Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Eurogroup: «Ιστορική ημέρα για την Ελλάδα» – Λευκός καπνός για την ελάφρυνση του χρέους (upd)

Eurogroup: «Ιστορική ημέρα για την Ελλάδα» – Λευκός καπνός για την ελάφρυνση του χρέους (upd)

0

Χρ. Σταϊκούρας: Ιστορική αναγνώριση από το Eurogroup για την οικονομία μας

Tο «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης από τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ύψους 644 εκατ. ευρώ, άναψε και επισήμως το Eurogroup, καθώς οι 19 υπουργοί Οικονομικών της υιοθέτησαν την εισήγηση της Ε.Ε., έπειτα από την πρώτη έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία μετά την έξοδο από την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Το «κονκλάβιο» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αποδεσμεύει κεφάλαια ύψους 644 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα κέρδη των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που παρακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (SMPs, ANFAs).

Η εν λόγω εκταμίευση αυτού του ποσού παρέμενε σε εκκρεμότητα από τον Ιούλιο του 2019 και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν ότι παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες που έχει δημιουργήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι αποφάσεις του καθεστώτος του Ρώσου προέδρου Πούτιν, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις της.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Eurogroup αποτελεί ορόσημο για την ελληνική οικονομία, καθώς η χώρα μας δεν βρίσκεται πλέον σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αλλά, αντίθετα, αξιολογείται όπως σχεδόν όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκτός από το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το Eurogroup εξήτασε και τους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών για το 2023, με βάση εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το εκτελεστικό όργανο τη ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει το ελληνικό προσχέδιο, θεωρώντας ότι συμβαδίζει με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ.

Χρ. Σταϊκούρας: Ιστορική αναγνώριση από το Eurogroup για την οικονομία μας

“Το Eurogroup, χθες έλαβε μια απόφαση ορόσημο για την Ελλάδα που είναι ιστορική” τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας από τις Βρυξέλλες, μέσω τηλεσύνδεσης, στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ότι “σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την χώρα, την κοινωνία και τους πολίτες με την αναγνώριση των πολύχρονων θυσιών τους από τους Θεσμούς και όλους του εταίρους. Στη συνεδρίασή του το Eurogroup, έλαβε μια απόφαση ορόσημο για την Ελλάδα που είναι ιστορική, όπως την χαρακτήρισαν ο επικεφαλής του Eurogroup, o αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάολο Τζέντιλόνι και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας”.

Πρόκειται, είπε ο κ. Σταϊκούρας “για μια αναγνώριση της προόδου της ελληνικής οικονομίας, της ισχυρής ανθεκτικότητάς της σε μια δύσκολη περίοδο με εξωγενείς κρίσεις αλλά και των θετικών προοπτικών της. Είναι μια αναγνώριση της συνέπειας στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και της αποτελεσματικότητας στην εφαρμογή του εθνικού σχεδίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”.

Ο υπουργός, ανέφερε ότι “πέρα από αυτή την ενίσχυση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, σημαντικό είναι ότι επιτεύχθηκε η περαιτέρω ελάφρυνση, κατά 6 δισ. ευρώ, του δημοσίου χρέους. Καθώς και κάτι επιπλέον, που είναι ο μόνιμος μηδενισμός, για πρώτη φορά, ενός επιπρόσθετου επιτοκιακού περιθωρίου από το 2023 και μετά”.

Ως μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο Πασκάλ Ντόναχιου την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα πλέον στέκεται στα πόδια της και αξιολογείται όπως όλα τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ.

«Ελπίζουμε να είναι η τελευταία φορά που το Eurogroup θα κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα. Και αυτό συμβαίνει γιατί, φυσικά, η ελληνική οικονομία και η ελληνική κυβέρνηση πέτυχαν», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. Τα συγχαρητήριά του προς την Ελλάδα έδωσε και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…