 250 οικογένειες. Γενικά ο Ερυθρός Σταυρός θα διανείμει  πάνω από 300 δέματα φέτος σύμφωνα με τον κ. Μπρατίδη.

Επιταγές σε συλλόγους από την Μητρόπολη – Καθημερινά τραπέζι της αγάπης για 160 άτομα

Τα τελευταία πέντε χρόνια η Μητρόπολη Ξάνθη έχει σταματήσει την διανομή δεμάτων με τρόφιμα. Αυτό πλέον γίνεται κάθε μήνα σε περίπου 300 οικογένειες και τα Χριστούγεννα διανέμει επιταγές των 20 – 30 ευρώ σε συλλόγους για να διαθέσουν στα μέλη του ς που έχουν ανάγκη και να αγοράσουν οι ίδιοι τρόφιμα. Έτσι δίνοντας επιταγές στους συλλόγους τριτέκνων πολυτέκνων, τυφλών κ. ά. Επίσης το τραπέζι της Αγάπης που θεσπίστηκε από τον μητροπολίτη Ξάνθης πριν πολλά χρόνια λειτουργεί καθημερινά και σιτίζονται 160 άτομα.

Οι Βάτραχοι «Χαρίζουν παιχνίδια – μοιράζουν χαμόγελα!

Για πρώτη φορά φέτος ο πολιτιστικός σύλλογος Βάτραχοι όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Τσέπελης υλοποιεί μια δράση συλλέγοντας παιχνίδια για  τα παιδιά των απόρων οικογενειών.: «Υπάρχει ανταπόκριση του κόσμου. Μας φέρνουν και νέα δωράκια και δικά τους παιχνίδια σε πολύ καλή κατάσταση. Τα συλλέγουμε και τα διαχωρίζουμε ανά ηλικία και θα τα διαθέσουμε σε οικογένειες μέσα από την Ομάδα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η δράση μας “Χαρίζοντας παιχνίδια – μοιράζοντας χαμόγελα” βασίστηκε σε μια  ιδέα του Άγγελου Μουρβάτη που θέλαμε να την υλοποιήσουμε από το 2019 όμως μεσολάβησαν τα χρόνια της πανδημίας και τώρα το υλοποιούμε. Έχει στόχο να κάνει τα φετινά  Χριστούγεννα ξεχωριστά για όσα περισσότερα παιδιά μπορεί».

Θα συλλέγονται παιχνίδια από 28.11 έως  9.12  στα ακόλουθα σημεία και ώρες:

* Πολιτιστικός Σύλλογος Ξάνθης Βάτραχοι – Πινδάρου 1 , Παλιά πόλη .

Τρίτη & Πέμπτη 18:30-20:30

* Μουσικό Εργαστήριο Αγγέλου Μουρβάτη – Ανατολικής Θράκης 8

Κάθε μέρα 15:00-21:00

* ΧΟΞ – Κ. Μπένη & Βλαχοπούλου

Δευτέρα & Τετάρτη 18:30-22:30

* Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης Εξάντας –  Μεσολογγίου 9

Δευτέρα – Παρασκευή 14:30-21:00

Τέλος σύμφωνα μα ανακοίνωσή της καλάθι Χριστουγέννων ετοιμάζει και η ΟΕΒΕ Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…