Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Εράσμιο: «Μπαμπουσιαραίοι» «Καμήλες & Ντιβιτζήδες»

Εράσμιο: «Μπαμπουσιαραίοι» «Καμήλες & Ντιβιτζήδες»

0

Η γιορτή θα λάβει χώρα την Δευτέρα στην πλατεία του χωριού

Η Πολιτιστική Στέγη Ερασμίου «Γεώργιος Βιζυηνός» διοργανώνει την χριστουγεννιάτικη γιορτή «Μπαμπουσιαραίοι» «Καμήλες & Ντιβιτζήδες» η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του χωριού τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου στις 12μ.μ. Θα συμμετέχει το χορευτικό του Συλλόγου με παραδοσιακούς χορούς.

Το δρώμενο «Καμήλες & Ντιβιτζήδες» είναι ένα πρωτοχρονιάτικο έθιμο της ανατολικής Ρωμυλίας που έχει τις ρίζες του στην Αρχαιότητα και παραπέμπει στις γιορτές προς τιμή του Διονύσου, όπου οι πιστοί μεταμφιέζονταν και τιμούσαν τον θεό με σάτιρες και χορούς σε «ξέφρενους» ρυθμούς. Το δρώμενο «Καμήλες και Ντιβιτζήδες» είναι εξίσου διαδεδομένο στον Πόντο, τη Μικρά Ασία, τα Βαλκάνια, και σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία.

Οι Ντιβιτζήδες ντύνονται με προβιές και φορούν στο κεφάλι το καούκι που είναι καπέλο και μάσκα μαζί, είναι φτιαγμένο από «κιτσιά» (αρνίσιο μαλλί), στολισμένο με καθρεφτάκια (για τον ξορκισμό των πνευμάτων) και πολύχρωμες κορδέλες. Στη θέση των δοντιών έχουν «αρμάθες» από ξερά φασόλια. Στη μέση και τα πόδια φορούν μικρά κουδουνάκια που δημιουργούν θόρυβο όταν χορεύουν ή τσακώνονται. Στα χέρια κρατούν το «τοπούζ’» (ξύλινο ρόπαλο) το οποίο χτυπούνε χάμω εκβιάζοντας, κατά κάποιον τρόπο, τη γονιμότητα της γης. Η καμήλα είναι μια ξύλινη κατασκευή σκεπασμένη με «τσόλι» (υφαντό από τραγίσιο μαλλί), με έναν μακρόστενο λαιμό από προβιά, όπως και το κεφάλι της, με κρεμασμένα πολλά μεγάλα μπρούτζινα κουδούνια (τούτσα).

Ο θόρυβος των κουδουνιών, καθώς η καμήλα κουνιέται, συντελεί στο ξύπνημα της φύσης από τη χειμωνιάτικη νάρκη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Λαϊκή ιστορία του Κόσμου» του Κρις Χάρμαν

Αφού διαβάσετε αυτό το βιβλίο, θα δείτε την ιστορία με μια άλλη ματιά. Αποκαλυπτικό, εκπαι…