Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Eurostat: Στο 9% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο – 10% στην Ευρωζώνη

Eurostat: Στο 9% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο – 10% στην Ευρωζώνη

0

Αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους

 

Επιβράδυνση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat για τον Νοέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε στο 9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα έναντι 9,5% που είχαν δείξει τα στοιχεία για τον Οκτώβριο.

Σε μηνιαία βάση εν συγκρίσει με τον Οκτώβριο του 2022, οι τιμές καταναλωτή κατέγραψαν αρνητικό ρυθμό στο -0,1%.

Η αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους επιτρέπει την υποχώρηση του πληθωρισμού από τα πολύ υψηλά επίπεδα, όμως οι ανατιμήσεις έχουν περάσει πλέον και στα τρόφιμα. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 9,1% από το 12% του Σεπτεμβρίου.

Στο σύνολο της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός επίσης επιβραδύνθηκε στο 10% από το 10,6% που ήταν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, χαμηλότερα από το 10,4% των προβλέψεων.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των καυσίμων και των τροφίμων, ο αποκαλούμενος δομικός πληθωρισμός κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση, ανεβαίνοντας το Νοέμβριο στο 6,6%, από 6,4% τον Οκτώβριο κι έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό 6,3%.

Η επιβράδυνση της αύξησης στις τιμές της ενέργειας ήταν ο κυριότερος παράγοντας για την υποχώρηση του πληθωρισμού το Νοέμβριο, ωστόσο παρά την επιβράδυνση η άνοδός του παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, οι τιμές της ενέργειας ενισχύθηκαν κατά 34,9% το Νοέμβριο από 41,5% τον Οκτώβριο, παραμένοντας γι άλλο έναν μήνα στην κορυφή της λίστας με τις ομάδες προϊόντων με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές τους.

Αντιθέτως ελαφρώς περισσότερο σε σχέση με τον Οκτώβριο αυξήθηκαν οι τιμές στην ομάδα των τροφίμων, των ποτών, του αλκοόλ και του καπνού, από 13,1% σε 13,6%.

Σταθερή στο 6,1% η αύξηση των τιμών στα μη βιομηχανικά προϊόντα, ενώ οριακή επιβράδυνση κατέγραψαν

οι τιμές του κλάδου των υπηρεσιών στο 4,2% από 4,3% τον Οκτώβριο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κλείνει η Olympus bank (πρώην Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας)

Οι καταθέσεις της τράπεζας αποτελούν πλέον κομμάτι του παθητικού της Εθνικής Τράπεζας &nbs…